2018. június 2., szombat

Rusztikus doboz Dekor Zománcfestékkel

Bár a Dekor Zománcfestékünk nem koptatható, de egy alternatív módon mégis rusztikussá tehetjük vele tárgyainkat. Nagyon szép, semmivel nem összetéveszthető festéklepattogzásra emlékeztető hatást érhetünk el, melyet hagyományos krétafestékekkel nem tudunk imitálni. A fáradságos és porral járó visszacsiszolás helyett csak egy kis kapargatásra van szükség. Az egyszerű és trükkös eljárást most egy fadoboz tetején mutatjuk meg nektek.







Szükséges anyagok és kellékek:

- Dekor Zománcfesték (elefántcsont és fekete)
- Expand (felfúvódó) paszta
- Befejező viasz (barna)
- Pentart fadoboz (2db-os doboz szett/keskeny-5863, vagy 3db-os doboz szett/6338)
- Stamperia stencil (Stencil G méret - 21x29,7cm - Wall paper/26615/KSG344)
- Szükség szerint: Pentart fém kiegészítők (Fém dobozláb/bronz, 27505)
- Valamint: hobbi hőlégfúvó, ecsetek, festőkés (spakli), háztartási gyertya, csillag csavarhúzó és szivacs.



Először szereljük szét a dobozt, úgy könnyebb dolgunk lesz a munka során. A doboztetőre a stencilünk segítségével (sima stencil NEM 3D változat) és Expand (felfúvódó) pasztával vigyük fel a mintát. A stencil használata után azonnal szedjük le a maradék pasztát, egy spaklival a stencilről és tegyük vissza a tégelyébe (ne pazaroljunk). A doboztetőre stencilezett felfúvódó pasztát hagyjuk teljesen megszáradni.



Miután átlátszóra száradt a paszta, elővehetjük a hobbi hőlégfúvót. Puffasszuk fel a mintát, majd fessük le fekete Dekor Zománccal. Ne feledkezzünk meg a doboz belsejének festéséről sem.



Ha megszáradt a fekete zománcréteg, jöhet a varázslat. Egy háztartási gyertyával dörzsöljük be a felfúvódó pasztával készített mintánkat (jó alaposan viaszoljuk be a felületet). Ezután fessük le az elefántcsontszínű Dekor Zománccal az egész doboztetőt.



Amikor megszáradt ez a réteg zománc is, egy spakli vagy festőkés segítségével kaparjuk le a viaszozott részről a zománcréteget. Azokon a területeken, ahová nem gyertyáztunk, onnan nem jön le a második réteg zománcfesték. Végül barna színű Befejező viasszal, tegyük rusztikusabbá a koptatott felületet.



Ugyanígy járunk el a doboz többi részénél is. A gyertyázott területekről lepattogzik a második réteg zománcfesték. Ez a lepattogzott festékréteg eltérő hatást eredményez, mint a megszokott csiszolás.



Ha elkészültünk a munkával, szereljük fel a fém dobozlábakat egy csillagcsavarhúzó segítségével. Természetesen ízlés dolga ilyen kiegészítőkkel tovább díszíteni a tárgyat, határ a csillagos ég…



Reméljük ti is kipróbáljátok a Dekor Zománcfestékünket, és ezt az érdekes koptatási módszert. Alkotásaitokat szívesen látjuk Dekor csoportunkban.



A Dekor Zománcfesték koptatási módszere Lakbear saját ötlete alapján készült.

Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...