2018. június 22., péntek

Szürkék és türkizek játéka műbőrrel borított doboztetőn

Már a szürke és a türkiz színek játéka is egy érdekes párosítás, de ami a legjobb az az, hogy az új Textil és bőrfestékkel egyszerűen festhetünk akár bőr akár műbőr felületekre anélkül, hogy azon kellene gondolkoznunk, hogy vajon tartós lesz-e a végeredmény. Most egy dobozt díszítünk ezeknek a festékeknek a felhasználásával és nemcsak a műbőrt, hanem a pamutcsipkét is lefestjük olyan színre amilyenre csak szeretnénk.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Karton doboz
- Alapozó festék (primer)
- Matt akrilfesték (szürke)
- Textil és bőrfesték (türkizzöld, türkizkék, lime, fenyőzöld)
- Expressz ragasztó
- Fém stencil
- Textil médium
- 3D dekortoll (fehér, fluoritzöld, smaragdzöld)
- Pamutcsipke, műbőr, olló
- Lapos ecset, ferde lapos ecset, sörte ecset


Első lépésként fessük le a dobozunk teljes felületét az alapozó festékkel. Tegyük picit félre és várjuk meg az alapozó festék teljes száradását.


Mivel most karton dobozra dolgozunk, így a csiszolást kihagyhatjuk, mert a karton felülete szép sima. Ha mégis egyenetlenre sikerülne az alapozás, akkor finoman csiszoljuk át, de utána mindenképpen portalanítsuk le. Ezek után jöhet a színre festés. A szürke matt akrilfestékkel fessük le a doboz teljes felületét egyenletesen. Azt tudtátok, hogy a dobozok belsejét sokkal könnyebb festeni sarkokban, ha ferde ecsetet használunk? Mivel ennek az ecsetnek a szőre ferdére van vágva, így sokkal egyszerűbb a sarkokat megközelíteni.


Amíg a dobozon szárad a festék, fessük meg a pamutcsipkét, de először mérjük ki és vágjunk le a csipkéből egy akkora darabot ami körbeéri a dobozunk tetejét. Készítsük elő a textil és bőrfestékekből a türkizkéket, türkizzöldet és a lime színeket. A stencilecset segítségével fessük meg színátmenetesen. Felváltva használjuk a színeket, a színek találkozásánál mossuk össze, így szépen kialakítjuk a színátmenetet. Ezután tegyük kicsit félre száradni.


Ez idő alatt megszáradt a dobozunkon a festék, folytathatjuk a díszítéssel. Egy műbőr darabkából vágjunk ki akkora méretet, ami befedi a dobozunk tetejét. Igyekezzünk pontosan szabni, ehhez nyugodtan elő is rajzolhatjuk, hogy biztosan szép egyenesen és pontosan vágjuk le.


Ha meggyőződtünk róla, hogy jól szabtuk ki a műbőrt a doboz tetejére, jöhet a ragasztás. Az expressz ragasztóból nyomjunk ki annyit, hogy jusson mindenhová, majd ecsettel szépen terítsük el a ragasztót. Ügyeljünk arra, hogy a szélekre is kerüljön. Picit érdemes több ragasztót használni, mert a műbőr hátulja textillel van borítva, ami magába szívja a ragasztót. Fontos viszont, hogy oszlassuk el, mert akkor lesz egyenletes a felszíne ragasztás után. Most kenjük le a doboz tetejét is ragasztóval.
Ha mindkét felületet elláttuk ragasztóval, pontosan illesszük a műbőrt a doboz tetejére. Jól nyomjuk rá a kezünkkel, hogy a két felület szépen összeragadjon. Az esetleges többlet ragasztót töröljük le egy papírtörlővel. Majd ragasszuk fel a megfestett pamutcsipkét is a doboz tetejének az oldalára, szintén az expressz ragasztóval. Mind a pamutcsipke, mind a műbőr felragasztásának adjunk egy kis száradási időt.


Ha már stabilan megragadtak, zsírtalanítsuk le a műbőrrel borított felületet egy benedvesített, mosogatószeres puha ronggyal, majd töröljük szárazra. Ezek után elkezdhetjük a stencilezést. Készítsük elő ismét azokat a színeket (türkizzöld, türkizkék, lime) a textil és bőrfestékből amiket a csipke színezéséhez használtunk. Helyezzük fel a kiválasztott stencilt, rögzítsük, és a három színnel színátmenetesen fessük meg a mintát a stencilecset segítségével.


Óvatosan emeljük le a stencilt és tisztítsuk meg.


Várjuk meg amíg a festékek megszáradnak. Teljes száradás után kenjük le a dobozunk tetejét (a csipkét is beleértve) a textil médiummal. Száradás után a felülete finom tapintású, bőrhatásúvá válik.


Utolsó lépésként emeljük ki a stencilmintát, formázzunk pöttyöket indaszerűen a 3D dekortollal, a smaragdzöld, fluoritzöld és a fehér színeivel.


Ha kedvünk tartja, akkor a doboz aljára is készíthetünk a dekortollal sormintát a fenti színekből.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...