2019. május 18., szombat

Díszüveg Csillogó gélekkel

Általában a kézműves alkotóknál nem sok kidobásra ítélt tárgy fordul meg. Szinte mindegyik jó lesz még valamire. Kiürült egy likőrös üveg? Nem dobjuk ki, hanem átalakítjuk. Készítünk belőle egy elegáns, csillogó virágvázát. Az új Csillogó gélek rétegezésével játszva alakíthatunk ki szebbnél szebb árnyalatokat.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Üveg
- Alapozó festék (primer)
- Levegőn száradó gyurma
- Szilikon öntőforma
Expressz ragasztó
- Delicate metál akrilfesték (ezüst)
- Csillogó gél (barna arany, piros arany, átlátszó ezüst)
- Maszkoló szalag, olló
- Lapos ecset, szivacs ecset, festőkés


Itt sem térünk el a jól megszokott szabályoktól, mely szerint ha üvegre dolgozunk, akkor alaposan zsírtalanítsuk le a teljes felületet, hogy a következőkben felvitt alapanyagok jól megtapadjanak rajta.
A szebb összhatás kedvéért alakítsunk ki csíkokat az üveg alján és a nyakán. Maszkoló szalagból vágjunk ki ehhez szükséges csíkokat, majd ragasszuk fel az üvegre.


A maszkolás után az üveg teljes külső felületét fessük át az alapozó festékkel. Ehhez használjunk szivacs ecsetet, amivel egy minimális struktúrát tudunk képezni a sima felületen.
Amíg szárad a festék, addig készítsük el a 3D-s mintát a szilikon öntőforma segítségével. A kiválasztott mintába nyomkodjuk bele a levegőre száradó gyurmát.


A felesleget festőkéssel távolítsuk el, majd rögtön vegyük is ki a mintákból. Így még formázható marad a gyurma, amire szükségünk is lesz, hiszen domború felületre fogjuk felhelyezni.



Expressz ragasztóval ragasszuk fel az üveg felső részére.


Várjuk meg a gyurma száradását, majd azt is kenjük át az alapozó festékkel. Ha ez is megszáradt, szivacs ecsettel fessük be az üveg külső felületét egységesen ezüst színűre a Delicate metál akrilfestékkel. Ezzel fedjük le és adjuk meg az üveg alapszínét.


Hogy az üveg alján egy sötétebb árnyalat köszönjön vissza, kenjük át a barna arany csillogó géllel.


A felvitt gélt rögtön dolgozzuk bele a felületbe. Ehhez használjunk benedvesített szivacsot, mellyel egyben a felesleget is eltávolítjuk. Így egy halványan barna, de csillogó felületet alakítottunk ki.


Ahhoz, hogy egyenletesen tudjuk kialakítani a következő réteget, a piros arany gélt vigyük fel kisebb szakaszokban és rögtön a nedves szivaccsal oszlassuk el és töröljük vissza a felesleget. Tegyük ezt meg az üveg teljes felületén.




Az előző réteg száradása után vigyük fel az átlátszó ezüst gélt. Az előző lépéseket ismételjük meg: szakaszokban vigyük fel a gélt és nedves szivaccsal oszlassuk el és töröljük vissza a felesleget.



A végeredmény egy mélyebb tónusú rózsaarany lett, amely kifejezetten jól áll ennek az üvegnek.
A rétegekben felhordott, különböző árnyalatú Csillogó géllel különleges színű irizáló, csillogó hatást érhetünk el. Érdemes kipróbálni a színek kombinációit.



 Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...