2020. február 1., szombat

Műanyag tálból falióra Rozsda hatás festék szettel

Rusztikus vagy rozsdás hatású felületet szinte minden alapanyagra készíthetünk. Erre hoztunk most példát nektek, ahol egy hétköznapi műanyag tálat varázsoltunk rozsdássá. A munkához Rozsda hatás festék szettet használtunk, amellyel igazi rozsdához hasonló hatást tudunk kialakítani. Lássuk, hogyan készül az ódon hangulatú, rozsdás öntöttvasra emlékeztető falióra!


Szükséges anyagok és kellékek:

- Rozsda hatás festék szett
- Finomvonalas repesztőlakk szett
- Füstfólia (V02 - 2488)
- Füstfólia ragasztó
- Antikoló paszta - bitumenes (umbra)
- Bármilyen, számlappal rendelkező hobbi óraszerkezet
- Valamint: műanyag tál (áttört peremű), fekete festék spray (matt), ecsetek, fúrógép, szivacs és hajszárító


A tál külső (hátsó) felületére fogunk dolgozni, így nem egy szokványos, homorú tányérórát kapunk majd. Elsőként mérjük ki a tál mértani középpontját, majd fúróval készítsünk egy akkora lyukat, amelybe az óraszerkezetünk mutatókat forgató része belefér (a lyuk azonos méretű, mint az óraszerkezethez tartozó számlapon található furat). Ezután fújjuk le a műanyag tálat fekete matt akril spray-vel (használhatunk fekete alapozót is). Erre a sötét alapra kezdünk el dolgozni a Rozsda hatás festék szettel. A szettben található 4 db tónusból a legsötétebb barnát ezúttal kihagyva, felváltva kenjük a három tónust a felületre.


Ha megszáradt a festés, amely egy foltos felületet eredményezett, akkor kenjük fel a Füstfólia ragasztót az áttört mintájú peremre. Hajszárítóval gyorsan megszárad a ragasztó. Ezután helyezzük a ragasztós felületre a füstfóliánkat, és egy száraz ecsettel simítsuk a felületre. A ragasztót úgy vigyük fel a felületre, hogy ne fedje azt mindenhol, nyugodtan dolgozzunk foltosan, maradjanak ki olyan részek ahol kilátszik majd a rozsdás festés.


Közben ne feledkezzünk meg az óraszerkezetünk számlapjáról sem, amit már ragasztópisztollyal rögzítettünk a kifúrt tálunkhoz. Egy kevés rozsda hatás festékkel az alap színéhez igazítsuk a számlapot, majd vigyük fel a Finomvonalas repesztőlakk egyes komponensét a lapra, amelyre száradás után az ujjunkkal vagy ecsettel felvitt második komponens kerül. Ha megjelentek a repedések, akkor az umbra színű Antikoló pasztával emeljük ki azokat. A számlap körüli területekre is tehetünk repesztést. A repesztett részt oldószeres lakkal tehetjük tartóssá!


A füstfóliázott peremet mossuk be a Rozsda hatás festék szettel. Használjuk azokat a színeket, amelyeket az alap festésénél is. Egy szivaccsal töröljük mindig vissza a festéket, hogy a füstfólia fátyolosan átlátszó legyen.


Végül az egész felületet kenjük át az Antikoló pasztával, így harmonikus és egységes megjelenést kölcsönzünk az óránknak. Utolsó mozzanatként szereljük be az óra szerkezetet, és, ha szükséges, ragasztópisztollyal ragasszunk egy akasztót a belső peremre (ha nem tudjuk az órát felakasztani, mert nem áttört szélű a tálunk). Így könnyen tudjuk rögzíteni a falon az óránkat.


Rozsdás hatású dísztárgyaitokat mutassátok meg nekünk is Pentart Dekor csoportunkban!


Az aranyfüsttel kombinált rozsda effekt Lakbear saját ötlete alapján készült!

Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...