2019. július 3., szerda

Régi cipő új élete Textil és bőrfestékekkel

Mindenkinél lapul otthon egy kedvenc régi cipő, amitől sajnálunk megválni, de valami hibája miatt már viselni sem szoktunk. A textil és bőrfestékekkel újra csodás lábbeli válhat belőle, ráadásul teljesen egyedivé is varázsolhatjuk.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Textil & bőrfesték (fekete, fehér)
- maszkoló szalag
- ecsetek

Tisztogassuk meg a cipőnket, mert fontos, hogy a festék a cipő anyagához és ne az idők folyamán esetlegesen rátapadt piszokhoz tapadjon!
Maszkoljuk le a cipő talpát, hogy ne kenjük össze a festékkel. Ezután a maszkoló szalaggal alakítsuk ki a csíkokat. Ahhoz, hogy egyenletes csíkozást kapjunk, használjuk magát a szalagot a pontos távolság kimérésére. Jó alaposan nyomkodjuk le a széleknél.


Először a fekete csíkokat fessük le. Nagyon szépen fed a festék, így 1 rétegben is elegendő a fekete szín. Használjunk kemény, rövid sörtéjű ecsetet. Ha a festéssel elkészültünk, húzzuk is le a maszkoló szalagot és hagyjuk megszáradni a festéket.


Következik a fekete részek kimaszkolása. Amilyen pontosan csak tudjuk, ragasszuk fel a maszkolószalagot a fekete csíkokra. A kimaradt csíkokat fessük le a fehér festékkel. Mivel esetünkben nagyon élénk, erős narancssárga volt az alap, így 3 rétegben fedte el teljesen az alapszínt. A rétegek között hagyjuk megszáradni a festéket.


Ezután jöhet a legjobb rész: távolítsuk el a maszkoló szalagokat. Ha valahol mégis befolyt a festék a szalag alá, és a fehér összekente a fekete részt, ott kis ecsettel térjünk vissza, és feketével javítsuk ki a hibás részeket.

Tipp: A bejegyzésben szereplő cipőnek eleve magenta színű volt az alsó része, ami nagyon jól megy a fehér-fekete csíkozáshoz, azonban ha valaki nem ennyire szerencsés, akkor a cipő aljára egy csíkban húzhat rózsaszín sávot a magenta színű textil és bőrfestékkel.


Cipőmentésre fel, és mutassátok meg nekünk is Pentart Dekor csoportunkban az alkotásaitokat!

Ötlet, kivitelezés és fotó: Faragó Krisztina - Glass painting by Chris

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...