2018. szeptember 5., szerda

Újrafelhasznált Pentart festékes fémdobozok Textil & Bőrfestékkel

Vannak csomagolások, melyeket nem feltétlenül kell kidobnunk miután kiürültek. A fémből készült dobozok nemcsak tartósak, hanem remek alapanyagok is lehetnek kreatív ötleteink megvalósításához.
Most néhány olyan Pentart festékes dobozt mentettünk meg, melyek remek tárolói lehetnek bármilyen apróság számára. De akár a konyhában is használhatjuk őket fűszerek, tea vagy kávé tárolására. A festékes edényekből csinos dobozokat készítettünk a Textil & Bőrfesték termékcsaládunk segítségével, és némi műbőr felhasználásával. Lássuk, hogyan válik egy feleslegessé vált csomagolás egyedi és stílusos lakberendezési kiegészítővé.





Szükséges alapanyagok és kellékek:

- Pentart festékes fémdobozok, vagy bármilyen más henger alakú fémedény vagy konzervdoboz.
- Textil & Bőrfestékek (bézs, zöld és piros)
- Öntapadó hobbiragasztó
- Lazúrgél (dió) vagy bármilyen más fapác
- Natúrfa bútorgombok
- Stencil (StencilB, KSB158 cikkszám: 21988)
- Valamint: szivacsecset, ecset, fekete vagy sötét színű műbőr vagy PVC, vágókés vagy olló, vonalzó, filctoll, hajszárító, ragasztószalag, csavarhúzó és hegyes kés vagy ár



Először áztassuk be a fémdobozokat vízbe, majd távolítsuk el a címkéket. Az esetlegesen a dobozba száradt Dekorfestéket és Dekorlakkot öntsünk fel forró vízzel és hagyjuk állni. A hő hatására meglazul az odaszáradt festék és lakk, amit aztán könnyen eltávolíthatunk. Ezután célszerű fertőtlenítőszerrel átmosni az egész edényt. A doboztetőn látható ragasztó maradványt olívaolajjal vagy étolajjal bekenve eltávolíthatjuk. Hagyjuk rajta az olajat 10-15 percig, majd törüljük le a feloldódott ragasztót.



Ezután nekiláthatunk a dobozokra kerülő műbőr vagy PVC díszítéséhez. Az adott anyagot egy falapra feszítsük ki ragasztószalag segítségével. Így könnyen dolgozhatunk a sötét színű felületen, amit világossá varázsolunk a Textil & Bőrfestékekkel. Elsőként a bézs színű festékből foltosan fessünk egy alapréteget. Hagyjunk néhol foltokat, ahol előtűnik a műbőr eredeti színe.



Hajszárítóval szárítsuk meg az első réteget, majd a bézs színű festékbe tegyünk egy kevés zöldet. Vigyük fel a második réteget is foltosan, majd a harmadik réteget is, amibe tegyünk egy kevés pirosat (bézs, kevés zöld, majd ebbe egy kevés piros). A fázisok között hajszárítózzuk a felületet, hogy gyorsabban haladjon a munka.



Ha megszáradt a foltos alapfestésünk, akkor vegyük elő a stencilünket és rögzítsük a műbőrön. Keverjünk össze egyenlő arányban egy kevés pirosat és egy kevés zöldet. Az így kapott barnás színnel, stencilezzük fel a mintát a felületre.



Végül a kapott mintát randomszerűen mossuk be a bézs színű Textil & Bőrfestékkel.



A műbőr festése után mérjük le a dobozok magasságát a peremek alatt, és a kapott méret szerint vágjuk ki a szükséges nagyságú sávokat.



Ha megvannak a díszítő sávok, akkor a dobozok peremeit takarjuk ki ragasztószalag segítségével, hogy a műbőr rögzítésekor ne legyenek ragacsosak ezek a részek. Ezután kenjük be a dobozokat az Öntapadó hobbiragasztóval. Nem szükséges a műbőrt is bekenni a ragasztóval!



Ezután a doboztetőkre is vágjunk ki egy korongot a műbőrből, melyet az Öntapadó hobbiragasztóval kenjünk be. A fémdoboz tetejére ne kenjünk ragasztót, hogy nehogy kilógjon a műbőrborítás alól.
A ragasztás előtt a tetők közepét szúrjuk át, hogy helyet biztosítsunk majd a fa bútorgombokat odafogó csavarok számára.



Ha felkerültek a korongok, akkor fessük le a gombokat Lazúrgéllel, vagy akrilfestékkel, vagy bármilyen más páccal.



Végül csavarozzuk a helyére a fagombokat és már készen is vagyunk!



Reméljük kedvet kaptatok az újrafelhasználásra, és ti is megmentetek néhány kidobásra szánt csomagolást. Pentart Dekor csoportunkban szívesen vesszük az újrahasznosítás témájában beküldött alkotásaitokat is.



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...