2020. február 26., szerda

Tükör átalakítás Üvegmaró pasztával

Egy szép keretbe foglalt tükör néha már nem látja el eredeti funkcióját, így átalakíthatjuk dekoratív lakáskiegészítővé. Ha így döntünk, mindenképpen érdemes kipróbálni az üvegmaró pasztát a tükör felületén, mert az eredmény igazán szép és különleges lesz.  Az üvegmaró pasztával kezelt üveg, tartósan mattá válik, így semmilyen utókezelést nem igényel.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Dekorfesték alapozó
- Dekorfesték lágy (grafitszürke, törtfehér)
- Befejező viasz (színtelen)
- Metál viaszpaszta (rózsaarany)
- Üvegmaró paszta
- Öntapadó stencil
- Matt akrilfestékek (fenyőzöld, vanília, kekizöld, fehér, country-rózsa, bordó)
- Lassító akrilfestékhez
- Valamint: tükör kerettel, ecsetek, festőkés



Első lépésként alapozzuk le a keretet dekorfesték alapozóval, mely a festék felvitele előtt záró réteget képez, így elkerülhető a korábbi színezők átoldódása. A tükör és a keret találkozásánál védjük a felületet maszkolószalaggal.


Száradást követően kenjük át a keretet grafitszürke dekorfestékkel.


Várjuk meg a festék száradását, majd szárazecsettel menjünk végig a kereten törtfehér dekorfestékkel.


A keret védelme érdekében puha pamut rongyot vagy szivacsecsetet használva, vékony rétegben dörzsöljük be a felületet befejező viasszal. A viasz felesleget puha ronggyal töröljük le.


A kiemelkedő részeket emeljük ki rózsaarany színű metál viaszpasztával, melyet simogassunk át az ujjunkkal, körkörös mozdulatokkal.


Rögzítsük az öntapadó stencilt a tükrön, majd festőkés segítségével simítsuk végig a mintán az üvegmaró pasztát. Hagyjuk reagálni, majd bő vízzel mossuk le.


Az üvegen finom tapintású, matt réteg keletkezik a motívum mentén.


A tükröt tovább díszítettük szabad kézzel festett rózsákkal, melyhez fenyőzöld, vanília, kekizöld, fehér és country-rózsa festékeket használtunk. A festékek száradását akrilfesték lassító adalékanyaggal lassítottuk, melynek hatására az akrilfesték alkalmassá vált árnyalás illetve két szín felületen való összemosására is.


Ezzel el is készültünk. Reméljük, hogy ti is kipróbáljátok az üvegmaró pasztát, és készítetek hasonló lakáskiegészítőt otthonotokba.





 Ötlet, kivitelezés és fotó: Karin Palalic - Art&Smile

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...