2019. június 12., szerda

Steampunk hangulatú fogas, tálcából

A steampunk irányzat tárgyi világa nemcsak a jellegzetes stílusjegyek megjelenítéséből áll, hanem a különböző alkatrészek egységéből is egy adott dísztárgyon vagy lakberendezési kiegészítőn. A 19. századi ipari hangulatot megidéző fogast most egy préselt fatálcával, fa tányértartóval, és a hangulathoz passzoló rizspapírral hívtuk életre. A fémes vagy rezes hatás eléréséhez Dekormetál matt festéket és Csillogó gélt használtunk. Lássuk, hogyan készült a különleges „falravaló”!


Szükséges anyagok és kellékek:

- Dekormetál matt festék (csokoládé)
- Csillogó gél (barna arany)
- Dekupázs ragasztólakk - matt
- Antikoló festék (patinazöld)
- Folyékony patina - bitumenes
- MDF tálca (Kínáló tálca, csigavonal mintás (32x41cm, téglalap alakú) cikkszám/32850)
- Fa tányértartó
- Dekupázs rizspapír (A3 - Fantasztikus utazás óra DFSA3035, cikkszám: 35608)
- Fém zsanérok/bronz
- Fogazott képakasztó
- Valamint: hajszárító, ecsetek, szivacs, vágókés, ár, csillagcsavarhúzó és szivacsecset


Elsőként válasszuk ki a rizspapír órát ábrázoló részét, mérjük a tálca peremén belüli sík részhez, és szabjuk be a leendő helyére. Ezután hagyományos módon dekupázsoljuk a felületet (alapozni nem kell ebben az esetben a tálcát).


A dekupázs száradása után nekiláthatunk a tálca szélének, valamint aljának a festéséhez. Dekormetál matt festékkel (csokoládé), stumpfoló (döfködő) mozdulatokkal fessük a tálca peremét, random szerűen belefestve a dekupázsolt részbe.


Amíg a tálca szárad, szereljük szét a fa tányértartót, melyből a leendő fogas akasztói lesznek. Majd fessük le ezt is a Dekormetál festékkel.


Hajszárítóval szárítsuk meg a felületet, és a barna arany Csillogó géllel stumpfoljuk be a tálca szélét, valamint a leendő akasztóinkat random szerűen.


A Csillogó gél barna arany árnyalata és a csokoládé színű Dekormetál matt festék együttes használatával nagyon szép fémes, antik vörösréz árnyalatú felületet kapunk.


Szereljük fel a tányértartóból készült akasztókat a tálcánk alsó harmadára egyenlő távolságban. Egy-egy akasztóhoz 4db bronz színű zsanér szükséges. A csillagcsavarhúzóval való rögzítést nagyban elősegíti, ha „előfúrjuk” a csavarok helyét. Ehhez egy árt, vagy hegyes kést használjunk.


Ne felejtsük el a fogasunk hátsó részére felcsavarozni a fogazott képakasztót sem. Kész a tálcából és tányértartóból készült fali fogasunk. Nekiláthatunk az antikolásnak, melyet a patinazöld Antikoló festékkel végzünk. Fessük be a tálca széleit, majd egy nedves szivaccsal töröljük le a felesleget. Ugyanígy végezzük az akasztók tövénél is az dekorálást.


Végül mossuk át az egész felületet Folyékony patinával. Ecseteléssel kezdjük, majd töröljük le a felesleget egy szivaccsal. Száradás után használatba is vehetjük a fogast, amire akaszthatunk ékszereket, ruhaneműt vagy az alkotásainkhoz szükséges kellékeket.


Ha ti is szeretitek a steampunk stílust, és készítettetek már a témába vágó remekművet, ne habozzatok és mutassátok meg nekünk Pentart Dekor csoportunkban is!


Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...