2019. november 30., szombat

Téli hangulatú teásbögre üvegfestékekkel

A hűvösebb idő beköszöntével sokszor jólesik egy pohár forró tea. De ha ezt az érzést fokozzuk a télre jellemző fenyőágakkal és bogyókkal díszített bögrével, akkor még mosolygósabban indulhat a napunk.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Üvegpohár
- Üveg és porcelánfesték médium
- Chameleon üvegfesték (lila)
- Üveg és porcelánfesték (barna, zöld, fehér, piros, fekete)
- Lapos ecset, szivacs ecset, tűecset
- Öntapadós fólia vagy tapéta


Az üveg felületeknél mindig az az első lépés, hogy alaposan zsírtalanítsuk a teljes felületet, amit a legegyszerűbben úgy tudunk elérni, ha mosogatószeres vízzel elmosogatjuk és szárazra töröljük. A bögrét ezzel elő is készítettük a díszítéshez. A következőkben vegyünk elő egy egyszerű öntapadós tapétát vagy papírt és ollóval vágjunk ki egy hullámos sávot. Ez lesz a sablonunk ami a bögre alsó részére kerülő üvegfestékes rész kitakarására szolgál.


Ragasszuk fel a kivágott hullámos öntapadós papírt a bögrénkre úgy, hogy a hullámos része a bögre alja felé mutasson. A bögre alját kenjük át az üveg és porcelánfesték médiummal, hogy egy erősebb kötést biztosítson a következőkben felvitt anyagnak. Várjuk meg, amíg színtelenre szárad.


Egy kis tálkára öntsünk ki egy kevés lila árnyalatú chameleon üvegfestéket. Töltsük fel a szivacsecsetet a festékkel és egyenletesen fessük meg a bögre alját.


Ha körbeértünk és mindenhol szépen fedi a festék az üveg felületét, óvatosan távolítsuk el a sablonként szolgáló öntapadós papírunkat. Várjunk egy-két órát a száradásra és csak aztán folytassuk a díszítést.


Az előzőekben felvitt festék száradása után készítsük elő az üveg és porcelán festékből a barna, zöld és fehér színeket. Ezeket fogjuk használni, hogy élethű fenyőágakat tudjunk kialakítani. Először a barna színt használva egy vékony ecsettel fessünk íveket a hullámvonalak mentén. Az egyik ív végét lefelé húzzuk, a másik ívet a bögre szája felé, azaz felfelé húzzuk.


Haladjunk körbe a hullámos sáv mentén, addig amíg körbe nem érünk.


Már így is szépen mutat, dekoratív, de itt természetesen még nem állunk meg, mert a fenyőág kialakítása a cél.


Folytassuk a fenyőágak megfestését a zöld színű üveg és porcelán festékkel. A már barna színnel kialakított ágak mentén húzzuk meg a tűleveleket kis apró, picit ívelt vonalakkal. Ha az egyik vonalat rövidebb, míg a másikat hosszabbra festjük, természetesebb hatást érünk el.


Haladjunk körbe a bögrénk külső felületén, itt már látszik milyen szépen mutat a megfestett mintánk, de még hiányzik a havas hatás.


Ahhoz hogy a havas hatást ki tudjuk alakítani, készítsük elő a fehér színű üveg és porcelán festéket és szintén a vékony ecset segítségével ismételjük meg a fenyőágak festését.


Most már igazán téli hangulatú a fenyőágunk, de még mindig fokozhatjuk a látványt.


Most a piros színű üveg és porcelán festékre lesz szükségünk és a bogyók egyszerű, de annál látványosabb kialakításához egy pici szivacsecsetre. Ha nincs kéznél ilyen pici szivacsecset, akkor egy ceruza végén található radírgumival is helyettesíthetjük. Pici festéket öntsünk ki egy tálkára, töltsük fel a szivacsecsetet, és határozott mozdulattal nyomjuk rá a bögre felületére a fenyőágak mellé. Két-három ilyen kis bogyóval egészítsük ki a fenyőágakat.


Ha elkészültek a bogyók is, vegyünk fel szintén erre a pici ecsetre, de most a fehér színből és a piros bogyókat picit árnyaljuk be a havas hatás eléréséhez.


Végül zárjuk le a chameleon üvegfestéket a médiummal, ügyeljünk rá, hogy teljesen fedjük be. Egy hét száradás után óvatosan mosogatható lesz.


Az így elkészült teásbögrét egész téli időszakban jókedvvel használhatjuk, de akár ajándék ötletnek is kiváló. Ha nagyon belejöttünk a festésbe, készíthetünk a bögréhez további üveget amibe akár mézet is önthetünk, így egy komplett készletet is alkothatunk.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...