2020. február 19., szerda

Amigos a gyerekekért alapítvány - Interjú

Az Amigos a gyerekekért egy egyetemistákból álló jótékonysági szervezet, melynek célja, hogy a súlyosan beteg gyerekeket motiválja a gyógyulásra a nyelvtanuláson, játékon és közös alkotáson keresztül. Az alapítvánnyal hosszú távú együttműködésbe kezdtünk, így 1 millió forint értékben adományoztunk a szervezet részére Pentart termékeket. Nagyon örülünk, hogy a termékeinkkel egy ilyen fantasztikus ügyet támogathatunk!


Kezdjük az elején. Mit csinál pontosan az Amigos és kik azok az Amigók?

Az Amigos egy egyetemistákból álló szervezet, melynek célja, hogy beteg gyerekeket motiváljon a gyógyulásra nyelvtanításon, játékos tanuláson, valamint kreatív foglalkozásokon keresztül. Az Amigók, a szervezet önkéntesei, életkorban közelebb állnak a gyerekekhez, mint a felnőttek, így olyan barátként tudnak ránk tekinteni a gyerkőcök, akik segítenek nekik az angol háziban, akikkel hatalmas társasjátékpartikat lehet csapni, miközben spanyol szavakat tanulhatnak, vagy kézműves foglalkozásokon tanuljuk meg a különböző festékek színeit franciául.


Honnan jött az ötlet, miből indult a kezdeményezés és ehhez képest hol tartotok most?

5 évvel ezelőtt Fábián Sára álmodta meg az Amigos ötletét, hiszen annak ellenére, hogy végül nem az orvosi pályát választotta, szerette volna segíteni azoknak a gyerekeknek a helyzetét, akik a kórházban töltött idő miatt, gyakran lemaradnak a tanulmányaikban a társaikhoz képest. Kezdetben csupán 10 barátjával kezdték látogatni a budapesti Tűzoltó utcai kórház gyermekonkológiai osztályát, mára pedig már Budapesten 6 kórházban látogatják az Amigók a gyerekeket, valamint Szegeden, Debrecenben és Szombathelyen is megalapult az Amigos csapata.


Hogyan zajlik egy kórházi látogatás, mi történik pontosan?

A „bevetések”, ahogyan mi nevezünk egy-egy kórházi látogatást, mindig valamennyire máshogy zajlanak. Minden kórházban van egy hatalmas kórházi dobozunk, tele tananyagokkal, játékokkal, és persze rengeteg kézműves kellékkel. Ezzel a dobozzal a kezünkben érkezünk a gyerekekhez, így nem nehéz motiválni őket arra, hogy töltsenek az Amigókkal néhány órát. Mindig becsempésszük valahogy a tanulást a foglalkozásba: a kisebbekkel megtanulunk néhány angol vagy német szót a kézműveskedés vagy társasozás alatt, még a nagyobb gyerkőcökkel már gyakran idegen nyelvű feladatsorokat is megoldunk. És ha végeztünk ezekkel, akkor pedig „jutalomként” jöhet a szórakozás: van, aki a kártyapartikat kedveli, azonban van, aki bögrét szeret festeni, más gyerkőcöt az üvegfesték, van, akit pedig az apróbb ajándékok készítése tesz boldoggá.


Miért tartjátok fontosnak, hogy a gyerekek kézművesedjenek is egy-egy ilyen látogatás alkalmával?

A kézműveskedés rengeteg lehetőséget ad nekünk arra, hogy fejlesszük a gyerekek szókincsét, nyelvtudását, miközben a gyerkőcök kreativitásának köszönhetően csodálatos dolgokat készíthetünk. Amellett, hogy a különböző színek, formák, felhasznált eszközök nevének idegen nyelven való megtanulása magában is izgalmas, lehetőséget ad arra, hogy fejlesszük a kézügyességüket, legyen szó akár a vonalvezetésről ecsettel, vagy apróbb minták és részletek kidolgozásáról. Azt pedig külön öröm látni, hogy az kézműves termékek a legtöbbször anyának, apának, vagy a tesónak készülnek ajándékba, amivel mindig hatalmas sikert aratnak a gyerekek. A kézműveskedés olyan eleme a bevetéseinknek, melyekkel igazán színessé, izgalmassá tudjuk tenni a látogatásainkat. És természetesen az Amigók is mindig nagyon élvezik! :)


Miket készítenek ilyenkor a gyerekek?

A kézműves foglalkozások fejlesztésének érdekében az Amigosban egy háttércsapat, a „Kreatív Kórház” Amigói dolgoznak azon, hogy milyen újabbnál újabb ötleteket lehet megvalósítani a kézműves foglalkozások alatt a kórházban. Így például a Halloween-i időszakban, vagy az adventi és húsvéti készülődés alatt mindig az ünnepnek megfelelő tematikájú kreatív ötleteket gyűjtenek, összeállítják hozzá a kellékeket, és eljuttatják a kórházakba. Így készítettünk már befőttes üvegből hóembert, faspatulából húsvéti nyuszit vagy karácsonyi rénszarvast, de a karácsonyfadísz készítés sosem maradhat el az adventi időszakban. Emellett természetesen a textilfestékek, porcelánfestékek kipróbálása mindig nagy izgalommal tölti el a gyerekeket, úgy mint fadíszek kidíszítése különböző technikákkal, vagy például a dekupázzsal készített ajándékok.


Hol lehet többet megtudni a szervezetről és hogyan támogathatnak Titeket az olvasók?

Akik érdeklődnek az Amigos iránt, azokat arra bátorítanánk, hogy kövessék a Facebook oldalunkat, hiszen mindig ide kerülnek fel a bevetésekről az élményeink. Valamint a honlapunkon keresztül pedig a legfrissebb információkról tájékozódhatnak az érdeklődők.
Aki pedig szeretne minket támogatni, azok az alábbi linken tehetik ezt meg: https://tamogatas.amigosagyerekekert.hu/.
Az Amigos Família egy olyan kezdeményezésünk, ahol havi rendszeres adománnyal segíthetik a támogatók a munkánkat, miközben egy közösség, az Amigos Família tagjává válnak, rendszeres beszámolót, történeteket kapnak arról, hogy mivel is telnek az Amigók bevetése, a támogatásuknak köszönhetően milyen célokat sikerült megvalósítanunk, valamint a Família tagjai részt vehetnek különböző, nekik szervezett eseményeinken.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...