2019. április 3., szerda

Új termék - Maszkoló gél segítségével készült fordított stencilezés

Egy remek új termékkel bővült a Pentart hobbivegyszerek skálája. A vizes bázisú, egykomponensű gél száradást követően lehúzható, eltávolítható a felületről. A Maszkoló gél gumiszerű bevonatot képez, ami kiválóan alkalmas védendő felületek kitakarására, inverz stencilezésre. Alkalmazható szívó felületeken, mint a papír, fa, akvarellpapír és nem szívó felületeken is, mint az üveg, fém vagy műanyag. A működési elve egyszerű, a géllel kezelt részeket nem színezi meg a rákent festék, mely száradást követően könnyen lehúzható a felületről. A Maszkoló gélt ecsettel vagy festőkéssel is felvihetjük a felületre. A gél száradási ideje függ a rétegvastagságtól (10-35 perc). A száradási idő után matt akrilfestéket, lazúrt, media mistet, média tintát, üvegfestéket, opál gélt, tükör permetfestéket stb. használhatunk. Lássuk, hogyan készült a bemutatótárgyunk inverz stencilezéssel, melyhez a Maszkoló gélt hívtuk segítségül!


Szükséges anyagok és kellékek:

- Maszkoló gél
- Lazúrgél (dió)
- Dekorfesték lágy (fekete)
- Fényes lakk - vízbázisú
- Befejező viasz (átlátszó)
- Áthelyezhető ragasztó spray
- Stamperia stencil (KSG326/21x29,7cm)
- Íves tetejű fa kincsesláda
- Valamint: dörzspapír, ragasztószalag, ecset, stencilecset vagy szivacsecset és festőkés


Kezdjük a fadobozunk lazúrozásával a munkát, használjunk Lazúrgélt vagy lazúrt.


Ha megszáradt a pácolás, egy közepes szemcseméretű dörzspapírral simítsuk át a felületet, majd fényes lakkal kenjük át a doboztetőt. Elég, ha a fedelet lakkozzuk, mivel ott erősebben csiszoltuk vissza a fa erezetét, az oldalakon pedig nem, vagy alig. Erre azért van szükség, hogy a fordított stencilezéskor, minél gazdagabb faerezet látszódjon majd a stencilezett mintán.


Ezután készítsük elő a stencilt, és fújjuk le áthelyezhető ragasztó spray-vel a hátoldalát. Majd illesszük a doboztetőre, és a széleket takarjuk ki ragasztószalaggal, hogy a Maszkoló gél, véletlenül se kerüljön olyan helyre, ahová nem szeretnénk.


Jöhet a fordított vagy inverz stencilezés. Mi is pontosan ez az elnevezésű módszer? A hagyományos stencilezéskor pozitív lenyomatot kapunk. Ahol a sablonon található kivágások vannak, ott a festék érintkezik a felülettel és maga a festék adja a stencilezett mintát. A fordított stencilezésnél a Maszkoló géllel tesszük ugyanezt, majd a stencil eltávolítása és a gél száradása után lefestjük az egész felületet. Ezután eltávolításra kerül a Maszkoló gél és az eredeti alap kerül a felszínre. Tehát nem a festéklenyomat adja a mintát, hanem annak a hiánya. Lássuk az első lépést: A csőrös tubusból nyomjunk a felületre egy adag Maszkoló gélt, majd egy festőkés segítségével oszlassuk el a gélt a sablonon.


Ezután emeljük le a stencilt a doboztetőről, és azonnal mossuk le a stencilről hideg vízzel a maradék gélt. Ha levesszük a tubus csőrös végét, a maradék gélt visszalapátolhatjuk a tégelybe. A géllel érintkezett eszközöket sose mossuk meleg vízben, mert a gumiszerű anyag a hő hatására összeáll. Ha ecsettel dolgozunk, akkor a munkafolyamat alatt többször öblítsük ki azt, hogy máskor is használhassuk majd az ecsetünket. A kép jobb oldalán, a tubuson található rövid termékleírást olvashatjátok.


A Maszkoló gélt hagyjuk átlátszóra száradni, és csak ezután fessük le a felületet a fekete színű Dekorfestékkel.


Miután megszáradt a festék, az ujjunkkal húzzuk le a Maszkoló gélt a felületről. A képen láthatjátok, ahogy előtűnik a lazúrozott fafelület.


Ezt követően, ízlés szerint csiszoljuk vissza a feketére festett doboztető egyes részeit. Ha elkészültünk, átlátszó Befejező viasszal zárjuk a dekorációt. Ezután, vagy párhuzamosan a doboz oldalait is díszítsük kedvünk szerint.


A doboz oldalaira hagyományos eljárással stencileztük a mintát, hogy láthassátok a különbséget a két technika között.


Reméljük, hogy ti is kipróbáljátok ezt az új és izgalmas termékünket és beleszerettek az inverz stencilezésbe. Újszerű távlatokat nyújt a hobbidekorációk és a bútorfestés területein egyaránt. A Maszkoló géllel készült munkáitokat mutassátok meg nekünk is Pentart Dekor csoportunkban!


Az inverz stencilezés Maszkoló géllel Lakbear saját ötlete alapján készült.

Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...