2018. szeptember 1., szombat

Régi órás kép rozsdás fém díszekkel

Rozsda és dekupázs. Első hallomásra kicsit fura, de bizony most csakis erről lesz szó. Egy feszített vászonból varázsolunk pár lépésen keresztül egy dekoratív, rozsdás képet.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Feszített vászon (25x50)
- Alapozó festék (primer)
- Rizspapír szalvéta (50x50)
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Alapozó paszta (fekete és fehér)
- Matt akrilfesték (vörösbarna, vörös agyag, sárgásvörös agyag)
- Expressz ragasztó
- Fém díszítőelemek
- Rozsda effekt szett
- Metál viaszpaszta (ezüst és bronz)
- Lapos ecset, sörte ecset, festőkés


A feszített vászonnál nincs szükség különösebb előkészületekre csak annyira, hogy lealapozzuk. Fessük le az egész felületet az alapozó festékkel. Teljes száradás után készítsük elő a rizspapír szalvétát és tépjük le azt a méretet ami befedi a feszített vásznunkat. Dekupázsoljuk rá a szalvétát a szokott módon: kenjünk a szalvéta alá és felé is a matt dekupázs ragasztólakkból. A minta közepétől haladjunk kifelé, hogy a levegőt ki tudjuk szorítani a szalvéta alól.


Várjuk meg amíg a dekupázsolt felület teljesen megszárad, majd egy festőkés segítségével vigyünk fel a kép széleire a fekete színű alapozó pasztából. A sarkoknál és az oldalaknák kicsivel beljebb is mehetünk a pasztával.


Ha az alapozó paszta megszáradt, fessük le a képünk oldalait a vörösbarna, vörös agyag és a sárgásvörös agyag matt akrilfestékkel foltosan.


Készítsük elő a fém díszítőelemeket és mielőtt felragasztanánk rakjuk ki azt a motívumot amire úgy gondjuk megfelelő lesz. Így még ragasztás előtt tudunk variálni és eldönteni melyik kompozíció a legszimpatikusabb. Ha sikerült kiválasztani a megfelelő alakzatot, jöhet a felragasztás. Itt most én az expressz ragasztóval ragasztottam, de természetesen lehet nyugodtan más ragasztót is használni, pl. ragasztópisztolyt, de ha valaki jobban kedveli akkor akár a sűrű matt gélpasztával is teljesen megfelelő a rögzítés. A lényeg, hogy stabilan ott maradjanak a fém elemek.


Elérkeztünk a rozsdásításhoz. Először készítsük elő a munkafelületünket a rozsdásításhoz. Terítsünk le egy csomagolópapírt vagy valami olyan műanyagot, papírt, amit a rozsdázás után nem sajnálunk kidobni. Készítsük elő a rozsda effekt szettet, ami három különböző rozsda színt eredményező reagensből és egy rozsda effekt porból áll. Egy tálkába öntsünk ki az alapozó pasztából egy keveset és keverjünk bele a rozsda effekt port. Alaposan keverjük össze és egy kisebb ecset segítségével vigyük fel a már felragasztott fém díszítő elemekre, ezután kicsit még szórhatunk is rá a rozsda effekt porból.


Ha minden fém elemet átkentünk, nem kell várni a száradásra, hanem máris elkezdhetjük a reagensekkel végig csöpögtetni. Felváltva mindegyik reagensből használjunk, mert így fog szépen természetes rozsdahatás kialakulni. Ha még nedves állapotban kezdjük el rácsöpögtetni a reagenseket, akkor intenzívebb lesz a rozsdás hatás.


Azon a részen ahol kezdtük a rozsdásítást, máris lehet látni ahogy a reagensek elkezdenek dolgozni, persze ezzel még nincs kész, mert kell adnunk neki időt, hogy szépen elérje a kívánt rozsdás hatást. A legjobb, ha egy napot várunk a végeredményre, akkor lesz igazán szép a rozsdás felületünk.


Az óra minták széleire is vigyünk fel ecset segítségével az alapozó pasztából, de itt használjuk a fekete színű alapozó pasztát. Itt is szórjunk az alapozóra egy kevés rozsda effekt port és egy kicsit nyomkodjuk is bele.


A felesleges port ecsettel söpörjük le, ne rázzuk le, mert a sarkokra az előbbiekben felvitt reagensek elfolyhatnak, ezért csak söprögessük.


 Az óra minta széleire felvitt rozsda effekt porra is óvatosan csepegtessünk a reagensekből. Várjuk meg a 24 óra száradási időt, illetve hagyjuk ennyi időn át a reagenseget dolgozni.


Ha kialakult a rozsda, picit emeljük ki a rozsdás részeket és a kép sarkait a metál viaszpaszta bronz és ezüst színeivel. Ha kontrasztosnak érezzük a dekupázsolt rész kék színét a rozsda színeivel, finomíthatjuk úgy, hogy a vörösagyag matt akrilfestékkel, száraz ecsetes technikával belefestünk a rozsdás szélekbe, így letompíthatjuk az erőteljes rozsdás éleket.


Nem szükséges a természetre várnunk éveket, hogy ilyen öreg, rozsdás hatást érjünk el, hanem akár 24 óra alatt mi is kialakíthatjuk magunknak.






Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...