2018. június 11., hétfő

Mohás cserépedény, hogy otthonunkba költözzön a természet

Itt a jó idő és ilyenkor bizony igyekszik az ember többet tartózkodni a természetben, a kertben vagy teraszon. Az erdőben és a kertekben is megtalálhatóak a mohás növények, tárgyak. Azért hogy senkinek se kelljen lemondania a moha szemet gyönyörködtető élményéről és otthonunkba is eljuttathassuk ezt a természeti csodát, most egy élethű mohás agyagcserép elkészítését mutatjuk meg Nektek.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Kerámia kaspó
- Matt akrilfesték (fekete, olíva, country zöld))
- Antikoló festék (ólom és fehér)
- Antikoló festék eltávolító
- Moha paszta (sötétzöld és világos zöld)
- Hőlégfúvó
- Bársonypor
- Fényes lakk (oldószeres)
- Lapos ecset, sörte ecset, festőkés


Az agyagcserépnél különösebb előkészületekre nincs szükség, csak annyi a dolgunk festés előtt, hogy alaposan portalanítsuk le. Portalanítás után fessük le a teljes külső és belső felületét a matt fekete akrilfestékkel.


Várjuk meg az akrilfesték száradását. (Langyos levegővel lehet kicsit gyorsítani a folyamatot.) Ha száraz a teljes felület, kenjük át a cserépedényünk külső felületét a szürke antikoló festékkel. Pici foltokat, sávokat ki is hagyhatunk, nem kell törekednünk a teljes fedésre.


Most ne várjuk meg az antikoló festék száradását, hanem ahogy körbeértünk a szürke színnel, rögtön mossuk is össze, egy antikoló festék eltávolító folyadékkal átitatott puha ronggyal vagy törlőkendővel. Ettől pont olyan fátyolos, foltos hatást kapunk amire szükségünk van.
Most, hogy az antikoló festék is rákerült a cserepünkre, picit várjunk a száradásával, mert a következő lépésben még folytatjuk az antikolást.


A szürke antikoló festék száradása után folytassuk a festést a fehér színű antikoló festékkel. A cserép pereme alatt a mélyedéseknél, széleknél és a füleknél fessük meg, ahol szükséges töröljük kicsit vissza, hogy látványosan kopott hatást kapjunk.


Most már a cserepünk készen áll a moházásra. Mivel a moha a természetben jellemzően mindig az északi oldalon telepszik meg, így mi is törekedjünk a moha kialakításánál az egy oldalon való elhelyezésre, illetve úgy elhelyezni a pasztákat, hogy minél  természetesebb hatást alakítsunk ki vele.
Először a sötétzöld mohapasztából vigyünk fel egy keveset a cserepünk egyik oldalára a stencil ecset segítségével. Döfködő mozdulatokkal a moha paszta rostjai felfelé húzhatóak. Helyenként picit több, helyenként picit kevesebb pasztát használjunk így növelve a térbeli hatását. Túlzásokba ne essünk, túl sok pasztát ne használjunk egy helyen, mert bizony ezután hőkezelni is fogjuk, ami segít nekünk majd a 3D hatás kialakításánál.


Ha a sötétebb pasztával kialakítottuk a mohás részt, vegyük elő a világos zöld moha pasztát és foltokba vigyünk fel a sötétebb mohás felületre a világos zöldből is. Itt is néhol kevesebb, máshol kicsit több pasztát használjunk. A két paszta között nem kell száradást várni, rögtön még nedves állapotában egymásra rakhatjuk a két színt.


A moha paszták kialakításával el is készültünk, de most jön még a varázslat. Nem várjuk meg a paszták száradását, hanem máris hozzáláthatunk a végleges forma kialakításához. Hőlégfúvóval melegítsük fel a moha pasztás részeket. A hő hatására a paszta felfúvódik, így teljesen élethű moha hatást kapunk. Ahol kevesebb pasztát használtunk ott finom kis puklik keletkeznek, ahol több pasztával dolgoztunk ott igazán telt mohahatást érünk el. Ezért érdemes még nedves állapotában számolni azzal, hogy a hőkezelés után nagyon szépen kialakul a struktúrája, 3D hatása, nem szükséges vastag rétegben dolgoznunk ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük.


Amennyiben nem áll módunkban vagy nem szeretnénk hőlégfúvót használni, úgy sütőben 140 °C-on 10 perc alatt a paszta felpuffad. (Ha sütőben puffasztjuk fel a moha pasztát, előtte mindenképpen győződjünk meg az edény illetve a használt tárgy hőállóságát illetően! Csakis hőálló tárgyakra használjuk ezt a megoldást!)


A csuda mohánk felpufisodott, szépen kialakult a 3D hatás. Azért, hogy még élethűbb hatást adjunk neki, folytassuk egy kis árnyalással. Az olíva zöld akrilfestékkel, minimális festéket használva foltokba fessünk bele a mohás részbe. Így érdekesebb, és az igazi mohához nagyon hasonló hatást tudunk elérni. Fokozzuk még egy kis színnel, a country zöld akrilfestékkel is fessünk bele, itt is csak éppen egy nagyon pici festéket használjunk.



Végül, hogy bársonyosságot is adjunk a felületnek, így a még nedves akrilfestékre fújjunk egy kevés bársonyport.


A cserepünk, azaz a kaspónk belsejét kenjük le az oldószeres fényes lakkal, így a lakk teljes száradása után nyugodtan ültethetünk bele virágokat is.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...