2019. március 8., péntek

Újrahasznosuló konzervdobozból virágtartó

A fémből készült konzervdobozok jó alapok egy-egy kreatív ötlet megvalósításához. Sokféle technikával varázsolhatjuk őket csinossá, hogy az otthonunk díszei legyenek. Most egy olyan ötletet mutatunk nektek, amellyel ódon hangulatú, mohás téglafalat varázsolhatunk ezekre a fémtárgyakra. A tavaszi virágtartó elkészítéséhez Moha és pázsit pasztát használtunk, egy kevés bársonyporral. A téglafalra emlékeztető borításhoz pedig dekorgumit. Lássuk a részleteket!


Szükséges anyagok és kellékek:

- Bársonypor (citromsárga)
- Moha és pázsit paszták (pázsit hatás, moha hatás-sötétzöld és moha hatás-világoszöld színek)
- Rozsda hatás festék szett, vagy barna, fehér és okker matt akrilok
- Matt akrilfesték (titánfehér)
- Bármilyen sötétebb vagy fémes árnyalatú Kontúrozó festék (ólom)
- Dekorgumi (világos és sötét barna)
- Fém konzervdoboz, kétoldalú ragasztószalag, ecset, stencilecset, vágókés vagy olló.


A kiválasztott konzervdobozunkról nem kell eltávolítani a papírcímkét. Egyszerűen csak fessük le a Rozsda hatás festék szett sötét barna színű festékével vagy barna akrilfestékkel. Erre azért van szükség, hogy a címke majd ne látszódjon ki sehol a későbbiekben. Használhatunk fekete színű matt akrilfestéket is, ha nincs barnánk.


Amíg szárad a lefestett konzervdoboz, fessük meg a barna színű dekorgumikat. A Rozsda hatás festék szettből válasszuk ki az okkert és a két másik világosabb barnát, illetve adjunk a színekhez fehér akrilfestéket is. Stumpfoló (döfködő) mozdulatokkal, kevés festékkel színezzük a felületet. Amikor kész vagyunk, fordítsuk meg, és ragasszunk a dekorgumira kétoldalú ragasztószalagot.


1,5x3cm nagyságú téglaformákat vágjunk. Az adott felülethez szükséges mennyiséget úgy tudjuk bemérni, hogy egy akkora darabot vágunk a dekorgumiból, amekkora az edény kerülete és magassága. Ezután nincs más dolgunk, mint eltávolítani a kétoldalú ragasztószalag védőcímkéjét, és mint egy matricát, körberagasztani a tégla színű és alakú dekorgumikkal az edény oldalát.


Hogy természetesebb hatású legyen a téglázott felület, az elemek közé nyomjunk Kontúrozó festéket (sötét színűt), majd az ujjunkkal húzzuk el. Nem baj, ha maszatos lesz a „téglafal”, mert így élethű megjelenése lesz és még kap újabb akrilfesték réteget is.


Ha megszáradt a kontúrozó, akkor újra stumpfoljuk át a felületet az okker, világosbarna és fehér akrilfesték keverékével.


Jöhet a mohás felület kialakítása. Először vegyünk ki egy keveset bármelyik változatból, és hígítsuk fel vízzel, majd kenjük le vele a felületet, ez lesz az alapunk, erre jönnek majd a Moha és pázsit paszták. A háromféle színű pasztát a tónusaik szerint vigyük fel a felületre foltosan. Először a sötétebbet, majd a pázsit színűt, végül a világosat. A rétegeket hagyjuk megszáradni. A strukturált felületet stencilecsettel célszerű végezni, ugyancsak stumpfoló (döfködő) mozdulatokkal.


A pasztákhoz keverhetünk az okker színű akrilból is, majd a legvégén egy kevés sárga színű bársonyport is szórjunk a felületre. Ha találtok otthon fém konzervdobozokat, készítsetek ti is belőle tavaszi virágtartókat, és mutassátok meg nekünk is őket Pentart Dekor csoportunkban!


Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...