2019. június 4., kedd

Dekupázsolt vászonkép rozsda- és patina effekt szettekkel

A rozsda- és patina effekt szettekkel valódi rozsdás vagy patinás felületeket alakíthattok ki. Mi most egy dekupázsolt feszített vászont tettünk vele izgalmasabbá, egy kis steampunk hangulatot teremtve.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Feszített vászon
- Alapozó paszta - gesso (fekete és fehér)
- Dekupázs ragasztólakk - matt
- Rizspapír 
- Matt akrilfesték (country zöld, okker, napsárga, mogyoró)
- Stencilek
- Vaspaszta
- Modellező paszta
- Rozsda effekt szett
- Patina effekt szett
- Matt lakk
- Valamint: ecset, spatula, hajszárító, papírtörlő, műanyag tányér


A feszített vászon teljes felületét alapozzuk le fehér alapozó pasztával, majd száradást követően ragasszunk fel a rizspapírt dekupázs ragasztóval. Ha az alsó réteg megszáradt, felülről is kenjük át a dekupázs ragasztólakkal a rizspapírt.


A rizspapír melletti szabadon maradt részt, illetve a rizspapír szélét is itt-ott kenjük át fekete alapozó pasztával és vaspasztával. A száradást gyorsíthatjuk hajszárítóval.
Random ecsetvonásokkal fessük át a pasztákkal átkent részt a matt akrilfestékekkel (country zöld, okker, napsárga, mogyoró) úgy, hogy néhány részt feketén hagyunk.


Fekete alapozó pasztából, vaspasztából és egy kevés rozsda effekt porból készült keveréket vigyünk fel egy stencilen keresztül a kép festett oldalára.


Még száradás előtt szórjunk a stencilezett mintára a rozsda effekt porból, rázzuk le a felesleget, és csepegtessünk rá pár cseppet sorban a rozsda effekt reagensekből.


Stencilezzünk mintát a kép sarkába is Modellező pasztával. Felkenés után szórjunk a mintára egy kevés patina effekt port, majd csepegtessünk rá pár cseppet a patina effekt reagensekből felváltva.



A rozsda- és patina effekt reagensei hamar működésbe lépnek, a teljes rozsdásodás, illetve patina hatás kialakulása azonban másnap lesz látható.


Fessük át a matt akrilfestékekkel a kép széleit is, valamint finomíthatjuk a színek összhatását világosítással vagy sötétítéssel. Ehhez szintén a matt akrilfestékeket használjuk.
Utolsó lépésként kenjük át a teljes képet matt lakkal.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Szentes Jana - Jana's Art Decoupage & Decor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...