2018. szeptember 19., szerda

Műbőr napló csillogó textil és bőrfestékkel

Ha van egy átlagos műbőr borítású naplód, itt az ideje, hogy egy egyedi, igazi csajos naplót varázsolj belőle. Pár lépés, néhány textil & bőrfesték és máris az új külsőt kapott naplóba írhatjuk a fontos eseményeket.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Műbőr borítású napló
- Textil & bőrfesték (szürke, rózsaszín, fehér, magenta, limetta és fekete)
- 3D stencil
- Textil & bőrfesték csillogó színek (bronz, szivárvány és ezüst)
- Lapos ecset, macskanyelv ecset, szivacs ecset, festőkés


Mielőtt hozzálátnánk a napló festéséhez zsírtalanítsuk le. Egy mosogatószeres szivaccsal törölgessük át, így máris zsírtalanítottuk a felületet. Töröljük szárazra egy papírtörlővel és már készen is áll a napló a festésre.
Szivacsecset segítségével a szürke színű textil és bőrfestékkel fessük meg a széleket. A sarkoknál fessük kicsit beljebb. Nem kell megvárni a festék száradását, ahogy készen vagyunk a szürke színnel, rögtön folytassuk a rózsaszínnel a borítólap közepe felé haladva. Kicsit fessünk bele a rózsaszínnel a szürke színbe is, így egybe mossuk a két színt és kialakítjuk a színátmenetet.


Várjuk meg a festék száradását, amit gyorsíthatunk szárítóval, de ne használjunk forró levegőt.
Ha megszáradt a festék a borítón, óvatosan rajzoljunk elő egy virágmotívumot. Nem kell bonyolult minta, csak pár szirmot rajzoljunk. Arra figyeljünk, hogy a ceruza ne legyen hegyes, mert felkarcolhatjuk vele a festéket. (A szárítózás után még nem teljesen száraz a felület csak annyira szárad meg, hogy folytathassuk a következő lépéssel.) Tompa hegyű, puha ceruzával halványan rajzoljuk elő a virágmintát.


Fessük meg a virágszirmokat. Vegyünk fel az ecsetünkre a magenta és a fehér színből, az ecset egyik felét a magenta, a másik felét a fehérbe mártva szép átmenetes szirmokat tudunk kialakítani.
A virágok közepét fessük meg a limetta színnel, majd belülről kifelé haladva a limetta színt kicsit húzzuk bele a szirmokba is.


A fekete textil és bőrfestékkel fessünk itt-ott szárakat a virágoknak és pöttyöket a virágaink közepébe, így még izgalmasabb hatást érhetünk el. Ehhez használjunk vékony ecsetet. Várjuk meg a festékek száradását, itt is gyorsíthatjuk szárítóval.


Helyezzük fel a 3D stencilt, rögzítsük maszkoló szalaggal és festőkés segítségével töltsük ki a stencilt a csillogó textil és bőrfesték bronz, szivárvány és ezüst színeivel. Felváltva egy mintán belül használjuk a három színt. Ízlés szerint készítsünk több 3D mintát. A stencil ismételt felhelyezése előtt tisztítsuk meg a stencilt.



Mivel a műbőrt nem tudjuk vasalni, illetve a vasalással fixálni a bőrfestéket, ezért várjunk egy hetet, hogy jól rákössön a felületre a festék. Ez alatt az idő alatt kialakul a biztos kötés, és bátran használhatjuk, forgathatjuk az új ruhába öltöztetett naplónkat.






Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...