2020. február 22., szombat

Romantikus kalapdoboz Dekor zománcfestékkel

Közeledik a tavasz, az első napsugarakkal a virágok is nyiladoznak, melyekkel együtt alkotókedvünk is szárnyakra kap. Most egy kalapdobozt készítettünk romantikus vintage stílusban, melyhez a dekupázs technika mellett változatos háttérfestési módszereket is alkalmaztunk.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Kalapdoboz
- Alapozó paszta (gesso)
- Dekupázs ragasztólakk - selyemfényű
- Matt akrilfesték (sárga, napsárga, türkiz, kék, elefántcsont, világoskék)
- Dekor zománcfesték (zuzmózöld)
- Antikoló festék (patinakék, algazöld)
- Kontúrozó festék (vanília)
- Folyékony patina
- Matt lakk - vízbázisú
- Valamint: nyomtatott kép, csomagoló papír, ecset, hajszárító, papírtörlő, műanyag tányér, mérőszalag, ceruza, ragasztópisztoly



Egy szivacsecsettel alapozzuk le a doboz aljának és tetejének külső felületét az alapozó pasztával.


A doboz alját az alapozó paszta száradását követően fessük át a zuzmózöld dekor zománcfestékkel. A papír későbbi felragasztása során ez a szín finoman átlátszik majd a papír alatt.


Miután megszáradt a dekor zománcfesték, ragasszuk fel a csíkos mintás csomagolópapírt a dobozra dekupázs ragasztólakk segítségével..



A dobozfedél tetejére dekupázsoljuk rá a virágmintás képet a szokott módon. Mi egy nyomtatott képet használtunk, de a művelethez megfelel egy rizspapír vagy szalvéta is.


A mintával harmonizáló matt akrilfesték színekkel kezdjük el festeni a hátteret. Mindig mossuk össze a színeket, hogy minél természetesebb hatást érjünk el. Folytassuk addig, amíg a virág motívumunk beleolvad a szépen árnyalt háttérbe.


A doboz oldalára festett félkör mintához szükségünk lesz egy papírból kivágott sablonra. Ehhez mérjük le a doboz körfogatát, melyet negyedelve megkapjuk a pontos méretet.


A sablon segítségével jelöljük meg a doboz alsó részén azokat a területeket, ahol nem lesz befestve. A fennmaradó felületet fessük át az alapozó pasztával egy vékonyabb ecset segítségével.


Ha megszáradt, fessük át a lealapozott részeket algazöld színű antikoló festékkel.


Száradás után lakkozuk át az egész dobozt vízbázisú matt lakkal.


A doboz alsó részén világoskék matt akrilfestékkel húzzunk egy vékony, minél szabályosabb vonalat, kiemelve a félkör mintát.


A vanília színű kontúrozó festék segítségével rajzoljunk mintát a kékkel festett vonal íve mentén.


A doboz külső felületét kenjük át folyékony patinával, melyet azonnal töröljünk is vissza, így egy szép, régies, vintage árnyalatot kapunk.


Végül a doboz felső peremén ragasszunk körbe egy bársonyszalagot ragasztópisztoly segítségével.


Reméljük nektek is tetszik, és ti is készítetek hasonló, vintage hangulatú tavaszi dobozt, mely nemcsak csodás kiegészítő, hanem tároló funkciójának köszönhetően hasznos is.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Szentes Jana - Jana's Art Decoupage & Decor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...