2019. december 11., szerda

Karácsonyi dekoráció dekorgumiból hókristály pasztával

Mindannyian hangolódunk az ünnepekre, keresgéljük a számunkra megfelelő kiegészítőket, díszeket, dekorokat. Most egy olyan dekorációs ötletet mutatunk, amit színben mindenki a saját otthonához tud igazítani, ráadásul költséghatékony is. Csak egy kis időt kell rászánni, és tökéletes kiegészítője lehet akár a megterített ünnepi asztalnak is.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Polisztirol kúp (11 x 30 cm)
- Dekorgumi (A4 szürke)
- Lágy dekorfesték (fehér)
- Krémes matt akrilfesték (ólomszürke)
- Hókristály paszta
- Sörte-ecset
- Kartonlap, toll, olló, vasaló, ragasztópisztoly


Készítsünk elő egy kartont (amiből a sablont fogjuk kivágni), egy pár ív dekorgumit (attól függ hány ívet, hogy mekkora fenyőt szeretnénk felöltöztetni). Színben válasszunk olyat, ami passzol az otthonunk színvilágához.
Egy 11 x 30 cm polisztirol kúphoz nagyjából 2-3 ív A4-es dekorgumira van szükség méretenként. Három mérettel fogunk dolgozni azért, hogy a fenyő formánkat szépen ki tudjuk alakítani.
A kartonból vágjunk ki 3 darab különböző méretű háromszögeket, aminek az oldalait kicsit ívesre rajzoljunk meg.
A legnagyobb háromszög kb. 5,5 x 6,6 cm, a középső méret egy kicsit kisebb, kb. 4 x 6,6 cm, és a legkisebb kb. 3,5 x 6,6 cm. Ennek a három sablonnak a segítségével rajzoljuk majd meg a dekorgumin a megfelelő mennyiségű háromszöget.
A dekorgumit hosszában osszuk el három egyenlő részre és vágjuk szét. A karton sablonunk segítségével rajzoljuk fel a háromszögeket, majd egyesével vágjuk ki. Nagyjából méretenként 2-3 ív dekorgumit vágjunk fel. Lehet, hogy maradni fog pár darab háromszög, de ha fázisonként egyszerre haladunk, akkor gyorsabban elkészülünk.


Ha méretenként megvan a megfelelő mennyiségű háromszög, vegyük elő a vasalót, és állítsuk közepestől picit melegebb hőállásra. Nem szabad, hogy forró legyen, mert abban az esetben megolvasztaná a dekorgumit. Nekünk most csak arra van szükségünk, hogy kicsit formázni tudjuk.
Ha kellően felmelegedett a vasaló, ujjunkra vigyázva nyomjuk rá a dekorgumiból kivágott háromszöget egy fa vagy fém segédeszközzel, így átmelegszik és könnyen formázhatóvá válik.


Óvatosan emeljük le a felmelegedett háromszöget és a felső csúcsa alá helyezzük a hüvelykujjunkat. Egy kis erőt kifejtve nyújtsunk rajta, így felkunkorodik, ezzel megadva a fenyőleveleinknek a formáját. Haladjunk tovább, és formázzuk meg ily módon az összes méretű háromszöget. Méretenként külön-külön tegyük félre, hogy később ne kelljen egyesével szétválogatni a méreteket, mert jelentős szerepe lesz a felragasztásnál.


Ha az összes levelet megformáztuk, és méretenként is külön raktuk, akkor jöhet a levelek színezése. Egy tálkára öntsünk ki a Dekor Paint Soft festékből. Én most itt a fehér színt használtam, de természetesen bármelyik másik szín is tökéletes. Egy sörte-ecset segítségével fessük meg egyenként az összes levelet. Nem kell teljesen elfedni a dekorgumi színét, csak kicsit szálkásan, szárazabb ecsettel átsimogatni a leveleket. Mindkét oldalán ismételjük meg, és még mindig ügyeljünk arra, hogy a különböző méretű levelek külön legyenek.


Amíg a leveleken szárad a festék, fessük le a polisztirol kúpot a dekorgumival megegyező vagy hasonló színű matt krémes akrilfestékkel. A szürke dekorgumihoz most az ólomszürke színű festéket választottam.


Készítsük elő a ragasztópisztolyt és egyesével ragasszuk fel a leveleket. Kezdjük a legnagyobb méretűvel, szépen egymás mellé, sorba haladjunk. A következő sor levelet mindig az előző sorhoz képest kicsit elcsúsztatva rögzítsük. Nagyjából a kúp egyharmadáig a nagy leveleket ragasszuk fel.
Aztán a közepes méretű levelekkel folytassuk kb. a kúp kétharmadáig, és végül a legkisebb levelekkel fejezzük be, egészen a kúp tetejéig, csúcsáig.


A havas hatás szinte elengedhetetlen a tökéletes téli hangulathoz. Ehhez egy kis tálra öntsünk ki a hókristály pasztából, és egy sörte-ecset segítségével simogassuk át az összes levelet. Finoman csillogó hatást kölcsönöz, ami épp annyira elegáns, amennyit megenged nekünk ez a stílus.


Ugye milyen fantasztikus dekorációt lehet készíteni egy olyan egyszerű anyagból, mint a dekorgumi? A hatást pedig a lágy dekorfesték és a hókristály paszta segítségével fokozhatjuk.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

  1. Kedves Judit!
    Ez is, mint valamennyi alkotásod, csodálatos! Gratulálok. Köszönet a megosztásért!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...