2019. október 16., szerda

Csillogó tökös tálca krémes metál akrillal és füstfóliával

Csempésszük be otthonunkba az ősz legszebb részleteit. Az aranysárga leveleket és a bronzos csillogást valósítottuk meg egy ovális tálcán.


 Szükséges anyagok és eszközök:

- Kínáló tálca (MDF 26 x 36 cm ovális alakú)
- Matt akrilfesték (fekete)
- Krémes akrilfesték - metál (antikréz, bronz, arany)
- Füstfólia ragasztó
- Füstfólia pehely (kevert M11)
- Füstfólia (réz)
- Antikoló festék (fekete)
- Pouring lakk
- Lapos ecset, kontúrozó ecset, fehér ceruza.


Jelen esetben az alapozásra a fekete matt akrilfestéket használjuk, mert a sötét háttérben jobban fognak érvényesülni a csillogó festékek és fóliák. Fessük át a tálca teljes felületét két rétegben.


A festék száradása után rajzoljunk elő egy szép nagy dísztököt indákkal és levelekkel.


Az előrajzolt mintát fessük ki a metál krémes akrilfestékekkel. A szebb összhatás eléréséhez a cikkeken belül foltokban keverjük a színeket ízlés szerint. A cikkek széleit úgy tudjuk megtartani, hogy kihagyunk egy pár mm-es részt.


 Fessük meg az indákat és a leveleket is a csillogó metál festékekkel.


A megszáradt metál krémes akrilfesték már önmagában is szépen csillog, de mi néhol szeretnénk fokozni ezt a hatást. Ezt a füstfóliákkal fogjuk elérni. Mi most a tök szárát és a leveleit egészítjük ki, oly módon, hogy a levelek egyik felét a kevert füstfólia pelyhekkel, a másik felét és a tök szárát pedig a réz füstfóliával díszítjük.
Ehhez először kenjük át vékonyan, de egyenletesen a füstfólia ragasztóval a levelek egyik oldalát. A ragasztó nedvesen tejfehér színű, várjuk meg, amíg színtelenre szárad.


Helyezzük fel óvatosan a füstfólia pelyheket, és egy finom szőrű ecset segítségével rögzítsük a ragasztós részekre.


A felesleget egy nagyobb, puha szőrű ecsettel söpörjük le.


Most a levelek másik oldalait és a szárat kenjük át a fent említett módon a füstfólia ragasztóval. Itt is hagyjunk időt a száradásra. Száradás után a füstfóliát helyezzük a ragasztós részre, majd egy ecsettel simítsuk rá. A felesleget itt is seperjük le.


A tálca szélét fessük le a bronz színű metál krémes akrilfestékkel. Picit hagyjuk száradni, majd a tálca belső peremét emeljük ki szintén a bronz színnel.


Tompítsuk a tálca szélén a bronz csillogást, hogy ne vonjuk el a figyelmet a fő motívumról. Finoman kenjük át a fekete antikoló festékkel, majd ízlés szerint töröljük vissza.



Végül zárjuk le a tálca belső felületét az önthető Pouring lakkal. Ebben az esetben vigyük fel a lakkot ecsettel, kicsit vastagabban. Várjunk a száradásra, majd ismételjük meg. Két rétegben gyönyörű szép, fényes hatást tudunk elérni.


Kellően elegáns, csillogó, őszi hangulatot idéző és még praktikus is az így elkészített tálca.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...