2019. október 27., vasárnap

Elegáns kerek doboz bársonyos mintával

A színes bársonyporok skálája két újabb színnel bővült, a türkizzel és a szürkével. A bársonyporok segítségével rendkívül finom, puha, bársonyos felületet alakíthatunk ki. Akár egy teljes dobozt, vagy csak a belsejét, vagy akár domború minták kialakítására is kiválóan alkalmas. Most az utóbbira mutatunk egy példát, egy kis kerek dobozt díszítettünk türkiz mintával.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Kerek doboz (11x11x7cm)
- Polisztirol toboz
- Alapozó festék
- Matt dekormetál festék (csokoládé)
- Krémes matt akrilfesték (türkizkék, ólomszürke)
- Stencil (KSTDL19)
- Sűrű matt gélpaszta
- Bársonypor (türkiz és szürke)
- Öntapadó hobbiragasztó
- Lapos ecset, festőkés, fa pálcika, kétoldalas ragasztószalag.


Fessük le a doboz teljes belső és külső felületét és a polisztirol tobozokat az alapozó festékkel. Várjuk meg az alapozó száradását, majd finoman csiszoljuk át és portalanítsuk le.


 A doboz teljes külső felületét és a tetejét fessük le a matt dekormetál festék csokoládé színével.


A doboz alsó részének a belsejét és az egyik dísztobozt fessük le a türkizkék matt krémes akrilfestékkel.


A másik tobozt fessük le szürkére.


Amíg a tobozok száradnak, van időnk elkészíteni a doboz tetejére a domború mintát, melyet később díszítünk a bársonyporral.

A bársonypor sajátosságából adódóan, az apró szálak remekül megtapadnak a sűrű matt gélpasztában és az öntapadó hobbiragasztóban is. Mi most a sűrű gélpasztát választottuk, mert ezt egy kicsit vastagabban tudjuk felvinni, ezért a kialakított minta kicsit domborúbb lesz.
Válasszunk egy tetszőleges stencilt, majd rögzítsük a dobozra. Festőkéssel töltsük ki a pasztával.
Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen jusson mindenhova. Ha végeztünk, óvatosan emeljük le a stencilt, majd tisztítsuk meg.



Ha jól dolgoztunk, akkor szép kontúros lesz a minta. Ha véletlenül megfolyna, akkor azt rögtön töröljük le, mert a bársonypor bele fog tapadni.


A gélpaszta még nedves állapotában óvatosan szórjunk rá a türkiz bársonyporból. Tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk bele a port a pasztába, de ügyeljünk, hogy a még nedves pasztát ne nyomjuk el. Várjunk kb. félórát és csak utána szórjuk le a felesleget.


A minta vastagságától függően további fél-egy óra várakozás után finoman kisöpörhetjük a felesleges bársonyport a minták közül. Ehhez használjunk egy puha szőrű ecsetet.


A doboz oldalait is díszítsük vékony csíkokban a bársonyporral. Ehhez használjunk kétoldalas ragasztószalagot. Ragasszuk körbe a doboz oldalát.


Távolítsuk el a védőfóliákat.


Az ragasztós felületre szórjuk rá a bársonyport és az ujjunkkal finoman nyomkodjuk bele, majd a felesleget töröljük le.


A bársonyporok színeihez igazodva festettük le a tobozokat, mert intenzívebb hatást érhetünk el, ha ugyanolyan színre festjük az alapot, mint amilyen színű bársonyport használunk.
A tobozok bársonyos bevonatához most pedig az öntapadó hobbiragasztót használjuk. Alaposan kenjük át a kis tobozokat. Hagyjuk egy kicsit száradni a ragasztót. Mivel öntapadó marad, később is egészen biztosan bele fognak ragadni a kis szálak.


Szórjuk rá a ragasztós tobozokra a bársonyport: a türkizre a türkizt, a szürkére a szürkét.


Az így elkészített tárgyaink igazán elegáns, finom bársonyos tapintásúak. A kis tobozokra kössünk szatén- organza, vagy bársonyszalagot, ezzel kedves kiegészítői lehetnek a kompozíciónak és később fenyődíszként is funkcionálhatnak.




 Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...