2019. június 1., szombat

Csillogó ékszerdoboz madárkákkal

A Pouring lakkal hihetetlenül fényes, selymes tapintású felületet tudunk kialakítani. Most ezt a tulajdonságát használjuk fel egy csillogóan fényes, madárkás ékszerdoboz elkészítéséhez.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Ékszerdoboz (14x14x5 cm)
- Folyékony vízfesték (pink, almazöld, égkék és smaragd)
- Pouring lakk
- Kép transzfer
- Nyomtatott kép
- Csillogó gél (olíva arany, zöld arany, barna arany és tövis arany)
- Lapos ecset, legyező ecset


Azon ritka alkalmak egyike, amikor a kezelendő felületet nem alapozzuk. Ebben az esetben azt szeretnénk elérni, hogy a fa erezetét megtartva alakítsunk ki egyfajta hátteret. Mivel a kiválasztott madárkás képnek minimális a háttere, ezért mi most a folyékony vízfestékekkel alakítunk ki nagyon halvány, sejtelmes hátteret.
Válasszuk ki azokat a színeket, amelyek illeszkednek a nyomtatott képhez. Alaposan, vízzel hígítva, foltokban fessük meg a doboz tetejét. Én a madárkás képhez a pink, az almazöld, az égkék és a smaragd színeket választottam.


Ilyen lett a háttér, itt még nedves állapotban.


Várjuk meg amíg teljesen megszárad. Látható, hogy milyen halvány árnyalatokat kaptunk.
Mivel a nedvesség hatására az alapozatlan fa kiszálkásodik, ezért simogassuk át a felületet egy nagyon finom csiszoló papírral, majd portalanítsuk le. A vízfesték szépen beleivódott a fa felületbe, ennek lezárásaként, és a kép transzfer előkészítéséhez kenjük le a doboz tetejét a pouring lakkal. Ehhez célszerű legyező ecsetet használni, mert egyenletesen és vékony rétegben tudjuk a lakkot felvinni.


A lakk száradása után kenjük át a doboz tetejét és a nyomtatott kép színét a kép transzferrel, majd illesszük a doboz tetejére. Alaposan nyomkodjuk át, hogy megfelelően összeragadjanak.


Nedvesítsük be a felragasztott és megszáradt papírt, majd óvatosan kezdjük el ledörzsölni az ujjunkkal. Ezt a folyamatot több lépcsőben ismételjük meg. A nedvesítés előtt mindig szárítsuk vissza a papírt.


Ezt mindaddig ismételjük meg, amíg szép kontúrosan nem látszik a kép.


Ismét kenjük át a pouring lakkal, így lezárjuk a transzferált képet.


A dobozka oldalait és tetejének a peremét kenjük le a csillogó gélekkel. A peremre használjuk a barna arany színt, az oldalaira pedig használjuk vegyesen. Foltokban mossuk össze a különböző színű géleket. A gélek száradása után ecsettel kenjük át a doboz oldalait a pouring lakkal, így megmarad a gélek csillogása és a felület is szikrázóan fényes marad.


A doboz tetejére alakítsunk ki egy kissé üvegszerűen fényes felületet. Öntsük ki a pouring lakkal, majd óvatosan mozgatva terítsük el a doboz tetején. Az opálosan fehér lakk víztisztára szárad. Ehhez hagyjunk neki minimum 24 órát.


A végeredmény magáért beszél, minden környezetben megállja a helyét ez a csodás kis ékszerdoboz.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...