2019. június 9., vasárnap

Füstüveg hatás színezett Pouring lakkal

Számos módja van a felületek öregítésének, antikolásának. Most egy olyan módszert mutatunk meg, amelynek segítségével füstüveg hatást tudunk elérni a tárgyainkon. Egy virág mintás dobozt készítettünk, aminek a tetejét színezett pouring lakkal öntöttük ki.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Fa doboz
- Alapozó festék (primer)
- Krémes matt akrilfesték (krémfehér)
- Szalvéta (virágmintás)
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Levegőn száradó gyurma
- Szilikon öntőforma
Expressz ragasztó
- Metál akrilfesték (csillogó ezüst)
- Pigment paszta (zöld és piros)
- Pouring lakk
- Metál viaszpaszta (bronz)
- Lapos ecset, festőkés


Első lépésként alapozzuk le a doboz teljes felületét. Az alapozó száradása után finoman csiszoljuk át és portalanítsuk le. Ezután a doboz oldalait fessük át a matt krémes akril krémfehér színével.


A doboz tetejére dekupázsoljunk egy tetszőleges virágos szalvétát.


A doboz egyszerű szögletességét törjük meg, és díszítsük elegáns, íves 3D mintákkal. Ezeket alakítsuk ki levegőn száradó gyurmából, szilikon öntőforma segítségével.


A gyurma mintákat még nedves állapotukban óvatosan vegyük ki az öntőformából és ragasszuk a doboz oldalaira. Az egyiket teljes méretében a doboz elejére, a másik formát vágjuk ketté és ragasszuk a doboz rövidebb oldalaira. Így máris elegánsabb összhatást értünk el.


A gyurma teljes száradása után fessük le a csillogó ezüst metál akrilfestékkel a doboz oldalainak alsó részét, beleértve a felragasztott mintákat is.


A doboz alját is fessük át ugyanezzel a színnel.


A következő lépésekben készítsük elő a füstüveg hatást. A füstös, barnás-szürkés szín eléréséhez a piros és a zöld színező pasztát használjuk. Fontos megjegyezni, hogy a színező paszta nagyon erősen pigmentált, így ebből alig 1-1 cseppet tegyünk ki egy tányérra.
A színezéshez használhatunk transzparens színező diszperziót is, de annál is célszerű óvatosan adagolni, mert nagyon intenzív a színe.


Keverjük össze a színeket, így egy nagyon sötét barna, már-már fekete színt kapunk. Ebből az elegyből vegyünk fel a festőkésünk hegyére egy keveset és keverjük bele az önthető lakkba.


Alaposan keverjük össze a lakkot. Az elegyből adagoljunk még a lakkhoz addig, amíg el nem érjük a kívánt színt. A keverés közben látszik a festőkésen a színe és hogy még mennyire áttetsző.


Az előző lépésekben megszínezett lakkal kenjük át kétszer a doboz teljes felületét. A két réteg között hagyjunk száradási időt. Így a krémfehér színnek egy leheletnyi sötét árnyalatot adunk.


A lakk száradása után a 3D mintákat és a doboz éleit emeljük ki a bronz színű metál viaszpasztával.


A dobozt helyezzük vízszintes felületre és a korábbiakban bekevert lakkból öntsük ki a tetejét. Óvatosan öntsünk a közepére egy kisebb mennyiséget és folyassuk el a szélekig. Ha nem lenne elegendő, akkor rögtön öntsünk még hozzá. A pouring lakk egyik jó tulajdonsága, hogy kellő mennyiségnél szépen megáll a széleknél.


Így érünk el egy öregebb, füstös hatást a lakkal és emellett az üvegszerű, fényes csillogása is megmarad.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...