2019. november 2., szombat

Őszi leveles pohár üvegfestékkel

Mintha csak tudná az ősz, hogy szüksége van a lelkünknek egy kis melegségre az egyre hűvösödő napokban. Ezeket a színeket sokan kedveljük és szeretjük az otthonunkban is. Ilyen őszi hangulatot valósítottunk meg egy poháron.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Talpas üvegpohár
- Kontúrozó festék - metál (bronz)
- Üveg és porcelán festék (arany, narancs, piros, sárga, barna)
- Szivacs ecset, kerek ecset, papírlap, ceruza, olló


Első legfontosabb lépés, hogy alaposan tisztítsuk meg, zsírtalanítsuk, majd töröljük szárazra a poharat. Egy papírlapra rajzoljunk meg egy falevelet, akkora méretben, hogy egymás mellett többször is elférjen a pohár oldalán.


Vágjuk ki a megrajzolt levelet. Ezt fogjuk sablonként használni.


A papírból kivágott levelet belülről fogjuk a pohár oldalához és kívülről rajzoljuk körbe a bronz kontúrozó festékkel.


Haladjunk körbe a pohár oldalán, rajzoljunk meg annyi levelet, amennyi kényelmesen elfér egymás mellett. Közben ügyeljünk a már megrajzolt mintákra, nehogy véletlenül elkenjük! Ezután várjuk meg a kontúrozó teljes száradását.


Alakítsuk ki a pohár alsó felén az őszre jellemző sárgás árnyalatot. A levélminták aljától a pohár talpáig szivacs ecset segítségével fessük meg az arany színű üveg és porcelán festékkel. Egyszerre csak kevés festéket használjunk, jól beledolgozva a szivacsecsetbe. Így tudjuk szép egyenletesen felvinni a festéket. Várjuk meg a festék száradását.


Hogy melegebb árnyalatúra hangoljuk ezt az alapot, keverjünk bele egy kis narancs és piros színt. Vegyünk fel az arany mellé egy kis narancsot, finoman dolgozzuk össze a szivacs ecsetbe és ezzel a levelek alatti részt helyenként pamacsoljuk át. Haladjunk tovább a pohár szárán, de itt már vegyünk fel hozzá egy nagyon pici pirosat is. Végül a talp éleit árnyalhatjuk a pirossal. Várjuk meg a festékek száradását.


Most fessük meg a leveleket az őszre szintén jellemző barnás, narancsos árnyalatúra. Tetszés szerint vigyük fel a piros, a barna, a narancs és a sárga színeket kerek ecsettel. Használjuk bátran a festékeket, vegyítsük őket. Az ecsettel finoman húzzuk bele egyik színt a másikba. Ügyeljünk arra, hogy csak a kontúrozó festékkel megrajzolt minta széléig haladjunk.


A leveleket egyesével fessük meg. Érdemes minden levél után picit rászárítani, nehogy később a pohár domborúsága miatt megfolyjon a festék. A szárításhoz langyos levegőt használjunk, a forró levegőn a vékony üvegpohár elpattanhat.
A festék teljes száradása 1 nap, de 1 hét után már mosogatható lesz. Mivel ez egy vékony falú pohár, ezért a száradás utáni kisütést vagy mikrózást nem ajánljuk.


Az így elkészített poharunk funkcióját tekintve is maximálisan megállja a helyét, mint boros pohár, de akár mécsestartónak is használhatjuk. Bárhogy is használjuk, hűvös őszi estéken igencsak jó szolgálatot tud tenni.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...