2019. március 13., szerda

Mixed Media falióra hanglemezből

A régi bakelit hanglemezek remek alapok lehetnek egy-egy kreatív ötlet megvalósításához. Egy faliórát készítettünk Mixed Media technikával. A stílus jellegzetessége, hogy többféle hobbi megoldás és alapanyag jelenik meg egy felületen, egységet alkotva. A falióra elkészítéséhez egy „lejárt lemezt” használtunk alapnak, melyre több apró kiegészítő és számos Pentart alapanyag került. Lássuk, hogyan készül a Mixed Media falióra hanglemezből!


Szükséges anyagok és kellékek:

- Bakelit hanglemez alapnak
- Matt akrilfesték (fekete)
- Dekorfesték lágy (farmerkék) vagy matt akrilfesték (áfonya)
- Repedőpaszta rendszer (fekete)
- Gélpaszta (átlátszó)
- Gélpaszta sűrű fényes - átlátszó
- Máz hatású viaszpaszta (óceán mélye/deep ocean)
- 3D porok (nagy és kicsi) vagy bármilyen gyöngyök
- Óraszerkezet
- Bármilyen feliratos stencil
- Dekupázs rizspapír (cikkszám 27534 A4-es méret/DFSA4190 Világtérkép)
- Fém díszek
- Fafigura (bármilyen madárka, vagy állatfigura)
- Oldószeres lakk (aeroszolos is lehet)
- Valamint: ecsetek, stencil ecset, hajszárító, festőkések és ragasztószalag


A hanglemez feliratos részét és az alsó harmadát kenjük le matt akrillal (fekete). Majd a dekupázs rizspapírból tépjünk ki egy szabálytalan alakzatot és Gélpasztával rögzítsük a felületen. A minta a fekete alap miatt csak részlegesen fog látszódni, de pont ez a cél, alapnak használjuk!


A felragasztott rizspapír felszínét is kenjük át a Gélpasztával, majd ha megszáradt stumpfoló (döfködő) mozdulatokkal kenjük le a széleit matt akrilfestékkel (fekete). Ezután vegyük elő a világosabb színű kék Dekorfestéket vagy matt akrilt, és az imént említett mozdulatokkal ejtsünk néhány foltot a hanglemezen.


Ismét vegyük elő a rizspapírt és a kék színű részekre ragasszunk Gélpasztával néhány papírdarabot.


A kész alapra ragasszuk fel sűrű Gélpasztával (Heavy Body Gel) a kiegészítőket. Használjunk festőkést, hogy vastagabb rétegben felhordhassuk a pasztát. Szórjuk a pasztába a 3D porokat és rögzítsük a fadíszt, illetve a fém kiegészítőket.


A sűrű gélpasztába ágyazott díszeket, hajszárítóval fújjuk meg, hogy a paszta felülete megbőrösödjön. Így tovább tudunk dolgozni, nem kell megvárni a teljes száradást. Helyezzük a feliratos stencilünket a lemez felső harmadára, ahol nincsenek kiálló díszek, és a kék Dekorfestékkel és egy stencilecsettel fessük meg a mintát (a fadísz egy részét is kenjük le a festékkel).


A díszített alap azon részeire tegyünk Repedőpasztát, amelyek még üresen maradtak. Az egyes fázis felkenése és száradása után a kettes fázist vastagon kenjük fel. Hajszárítóval sürgethetjük a repedések kialakulását. A fennmaradó további területeket matt akrilfestékkel (fekete) díszítsük.


Ezután jöhet a Máz hatású viaszpaszta. Egy ecset vagy stencilecset segítségével dörzsöljük át az egész felületet. A felső harmadban, ahol a hanglemez felszíne festetlen és díszítetlen maradt, a viaszpaszta nem fog megtapadni, és ettől szép kontrasztot alkot a díszített és strukturált 3D felülettel. A kiálló részek magasságát falióra esetében úgy tervezzük, hogy a mutatók akadálytalanul tudjanak mozogni felettük.


Végül egy kevés fekete matt akrillal csinosítsuk a széleket és a középpontot. Ne felejtsük el oldószeres lakkal rögzíteni a Máz hatású viaszpasztát. Legvégül szereljük be a szerkezetet és tegyük fel a mutatókat a helyére.


A lakkozáshoz használhatunk aeroszolos lakkot, vagy Pentart Oldószeres lakkot is. Reméljük ti is készítetek Mixed Media stílusú dísz és használati tárgyakat. Ha igen, akkor ne habozzatok és mutassátok meg nekünk is Pentart Dekor csoportunkban!


Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...