2020. február 29., szombat

Újrahasznosuló konzervdobozok Lazúrgéllel

Valahogy a kiürült konzervdobozok mindig csalogatnak minket, hogy szeretnének új ruhában, még valami más, valami hasznos dolog lenni. Néhány alapanyaggal, egy lazúrral öregített címkével, kis pozsgások vagy fűszernövények, de akár saját készítésű hóvirágok tárolására is alkalmas edénykét varázsolunk belőlük.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Konzervdobozok
- Stencil tisztító spray
- Alapozó paszta (fekete)
- Lágy dekorfesték (fekete, fehér)
- Akril pecsételő (címke mintás, feliratos - WTK086)
- StazOn tintapárna (fekete, sötétbarna)
- Lazúrgél (paliszander)
- Matt dekupázs ragasztólakk
- Matt lakk
- Lapos ecset, szivacs ecset, mintás élű olló, papírlap


Sokszor felmerült kérdés, hogy a konzervdobozon lévő ragasztótól hogyan tudnánk megszabadulni. Most először erre a kérdésre mutatunk egy ötletet. A dobozunk megmunkálása előtt elengedhetetlen ez a lépés, mindenképpen ezzel kell kezdenünk.
A dobozt mosogassuk el, töröljük szárazra, majd a stencil tisztító folyadékból fújjunk egy keveset a ragasztós részre. Néhány percet várjunk, hogy legyen ideje feloldani a ragasztót, majd egy papírtörlővel töröljük szárazra. Ha vastagabb a ragasztós rész akkor ismételjük meg ezt a műveletet. Ezek után alaposan mosogassuk el, így az esetleges ragasztó maradványt is szépen el tudjuk távolítani.



Ahhoz, hogy a dobozainknak egy új külsőt tudjunk adni, először le kell alapoznunk a fekete színű alapozó pasztával. Egy szivacsecset segítségével fessük meg a dobozaink külső felületét.


Várjuk meg az alapozó paszta teljes száradását.


A következő lépésben a dobozok színét fogjuk kialakítani, egy egyszerű szivacs darabkával. Öntsünk ki egy tálkára a fehér és a fekete színű Dekor Paint Soft festékből. Vegyünk fel a szivacs egyik sarkára egy keveset a fekete és a másik sarkára a fehér színből. Dolgozzuk bele a szivacsba és máris kezdhetjük körbepamacsolni a doboz teljes külső felületét. Ezekkel a színekkel kicsit olyan betonhatást tudunk elérni, de természetesen más színeket is használhatunk, ki melyik színt kedveli jobban.


Egy egyszerű nyomtató papírra nyomdázzunk feliratos, matricás mintákat az akril pecsételőkkel. Használjunk hozzá StazOn oldószeres tintapárnát, ami gyorsan szárad. Egy pár perc elteltével már tovább dolgozhatunk a mintán.


A nyomdázott mintákat vágjuk ki egy cikk-cakk, vagy bármilyen mintázó ollóval. Ha kivágtuk a megfelelő mennyiséget, egyenként mindegyik címkének a széleit fessük meg a tintatapárnával. A minták nyomdázásához és a szélekhez is használjunk sötétebb tintatapárnát, mert a következő lépésekben ezeket még tovább fogjuk színezni és a sötétebb szín így jobban fog érvényesülni.


Készítsünk elő egy pici vizet és a paliszander színű lazúr gélt. Pici vízzel nedvesítsük meg az ecsetet és a nedves ecsetet mártsuk a lazúr gélbe. fessük meg az előkészített címkéket.


Szintén a lazúr géllel fessük meg a dobozok alsó és felső peremeit. Itt-ott kicsit folyassuk meg a lazúrt egy kis vízzel, így olyan természetesnek fog hatni.


A lazúr teljes száradása után, rögzítsük a címkéket a dobozokra, dekupázs ragasztóval. A címkék alá és felé is kenjünk a ragasztóból. Mivel a nyomtatópapír, amire nyomdáztuk a címkéket, elég merev, ezért célszerű a felragasztás előtt egy kis vízbe mártani a címkéket. Így könnyebben tudunk dolgozni vele és a végeredmény is szebb lesz.


Végül, ha a dekupázsolt címkék is megszáradtak, kenjük le a teljes külső felületét a matt lakkal.


Ha a lakk is megszáradt, kedvünkre ültethetünk bele igazi fűszernövényeket, de ha egy kövirózsás kompozíció mellett döntünk, azzal is egy üde foltja lesz a szobánknak vagy a konyhánknak.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...