2019. december 20., péntek

Újrahasznosítás - Karácsonyi doboz dekupázzsal és Deluxe pasztával

Utolsó pillanatos ötlet, hogyan készítsünk karácsonyi hangulatú díszdobozt egy kiürült konzerv vagy tápszeres dobozból. Az ünnepi készülődés közben szinte minden háztatásban előfordul egy-egy ilyen feleslegessé vált doboz. A sejtelmesen csillogó Deluxe pasztákkal és egy szép szalvétával igazán elegáns dísztárgyat készíthetünk.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Tápszeres (vagy konzerv) doboz
- Alapozó festék (primer)
- Levegőn száradó gyurma
- Lágy PVC öntőforma (K3PTA502)
Expressz ragasztó
- Szalvéta (ünnepi hangulatú)
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Deluxe paszta (pezsgő és smaragdzöld)
- Lazúr (gesztenye)
- Matt lakk
- Hókristály toll
- Lapos ecset, szivacs ecset, festőkés
- Fa bútorgomb, nyújtófa, vonalzó


Most nekünk egy műanyag tetős tápszeres doboz volt az alany, melyen úgy gondoltuk, hogy jól mutat majd egy bútorgomb fogantyú gyanánt. Kezdésként alaposan tisztítsuk meg a kiürült dobozt és a tetejét, áztassuk le a címkéket, töröljük szárazra, majd kenjük át az alapozó festékkel mindhárom elemet.


A doboz oldalának egyenetlenségét többféle módon elrejthetjük, átalakíthatjuk. Mi most egy indamintás motívumot alakítunk ki rajta, melyhez a levegőn száradó gyurmát hívjuk segítségül.
Készítsünk elő egy szilikon lapot vagy egy sütőpapírt, és nyújtsunk ki 2-3 mm vastágságúra a gyurmát, akkora méretben, hogy körbeérje a doboz palástját.


Ha elértük a megfelelő méretet, még nedves állapotában alakítsuk ki rajta a mintákat. Helyezzük rá a kiválasztott lágy PVC öntőformát és nyomjuk bele a mintát a gyurmába. Óvatosan emeljük le róla, majd folytassuk a mintázást a még üresen maradt részeken.



Egy vonalzó és egy festőkés segítségével vágjuk méretre a mintázott gyurmát.


A gyurma hátoldalát kenjük át expressz ragasztóval, majd illesszük a doboz palástjára. Ha pontosan mértünk, akkor pont körbeéri.Óvatosan nyomkodjuk rá a dobozra, de ügyeljünk, hogy a minták ne deformálódjanak el.



A ragasztás után, a még nedves gyurmát kenjük át az alapozó festékkel. Ezzel megakadályozhatjuk a gyurma száradása közben keletkező repedéseket. Várjuk meg, amíg magától megszárad. (Kb. 10-12 óra)


Válasszunk egy ünnepi hangulatú szalvétát és dekupázsoljuk a doboz oldalára a szokásos módon.



A doboz tetejét és a bútorgombot színezzük meg a deluxe pasztával, a szalvétával harmonizáló színekkel. Tegyük ezt szivacs ecsettel, stuffoló mozdulatokkal.


A szalvéta mintáihoz igazodva alakítsuk ki a hátteret. Itt mi most egy pici vízzel felhígított gesztenye színű lazúrt használtunk.


Ha megszáradt a lazúr is, kenjük át a teljes felületét a matt lakkal.


A lakk száradása után emeljük ki a domború részeket a deluxe paszta pezsgő színével. Finoman pamacsoljuk át szivacs ecsettel a dekupázs minta kivételével.


A doboz tetejére rögzítsük a gombot, ezt megtehetjük az expressz ragasztóval vagy egy kisebb csavarral.
A karácsonyi hangulatú szalvéta mintáit emeljük ki a hókristály tollal.


A látványt fokozhatjuk, ha díszítjük egy színben passzoló organza vagy szatén szalaggal.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...