2019. november 16., szombat

Papírlámpás citrommal és Expressz ragasztóval

Ilyenkor télen mindenki teázik, amihez legtöbben citromot is használunk. Ám a citrom nemcsak egészséges és étkezési célokra alkalmas, hanem „festeni” is lehet vele. Ha néhány gyorsan elkészíthető szezonális mécsessel dobnánk fel az otthonunkat, akkor készítsünk papírlámpásokat. A gyorsan elkészíthető fényforrásokhoz a jó öreg Expressz ragasztónkat is segítségül hívtuk. Lássuk, hogyan lehet festeni a citrommal hangulatos lámpásokra!




Szükséges anyagok és kellékek:

- Akvarellpapír vagy merített papír
- Egy fél citrom
- Expressz ragasztó
- Bármilyen hópihés vagy téli témájú nyomda
- Valamint: teamécsesek, gyertya, vonalzó, vágókés, cikkcakk olló és szivacsecset


Először vágjuk ki a merített vagy akvarell papírunkból a legalább 10x25cm nagyságú papírsávokat. Annyi ilyen csíkot vágjuk, amennyi lámpást szeretnénk. A leendő lámpások peremét, cikkcakk ollóval rusztikusabbá tehetjük.


Ezután jöhet a varázslat, a citrommal festés. Egy edénykébe nyomjunk ki egy kevés citromlevet, majd ebbe mártsuk a szivacsecsetünket, amivel a guminyomdáinkat beecseteljük majd. A citromlével benedvesített nyomdákat nyomjuk a merített papírszalagunkra. A citromlé hamar beszívódik a papírba és a minta eltűnik!


Ha kész vagyunk a nyomdázással, gyújtsunk meg egy gyertyát. A láng fölé - ne a lángba - tartsuk a citrommal nyomdázott papírunkat. Ekkor a hő hatására előtűnik ismét a nyomdázott kép. Szép, tejeskávé árnyalatú képeket kapunk, ezek lesznek a lámpásaink dekorációi. Régen ezzel a technikával titkos leveleket írtak egymásnak az emberek.


A papírszalagjaink szélét néhány helyen megégethetjük a gyertya lángjával, hogy szép rusztikus hatású legyen a leendő lámpásunk. Végül az Expressz ragasztóval ragasszuk össze a papírszalagokat, hogy egy hengert kapjunk.


Készen is vannak a lámpások. Gyújtsuk meg a teamécseseinket, majd helyezzük rájuk az elkészült lámpásokat. Az égő gyertyát, mint más esetben is, sose hagyjuk magára! Pentart Dekor csoportunkban várjuk a különleges lámpás ötleteiteket, mutassátok meg nekünk is őket!


Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...