2019. június 30., vasárnap

A tenger színe-java egy repesztett dobozon

A nyár beköszöntével egyre jobban vágyódunk a vízpartra, legyen az tenger vagy egy nagyobb tó. A víz közelségének hangulatát hoztuk el egy olyan dobozon, ami a tenger színeit idézi meg és feltűnnek rajta a vízi világ apró kincsei is.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Ovális kartondoboz (doboz szett)
- Alapozó festék (primer)
- Levegőn száradó gyurma
- Lágy PVC öntőforma (Vízi világ)
Expressz ragasztó
- Univerzális repesztő alapozó
- Repedő festék (fehér)
- Dekor Paint Soft (fehér)
- Folyékony vízfesték (kék, égkék, indigó, smaragd és homok)
- Lakk spray
- Lapos ecset, kerek ecset, sörte ecset, festőkés
- Ceruza, maszkoló szalag, csiszoló vászon, spárga


A doboz teljes felületét kenjük át az alapozó festékkel.


Levegőn száradó gyurmával töltsük ki azokat a mintákat amelyeket szeretnénk viszontlátni a dobozon. Jól nyomkodjuk bele a PVC öntőformába, majd a felesleget festőkéssel távolítsuk el. Rögtön ezután, a gyurma még nedve állapotában óvatosan nyomjuk is ki a formából.


Tervezzük meg, hol mutatnak jól a dobozon. Készítsünk el előre annyi gyurma mintát, ami elegendő lesz a doboz tetejére és oldalára. Ceruzával előrajzolhatunk segédvonalakat, hogy könnyebb dolgunk legyen. Mivel íves a doboz oldala, így célszerű a gyurmát még nedves állapotában felragasztani. Expressz ragasztóval rögzítsük a mintákat a dobozra. Hagyjuk pár órát száradni.


A gyurma száradása után kenjük át az alapozó festékkel a felragasztott elemeket. Az alapozó festék száradása után maszkoló szalaggal ragasszunk ki egy-egy sávot a minták mellett. A doboz szélein fogjuk kialakítani a repedéseket.


A szalaggal elválasztott részeket kenjük át az univerzális repesztő alapozóval. Várjuk meg, amíg magától átlátszóra szárad. Ne gyorsítsuk szárítóval!


Mivel az univerzális repesztő alapozó valamennyi repedő rendszerhez használható, így most a repedő festéket fogjuk a továbbiakban használni a díszítéshez. Festőkéssel vigyük fel a fehér színű repedő festéket. Nem kell törekednünk az egyenletességre, lehetnek vékonyabb és vastagabb rétegek is.
Ezután óvatosan távolítsuk el a maszkoló szalagokat és hagyjuk megszáradni, de ezt már gyorsíthatjuk szárítóval.


Az egyenetlen részeket finomítsuk csiszolóvászon segítségével, majd portalanítsuk le a felületet.


A két repesztett felület közötti részt (beleértve a felragasztott gyurma mintákat is) kenjük át a Dekor Paint Soft fehér színével. Várjuk meg a festék teljes száradását. Ezzel egy jó alapot készítünk elő a folyékony vízfestékhez.


Készítsük elő a kék, az égkék, az indigó és a homok színeket a folyékony vízfestékekből.  Öntünk ki egy keveset minden színből, majd kezdjük el megfesteni a középső rész hátterét. Ügyeljünk, hogy csak a repesztett rész pereméig fessük meg. Kedvünkre színezzük a kagyló, tengeri csillag és halacska mintákat is. Itt használjuk kedvünkre a kékeket és homok színt is.


A repesztett felületet kicsit zöldesebb, a tenger színét idéző árnyalatra fessük meg. Ehhez használjuk vegyesen foltokban a smaragd és az indigó színeket. Járjunk el ugyanígy a doboz alján is. Várjuk meg a vízfestékek száradását.


Alakítsunk ki egy picit szálkás hatást a középső részen. Ezt a száraz ecsetes technikával tudjuk elérni, használjuk hozzá a fehér színű Dekor Paint Soft-ot. 


A doboz teljes külső felületét fújjuk le a matt lakk spray-vel, majd a repesztett részek széleihez ragasszunk fel egy darabka spárgát. Díszítsük a doboz elejét ugyanebből a spárgából készített masnival.


Igaz, hogy nem a tengerparton gyűjtöttük a kagylókat, de mégis tökéletesen visszaadja a tengerpart hangulatát.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...