2018. június 16., szombat

Mohás virág kaspó a felfújható Moha és Pázsit hatás pasztákkal

Az új Moha és Pázsit hatás paszták általános használatának mikéntjeit már bemutattuk nektek (ITT megnézhetitek). Most a hőre felfújódó tulajdonságukat ismertetjük veletek, mellyel 3D hatású térbeli alakzatokat tudtok készíteni, hogy a „mohapárnák” még inkább hasonlítsanak az igazi moha lepte felületekre. Az eljárás roppant egyszerű és ellentétben az Expand (felfúvódó) pasztával, nem kell megvárni, hogy a paszta megszáradjon, hanem a felhordás után még nedvesen, azonnal felfújható egy hőlégfúvó segítségével. Minél vastagabb a felvitt réteg, annál nagyobb „párnácskákat” képezhetünk hő hatására. Természetesen arra ügyelni kell, hogy a díszítendő tárgyunk bírja a hőt, polisztirol és műanyag tárgyaknál fontos a vastag alapozás (pl. Kőhatású pasztákkal), hogy valamelyest védve legyen a hőre érzékeny alapfelület. A legkönnyebben fa, üveg, kerámia és fém tárgyakon tudjuk alkalmazni ezt a technikát. Egy máztalan, egyszer égetett cipő alakú fajansz edényen mutatjuk meg nektek a trükköt. Lássuk, hogyan készül a 3D hatású mohás effekt.





Szükséges anyagok és kellékek:

- Moha hatás paszta (sötét és világos), valamint a Pázsit hatás paszta
- Matt napsárga akrilfesték
- Repedőpaszta (fehér)
- Lazúrgél (paliszander)
- Pentart kerámia bakancs (cikkszám: 18379)
- Hobbi hőlégfúvó
- Valamint: kenderkötél (opcionális), ecsetek, stencilező ecset, hajszárító és szivacs



Elsőként a máztalan kerámia alapot (foltosan) kenjük le a Repedőpaszta egyes komponensével.
Olyan helyekre alkalmazzuk a felületen, ahol repedéseket szeretnénk majd látni. Ha megszáradt az egyes komponens, akkor a második fázissal, magával a fehér pasztával, vastagon kenjük le az egész kerámiát.



A keletkező repedések kialakulását meggyorsíthatjuk egy hajszárító segítségével. Máztalan kerámia felület esetén a Repedőpaszta második komponense ledörzsölhető azokról a részekről, ahol nem kentük le az egyes fázissal a felületet. Így szép rusztikus alapot kapunk, amelyen repedezett és sima felületek összhatása adja az ódon megjelenést.



Ezután fessük le az egész felületet Lazúrgéllel (paliszander), amit néhol vissza is törölhetünk. A repedésmentes területeken a gél sötétebb színű lesz (a natúr kerámia alap azonnal beszívja a lazúrt). Vegyük elő a kiválasztott kenderkötelet, spárgát vagy világos színű cipőfűzőt és azt is fessük le foltosan a géllel.



Ha megszáradt a lazúr (hajszárítózhatjuk), akkor jöhet a Moha hatás paszta (sötét színű), amit vastagon hordjunk fel ecsettel a kiválasztott területeken. Ezután már kezelhetjük is a pasztás részeket hőlégfúvóval. A felfúvódáshoz tartsuk közel a pasztázott részekhez a szerszámot és várjuk meg, míg a hő hatására felpuffad. A paszta belseje nedves marad (anyagvastagságtól függően), ezért hagyjuk teljesen megszáradni a 3D hatású dekorációt.



A teljes száradás az anyagvastagság függvénye, ezért legalább 3-5 órát hagyjuk pihenni. Érdemes ezt az alapozó munkát a tényleges munka előtti napon elvégezni. Nyáron, ha van rá mód, kitehetjük a napra a munkadarabot, így gyorsabban megszárad ez a vastag felfújt réteg. Ezután jöhet a második réteg Moha és Pázsit hatás paszta. Vegyesen használjuk őket egy stencilező ecset segítségével, döfködő mozdulatokkal építsük tovább a felfúvódott alapon. Ne fedjük le teljesen az alapréteget, hagyjuk érvényesülni a sötétebb színt is.



Végül a világos színű Moha hatás pasztába, tegyünk egy kevés sárga akrilfestéket (matt). Mivel mattra szárad a paszta, így célszerű matt akrilfestéket használni, a fényes változat ebben az esetben nem esztétikus és nem illik a rusztikus hangulatú kompozícióhoz sem. Ebből a keverékből, csak a párnácskák tetejére tegyünk, így igazán térhatásúvá válik a dekorációnk. A kimaradt részeket, amiket nem „moháztunk”, vízzel hígított moha pasztával ecsetelhetjük.



Dolgozzuk meg a zsineget vagy cipőfűzőt is a pasztával, majd fűzzük be a bakancs alakú kerámiába. A kép jobb oldalán a pasztákkal való bemosásra (algás hatás), és a puffadt 3D hatású felületre láthattok további példákat.



A Moha és Pázsit hatás pasztákkal díszített kerámiákba, tehettek szobanövényeket, vagy balkon növényeket is. Fontos tudni, hogy a termék nem fagyálló, így télen ne hagyjátok kint a pasztákkal díszített edényeket a szabadban. Egyes kerámia edények sem fagyállóak, mindenképpen óvjuk őket télen a hidegtől. Reméljük kedvet kaptatok a „mohásításra” és nekünk is megmutatjátok majd alkotásaitokat Dekor csoportunkban!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...