2018. június 5., kedd

Madzagfestmény Média tintákkal

Egy nagyon egyszerű, ugyanakkor látványos és elegáns festési technikát mutatunk most nektek. 
Ez nem más, mint a String Pull Art, vagy String Pull Painting, amit magyarul hívhatunk cérnafestménynek, madzagfestménynek vagy zsinór technikának. Az eljárás látványos végeredménye valamelyest hasonlít a Rorschach tintafolt-teszt tükrözött festékfoltjaira is, ám a csodálatos Kála virágra emlékeztető foltokat egy festékkel átitatott fonal, madzag vagy cérna okozza. 
Az egyszerű módszerrel művészi képeket készíthetünk, és számos kreatív módon kombinálhatjuk más technikákkal. Gyerekeknek is szórakoztató és izgalmas játék lehet, amit egészen biztos nagyon élvezni fognak. Mi most néhány kartondobozkát és egy faliképet készítettünk a Madzagfestmény technikával, és ehhez a Média tintáinkat hívtuk segítségül. Lássuk, hogyan készülnek ezek az érdekes alkotások!




Szükséges anyagok és kellékek:

- A Madzagfestmény képhez csak a Média tintákra (juniper-green, jade, peony, lemon), A4-es papírlapokra, képkeretre és hímzőfonalra, vagy vastagabb cérnára van szükség. 
Ha szeretnénk ezekkel a festett papírokkal különböző tárgyakat bevonni, akkor szükségünk lesz:
Öntapadó hobbiragasztóra
- Dekupázs ragasztólakkra (fényes vagy matt)
- Dekor zománcfestékre (türkizkék)
- Gyöngytollra (levendula), vagy ha van otthon, öntapadós flitter fél-gyöngyre
- Szükségünk van még: ecsetekre, ollóra, vágókésre, vonalzóra és műanyag edénykére a tintáknak



Először a Madzagfestményhez készítsük ki az A4-es papírokat, a Média tintákat, a hímzőfonalat, a műanyag tálkát és az ollót. Vágjunk néhány fonalat a spulniból (mindegy milyen színű) és a tálkába cseppentsünk a tintáinkból. Fektessük a cérnát a tintás tálba és hagyjuk, hogy megszívja magát festékkel. Ezután kacskaringós alakzatba fektessük a papírlapra a cérnát, úgy hogy a vége lelógjon a lapról.



A folyamat viszonylag gyors! Helyezzünk egy másik lapot a cérnás papírra, és a kilógó fonalat, húzzuk ki a két lap közül úgy, hogy az egyik kezünkkel enyhén összenyomjuk a két papírlapot.



Ezután nyissuk szét a két papírt, és máris láthatjuk az érdekes Kála virágra emlékeztető alakzatokat. Egyszerre két festmény születik, mindkettőt felhasználhatjuk a későbbiekben. Többször is tehetünk a két papír közé festékes madzagot, így egy egész csokornyi minta keletkezik.



Ha megvagyunk a mintás lapokkal, elkezdhetjük a dobozainkra kasírozni őket. A fedél pontos alakját úgy mérhetjük le, hogy az ujjunkkal rányomjuk a mintás lapot a tetőre, így az kijelöli a kerületét.
Ez alapján könnyen kivághatjuk a tetőre passzoló korongot. Ezután jöhet a ragasztás az Öntapadó hobbiragasztóval. Kenjük be a dobozt, majd a kivágott lapokat is vele. hagyjuk megszáradni, majd illesszük össze őket. Az öntapadó hobbiragasztó egy fehér és sűrű állagú ragasztó, amely átlátszóra szárad és ekkor válik tapadóssá. Azért használtuk ezt a ragasztót, mert ezzel azonnal a helyére illeszthetőek a kivágott lapok. Ha háncs vagy fadobozra dolgozunk az eljárás ugyanaz, mint az előzőekben leírtaknál.



A kerek dobozok oldalának a szélességét mérjük le, majd eszerint vágjuk ki a doboz oldalának borításához szükséges szalagokat.



Ezután jöhet a kiegészítő festés Dekor zománcfestékkel. Természetesen az egész dobozt bevonhatjuk a tintamintás papírokkal, ebben az esetben nem szükséges pluszba festenünk. A mintás és kasírozott felületeket érdemes lekenni egy réteg Dekupázs ragasztólakkal, hogy a későbbiekben ne piszkolódjon a felület és tartósabb legyen.



Végül díszítsük kedvünk szerint a dobozokat és a bekeretezett kép üvegét öntapadós flitter fél-gyöngyökkel, vagy Gyöngytollal.



Reméljük kedvet kaptatok egy kis művészkedésre, és ti is kipróbáljátok ezt az egyszerű és érdekes technikát. Ne habozzatok és mutassátok meg alkotásaitokat nekünk is Dekor csoportunkban. Kellemes és élvezetes munkát kíván nektek a Pentart csapata!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...