2018. szeptember 28., péntek

Új matt és magasfényű oldószeres lakkok használata repesztett üvegen és fémes gyertyatartón


Újdonságaink sorában most az új összetételű oldószeres lakkokat mutatjuk be. A magasfényű mellett igazi újdonság, hogy már matt változatban is kapható. A fényes lakkot a korábbihoz hasonlóan alkalmazhatjuk fémes hatású felületekre, mint például a füstfólia, decor fólia, waxpaszták, folyékony fém. Használatával ezek a felületek megőrzik színüket, fényüket, csillogásukat. Az új matt lakkal viszont különleges, lágyan opálos, selymesen matt fényű tárgyak születhetnek az alkotó kezek között. Mindkét oldószeres lakkváltozat alkalmas a munkák befejező, záró lakkozására is. Blogbejegyzésünkben két különböző tárgyon mutatjuk be használatukat.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Díszüveg
- Rizspapír
- Alapozó festék
- Dekor Paint Soft (krémfehér)
- Decoupage ragasztólakk (matt)
- Finomvonalas repesztőlakk
- Waxpaszta (rózsaarany)
- Matt oldószeres lakk
- Lapos ecset, csiszoló hasáb

- Fa gyertyatartó
- Matt akrilfesték (fekete)
- Füstfólia ragasztó
- Füstfólia pehely
- Waxpaszta (mézarany, tűzarany)
- Színtelen fényes oldószeres lakk


A gyertyatartót fessük le fekete matt akrilfestékkel. Száradás után csiszolással simítsuk el a felületet. Portalanítást követően a középső részt kenjük le füstfólia ragasztóval egyenletesen.


 Miután áttetszőre száradt a ragasztó, szórjuk a felületre füstfólia pelyhet, amit egy ecsettel elegyengetünk, majd a felesleget le is söprögetjük róla.


 A mézarany és a tűzarany színű waxpasztákkal felváltva színezzük a gyertyatartó testét, ahogy a faragása adja.


 A viaszok száradása után fekete matt akrillal erősítsük meg a mélyedések rajzolatát. Ez elválasztja az egyes területeket és tagolja a gyertyatartó testét.


Az anyagok száradása után (24-48 óra), egy puha ecsettel kenjük a magasfényű oldószeres lakkot a felületekre. Azon kívül, hogy fényes és élettel teli színhatást ad, a füstfólia így megőrzi színét és fényét, a waxpaszták pedig még csillogóbbak lesznek a fényes, oldószeres lakktól. A munka végeztével az ecsetet terpentinnel tisztíthatjuk meg.







A másik tárgyunk, az üveg elkészítéséhez először alapozzuk le egy rétegben az üveget, majd két réteg krémfehér Dekorfestékkel fessük le.


  Száradás után csiszoljuk simára a festett felületet, portalanítsuk, ezt követően pedig ragasszuk, azaz dekupázsoljuk fel a rizspapír mintát az üvegre.


Száradás után készítsük el a finomvonalas repesztést: az első fázis áttetszőre száradása után a második fázis következik, ami langyos hőmérsékletű hajszárítóval gyorsítható.


A repedéseket ezúttal az új, lágyabb állagú rózsaarany waxpasztával emeljük ki, mert ez illik a rizspapír színvilágához és üvegünk hangulatához.


Egy kis csavar, hogy nem a szokásos fényes lakkot alkalmazzuk, hanem az enyhén matt végeredmény érdekében az új matt oldószeres lakkot. A lakk szemcséi leülnek a tégely aljára, ezért használat előtt rázzuk fel alaposan. Ha sokat dolgozunk vele, menet közben is keverjük fel időnként. Az ecsetet terpentinben moshatjuk ki.


Elkészült üvegünkben fürdősót is tárolhatunk, a lakk megvédi a nedvességtől még a fürdőszobában is. 


Felülete enyhén opálos, selymesen matt fényű.




Ötlet, kivitelezés és fotó: Kalmár Tímea - DecoMűhely

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...