2018. szeptember 26., szerda

Bonbontartó bársonyosan domború mintával - Új bársonypor színek kínálatunkban


Korábbi bejegyzésünkben már találkozhattatok a bársonyporral a moha hatás kapcsán itt és a textilen való alkalmazás során itt. Az immár kilenc színben kapható bársonypor élethű, csodás bársonyos felületek létrehozásával színesíti az alkotni vágyók lehetőségeit akár önmagában alkalmazva, akár más technikákkal kombinálva. Használatához elsősorban az áthelyezhető, más néven öntapadó hobbiragasztót ajánljuk, amelybe a por finom szálai remekül beletapadnak. A tubus csőrével irányítottan szórhatjuk a még nedves ragasztóra a bársonyport. Alkalmazhatunk még sűrű gélpasztát domború bársonyos felületek kialakításához és kétoldalas ragasztószalagot, amivel egyszerűen hozhatunk létre egyenes sávokat, mint azt videónkban láthatjátok. Most egy dobozon mutatjuk be a bársonyporok használatát sík és domború felületen.






























Szükséges anyagok és kellékek:

- Bársonypor
- Doboz
- Stencil
-
Alapozó festék
- Matt akrilfesték (rúzspiros, fekete)
- Sűrű gélpaszta (Heavy body gel)
- Öntapadó hobbiragasztó
- Áthelyezhető ragasztó spray
- Lapos ecset, festőkés, csiszoló hasáb


A kilenc színben kapható bársonyporból most a piros és a fekete színűt használjuk a bonbonier elkészítéséhez.


Az alapozást követően a fa felületét csiszoljuk le, majd a tetejét matt fekete akrilfestékkel, a doboztestet pedig rúzspiros matt akrillal fessük le. Az első réteg festék után ismét csiszolás következik.


A második réteg festését követően helyezzük a doboztetőre a stencilt, amit előzőleg áthelyezhető ragasztó spray-vel vékonyan lefújtunk. A piros akrillal egy stencilező ecsettel emeljük ki a mintát. Ez azért célszerű, mert a bársonypor alatt az azonos színű akril erősíti, mélyíti a bársonyhatást színét.


A festék száradása után festőkéssel oszlassuk el a gélt a stencilen, ügyelve az egyenletes felhordásra.


A még nedves anyagra szórjuk a bársonyport jó vastagon, és finoman nyomkodjuk bele.


Miután a teljes felületet beszórtuk, várjuk meg a gél száradását (rétegvastagságtól függően 0,5-1 óra), csak ez után ütögessük le egy papírlapra a felesleges bársonyport. A minta közül egy ecsettel söprögethetjük ki a maradékot. Az összegyűjtött port a tégelybe visszaöntve később újra felhasználhatjuk.


 A doboztető oldalát öntapadó hobbiragasztóval egyenletesen kenjük le. Az ehhez használt ecsetet alaposan mossuk ki, többször felhabosítva szappannal. A bársonyport felszórhatjuk a felületre úgy is, ha levesszük a csőrt. Előfordulhat, hogy a tégelyben kicsit összeállnak a szálak, de ettől még ugyanúgy használható. Ha az öntapadó hobbiragasztó a munka közben megszáradna, az sem befolyásolja a por tapadását. 


Bátran nyomkodjuk bele a ragasztóba, majd ütögessük le és ha szükséges, egy ecsettel vagy akár kézzel finoman söprögessük le a felesleges bársonyport. Az eredmény egy tökéletesen bársonyos hatás, még a vékony stencillel is szép, domború bársonyos felületet lehet kialakítani.





A dekorációhoz pamutcsipkét színezzünk feketére akár úgy, hogy átfestjük a felületét, akár vízzel hígított festékbe mártjuk. A csipkét száradás után öntapadó hobbiragasztóval rögzíthetjük a doboz oldalára.



Ötlet, kivitelezés és fotó: Kalmár Tímea - DecoMűhely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...