2019. április 29., hétfő

Mixed media vászonkép szálpasztával

A szálpasztával már számos ötletet láthattatok tőlünk. Ez a sokoldalúan felhasználható paszta alaktartó, így nagyon jól alkalmazható 3D minták és izgalmas strukturált felületek kialakítására. Könnyen festhető száradás után, és anyagában is színezhetjük Pentart pigment pasztákkal vagy átlátszó pigment diszperziókkal. Most egy vászonképet tettünk izgalmasabbá a használatával.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Szálpaszta
- Modellező paszta
- Csillogó gél (kék ezüst, átlátszó ezüst, átlátszó arany)
- Alapozó paszta - lágy
- Dekupázs ragasztólakk - matt
- Média permetfesték (tejeskávé, óceánkék, türkizzöld, jégkék)
PecsételőStazOn oldószeres tintapárna
- Lágy PVC öntőforma (A5 - K3PTA510)


Készítsük elő a feszített vásznat, és kenjünk arra a részre dekupázs ragasztólakkot, ahova a női portrét ábrázoló rizspapírt fogjuk ragasztani. Helyezzük rá a rizspapírt, majd a tetejét is kenjük le a ragasztólakkal.


Egy festőkés segítségével a minta alá hordjunk fel a vászonra a Modellező pasztából akkora mennyiséget, amennyi kellőképpen elegendő ahhoz, hogy a későbbiekben térben kiemelkedő, 3D hatást érjünk el.


Ugyancsak festőkést alkalmazva vigyünk a felület fennmaradó részeire elszórtan, kisebb-nagyobb foltokban lágy alapozó pasztát.


Ne várjuk meg a modellező paszta teljes száradását, mivel a részben megszáradt anyagra látványos mintát alakíthatunk ki a lágy PVC öntőformával.


Ezt követően a feliratos akril pecsételő és a StazOn tintapárna segítségével díszítsük a hátteret nyomdázással. Az izgalmasabb hatás kedvéért itt-ott halványabb lenyomatokat készítsünk.



Száradást követően díszítsük tovább a hátteret és a női alakot egy virágmintás rizspapírral, ügyelve arra, hogy a képünk még egységes és harmonikus maradjon.



Festőkés segítségével formázzunk virágszirmokat az előzőleg dekupázsolt virágmotívumokra szálpasztával.


Ezt a technikát részletesebben ebben a videóban nézhetitek meg: 



Miután a szálpasztával kialakított virágszirmok teljesen megszáradtak tejeskávé, óceánkék, türkizzöld és jégkék színű média permetfestékekkel színezzük a teljes képet. Távolabbról, kevesebb festéket fújva ködös, sejtelmes hatást érhetünk el, míg több festék kipumpálásával élénkebb színt kapunk.


Fehér dekorfestékkel, szárazecset technikával kenjük át a szirmok tetejét és éleit.

Az ujjunkkal, körkörös mozdulatokkal emeljük ki a teljes kép egyes részeit a csillogó gélekkel, így különlegesen szikrázó, irizáló hatást érhetünk el.




Befejezésül kőpapírból vágjunk ki egy kisebb darabot, fessük át a tejeskávé színű Média permetfestékkel, nyomdázzunk rá feliratot, majd ragasszuk fel a vászonképre.






Ötlet, kivitelezés és fotó: Karin Palalic - Art&Smile

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...