2018. június 30., szombat

Textil Médiummal dekupázsolt és kelmeragasztással díszített vászontáska

A Textil Médium sokoldalú alkalmazását már ismertettük veletek. EBBEN a posztban megtaláljátok az ismertető leírást, és a Bársonyporral kombinált lehetőségeit ennek az alapanyagnak. Most szalvéta dekupázsolására és textilragasztásra használtuk a médiumot, amelyet egy vászontáskán mutatunk be nektek. Lássuk, hogyan készül az applikált tarka vászontáska!





Szükséges anyagok és kellékek:

- Textil Médium
- Textilfesték spray (türkiz, olíva vagy zöld és fenyőzöld)
- Textilfesték - normál színek (menta és magenta, vagy kármin piros)
- Stamperia stencil  (StencilB 38x15cm KSB160)
- Pentart vászonszatyor
- Maki szalvéta (pillangós)
- Valamint: vasaló, sütőpapír, olló, műanyag edény, stencil ecset, ecsetek, ceruza, ragasztószalag és maradék színes textilanyagok.



Először a vászonszatyrot nedvesítsük be vízzel és csavarjuk ki. Egy műanyag edénybe tegyünk egy kevés vizet és öntsünk bele egy kis zöld vagy olíva színű Textilfesték sprayt. Ezzel adunk a textilnek egy világoszöld alapszínt. Ezt a folyamatot részletesebben megtalálod EBBEN a posztban (mohás dekoráció textilen). Ezután vegyük ki a szatyrot a színezett vízből, csavarjuk ki és a türkiz színű Textilfesték spray-vel fújjunk az anyag alsó harmadára belőle. Így további árnyalatokat és színátmeneteket kapunk.



A teljesen megszáradt vászontáskát ezután vasaljuk át sütőpapíron keresztül (közepes hőfokon), hogy a festék rögzüljön, és sima felületen tudjunk továbbdolgozni. Ezután a kiválasztott színes anyagból vágjunk ki szív alakot. Ha nincs színes kelménk, akkor egy fehér vászondarabkát megfesthetünk a Textilfesték spray-k egyikével (mi pink színűt használtunk).



A textil szívet rajzoljuk körbe a szatyor közepén, és a kiválasztott szalvétából vágjuk ki a pillangókat, vagy virágokat. Ha megvagyunk az összes rátéttel, akkor a Textil Médiummal ecseteljük be a körberajzolt szív alakot. Ne felejtsünk el sütőpapírt tenni a vászontáskába, hogy ne ragadjon össze vasaláskor a két oldala.



A még nedves médiummal lekent részre illesszük a textil rátétet és sütőpapíron keresztül vasaljuk rá az alapra. Végül a szív alakot is kenjük le Textil Médiummal.



A szalvétakivágások papírrétegeit szedjük le a mintákról és csak a legfelső nyomtatott részt ragasszuk az anyagra. Ezeknél a vékony hártyaszerű papírrátéteknél nem szükséges előre lekenni médiummal a textilt, hiszen a papír egyből átnedvesedik. Ha megszáradtak a dekupázsolt pillangók, a kiválasztott stencillel és textilfestékkel (menta színű) további dekorációkat készíthetünk az anyagon. Használjunk stencilecsetet a munkához.



A stencilezett mintát további színnel, színekkel (magenta vagy kármin) gazdagíthatjuk. Érdekes színátmeneteket képezhetünk, ha legalább kétféle tónussal dolgozunk. Végül vasaljuk át a teljesen megszáradt dekorációkat. A vasaló hőmérséklete közepes legyen, és ne hagyjuk a forró talpat sokáig a ragasztott mintákon, csak fussunk vele át az egész felületen.



Reméljük kedvet éreztek egy kis textilragasztásra és dekupázsolásra. Alkotásaitokban szívesen gyönyörködünk Dekor csoportunkban, melyekből a legszebbeket meg is osszuk a Pentart Facebook oldalán.



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

1 megjegyzés:

  1. Kedves Lakbear!

    Fantasztikus ez a táskafestés. Az a kérdésem hogy ez mennyire tartos? Használható mosható? Szalvéta nem megy tönkre?
    Üdv
    Dac

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...