2020. február 12., szerda

Hóvirágos ékszerdoboz hókristály pasztával

A tavasz hírnöke egy ékszeres doboztetőn, hókristály tollal.
Ha hóvirág, miért is ne vethetnénk be a hókristály tollat vagy a pasztát a virágok kialakításánál. Most egy egyszerű módját mutatjuk meg ennek a kedves kis virág kialakításának. A hókristály paszta tökéletes alapanyaga a kialakításához. A hóvirág egyszerűségében, szépségében rejlő finomságát, havas légiességét mi sem tükrözi jobban.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Ékszerdoboz (12 x 5 cm)
- Alapozó festék (primer)
- Matt krémes akrilfesték (kármin, mentazöld, olíva, földbarna és fehér)
- Dekorlakk (puha tapintású)
- Hókristály toll
- Lapos ecset, vékony ecset, festőkés


Alapozással kezdjük a dobozunk díszítését, mert fontos a felület egyenletessége. Alapozó festékkel fessük át a doboz teljes, külső és belső felületét. Száradást követően finoman csiszoljuk át és portalanítsuk le. Ezzel a dobozunk készen áll a további lépésekre.


Egy tányérra nyomjunk ki a krémes akrilokból, azokból a színekből amilyen színre megálmodtuk a dobozunkat. Mi most a menta zöld, kármin és a fehér színekkel dolgozunk. Természetesen más színeket is használhatunk, kinek melyik szín a szimpatikusabb. Fessük meg a doboz külső felületét színátmenetesen. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha az ecsetünk egyik felére a menta színből veszünk fel, a másik felére pedig a kármin színből. Kissé dolgozzuk bele a festéket az ecsetbe és máris festhetünk. Ha tompítani szeretnénk a színek élénkségén, akkor a fehér színből is vegyünk fel az ecsetünkre. Haladjunk körbe a doboz teljes külső felületén.


Várjuk meg a festék teljes száradását. A színátmenetes festéssel adunk egy szép hátteret a következő lépésekhez. Így a következőkben kialakított virág motívumoknak még élethűbb lesz a hatása.


Ismét nyomjunk ki egy kevés festéket a krémes akrilokból egy tányérra, de most a földbarna és az olíva színeket használjuk. Egy kevés vízzel (csak egy-két csepp) hígítsuk fel a festéket. Erre azért van szükség, mert amikor vékony ecsettel dolgozunk a krémes állagú festékeket nehezen tudnánk eloszlatni, beledolgozni az ecsetünkbe, illetve nem tudnánk az ecsetet jól feltölteni a vékony vonalak kialakításához. Ha feltöltöttük kellőképpen az ecsetet, húzzunk vékony vonalakat a doboz tetejének az aljától kiindulva, lentről felfelé irányuló mozdulatokkal, aminek a végét kissé hajlítsunk meg. Nem kell törekednünk a párhuzamos vonalak kialakítására, hiszen a természetben a virágok sem nőnek tökéletes párhuzamossággal. Először fessünk meg pár szálat a barna színnel, majd ismételjük meg az olíva színnel is.


Készítsük elő a fehér krémes akril festéket, járjunk el ugyanúgy mint a száraknál. Picit hígítsuk vízzel és a vékony ecset segítségével fessünk egymás mellé két apró szirmot. Azért hogy a havas hatást jobban kitudjuk alakítani, a szárakra is húzzunk pár vonalat a fehér színnel. Várjuk meg a festékek száradását, csak akkor folytassuk a tovább festést, ha minden festék megszáradt.


A havas látvány fokozására, száraz ecsetes technikával finoman simogassuk át a doboz teljes külső felületét. Ehhez használjuk szintén a fehér krémes akril festéket.


Teljes száradást követően, lakkozzuk át a doboz teljes külső és belső felületét a puha tapintású dekorlakkal.


A lakk száradását követően emeljük ki a hóvirágokat a hókristály tollal. A pici szirmokat amiket előzőleg fehér akril festékkel alakítottunk ki, egyszerűen rajzoljuk át a hókristály tollal. A visszafogott csillogásával olyan hatást tudunk elérni, mintha tényleg most bújt volna ki a hó alól.


Egy kevés hókristályt nyomjunk a virág motívumok aljára, festőkéssel picit terítsük el. Pár vonalat húzzunk a szárakra is.


A hókristály paszta finom csillogása, a dekorlakk puha tapintása garantáltan előidézi a tavasz közeledtét.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...