2018. szeptember 10., hétfő

Festett bútor az új matt Dekormetál festékekkel

Ismét bővült a dekorfestékek népes családja egy új homedeco festékkel, a matt Dekormetállal.
A nyolcféle színben elérhető terméktípus kifejezetten bútorok és lakberendezési tárgyak festésére lett kifejlesztve. Természetesen a hobbivilág bármely más területén is alkalmazható ez a festék, és bátran társítható számos technikához. Az egyszerűen használható matt, ám mégis fémes csillogású festékeket kenhetjük fára, lágy Dekorfestékkel vagy Dekor Zománccal festett alapokra, műanyagra, polisztirolra és még fémre is.
A gyorsan száradó Dekormetál utókezelést (lakkozást, viaszolást) nem igényel, így a használata végtelenül egyszerű. Hogy a selymesen csillogó matt hatás tökéletes legyen, érdemes alapozót használni. Bútorfestés esetén alapozzuk le a bútort Dekorfesték alapozóval, vagy egyszerűen fessünk rá a már Dekorfestékkel vagy Dekor Zománccal kezelt felületre. Mi most egy kisbútoron mutatjuk be nektek, hogy hogyan használható a legegyszerűbben ez a csodás új festék.





A Dekormetál színek között, megtalálható a Rózsaarany, Csokoládé, Bronz, Arany, Ezüst, Antracit, Oxford kék és Türkiz.



Szükséges anyagok és kellékek:

- Dekormetál matt festék (csokoládé)
- Dekorfesték alapozó
- Dekorlakk (matt)
- Dekorfesték lágy (olíva)
- Kiegészítőnek: Dekor zománcfesték (barna és elefántcsont)
- Stamperia stencil: Formato G, KSG399
- Valamint: használt kisbútor, ecsetek, stencilecset, hajszárító és ragasztószalag



Tisztítsuk meg a bútort a szennyeződésektől, majd vizsgáljuk át alaposan, és az esetleges hibákat javítsuk ki, ha szükséges csiszoljuk meg a felületet. Ezután a bútor egész felületét alapozzuk a Dekorfesték alapozóval.



Miközben szárad az alapozó szereljük le a szerelvényeket, adott esetben a bútorfogantyút, és tisztítás után egyszerűen fessük be a Dekormetál festékkel két rétegben. Mi döfködő mozdulatokkal, stumpfolva festettük a fogókát.



A teljesen megszáradt alapozásra elkezdhetjük felvinni az első réteg Dekormetál festékünket. Kisebb felületeknél elegendő egy rétegben, nagyobb felületeken érdemes legalább két réteget felvinni.
A festék gyorsan szárad, így hamar végzünk vele, a száradást hajszárítóval gyorsíthatjuk.



Ezután rátérhetünk a bútor nem metálos részeinek a festésére. Maszkoljuk körbe ragasztószalaggal (maszkolószalaggal) a metál részeket, majd a kiválasztott Dekorfestéket használat előtt alaposan keverjük fel. Mivel a bútor nem lesz koptatva, így a matt dekorlakkot belekeverhetjük a festékbe.
Így megspórolunk egy fázist, nem kell külön lakkozni vagy viaszolni a festett részeket. A keverési arány: két rész Dekorfesték, egy rész Dekorlakk. Az első festékréteg száradása után, ha szükségét érezzük, kenjük át még egyszer a felületet. Ezzel el is készült a bútorunk festése, jöhet a dekoráció.



Egy 3D hatású stencil felirattal díszítjük a bútor tetejét. A díszítéshez mi az elefántcsontszínű és a barna Dekor Zománcfestéket választottuk (természetesen a maradék matt lakkal kevert dekorfestéket is használhatjuk, szimpla stencilezéshez). Az olíva színű lakkos dekorfestékbe egy kevés elefántcsontszínű zománcot tettünk. Alapnak pedig a barna zománccal stencileztünk.



Ha megszáradt a barna stencilminta, akkor a stencilt helyezzük vissza a mintára, néhány milliméterrel eltolva. Foltokban vigyük fel a világos színű festékkeveréket és emeljük le a sablont. Rögzítéshez használhatunk öntapadó ragasztót vagy ragasztószalagot.



A képen láthatjátok, hogy milyen térbeli hatása lett az így készült stencilmintának. A technikát más területeken is alkalmazhatjuk természetesen.



Ilyen volt a bútor festés előtt, és ilyen lett utána.
Reméljük kedvcsináló volt a bejegyzés, és ti is kipróbáljátok az új homedeco metálos festékeinket. Alkotásaitokat mutassátok meg nekünk is a Pentart Dekor csoportunkban.



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...