2018. december 14., péntek

Ünnepi doboz hőre lágyuló fával

Lassan bizony itt vannak az ünnepek, de addig még van időnk elkészíteni pár szép tárgyat, dobozkát. Ennek a karácsonyi hangulatú dobozkának a díszítéséhez mi most a hajlítható fát vetettük be, amivel még csinosabb külsőt varázsoltunk a sablonos forma helyett.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Kerek táskadoboz
- Hajlítható fa
- Expressz ragasztó
- Alapozó festék (Acrylic primer)
- Lazúr (dió)
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Rizspapír szalvéta
- Matt akrilfesték (fehér és földbarna)
- Struktúrpaszta
- Dekormetál matt festék (rózsaarany)
- Antikoló festék (fehér és patinazöld)
- Matt lakk - vízbázisú
- Kontúrozó festék (antikréz)
- Olló, hőlégfúvó, maszkoló szalag
- Lapos ecset, festőkés


Most a megszokott alapozástól eltérően kezdjük a dobozunk díszítését. Először a hőre lágyuló fa sormintát igazítsuk a doboz méreteihez. Pici ráhagyással vágjunk le annyit a hajlítható fából, ami körbeéri a doboz tetejének perem részét. Könnyen vágható és csiszolható, ezért ha picit túllóg a doboz szélén, akkor azt majd egyszerűen lecsiszoljuk.
Hőlégfúvóval melegítsünk rá (elég kb. 20-30 mp a vékonyabb elemeknél), és egyszerűen illesszük a doboz széleihez ahová szánjuk. Ha meghajlítottuk, rögzítsük maszkoló szalaggal.
Készítsük el a második díszítő elemet is ugyanígy a dobozunk oldalára. Végül a kis kerek mintát is picit hajlítsuk meg, ami a zár alatti részt díszíti majd.


Most készen állnak a meghajlított rugalmas fa díszítő elemek a felragasztáshoz. Expressz ragasztóval rögzítsük a helyükre, itt is használjunk maszkoló szalagot, amíg a ragasztó megszárad.


A következő lépésben jöhet az alapozás. A doboz teljes külső felületét kenjük le az alapozó festékkel, a doboz belsejét pedig a dió színű lazúrral.


A rizsszalvétából tépjük ki a megfelelő motívumot. A papíron található egy sorminta is, azt pedig vágjuk ki.


Dekupázsoljuk a dobozunk tetejére és az aljára a kivágott és tépett mintákat. A papír alá és fölé is kenjünk a dekupázs ragasztóból. Várjuk meg a dekupázsolt rész száradását.


Egy tálkára öntsünk ki a földbarna és a fehér akril festékekből egy keveset, és egy szivacsdarab segítségével a két szín keverékéből fessük tovább a szalvéta mintáját. A festék száradása után a struktúrpasztából festőkés segítségével vigyünk fel egy keveset, így imitálva a havat. Természetesen lehet hópasztát vagy modellező pasztát, de akár a csillogó jéghatás pasztát is használni, de nekem most pont ez akadt a kezembe.


A doboz oldalát a dekupázsolt részig fessük le a matt dekormetál rózsaarany színével. Várjuk meg a festék teljes száradását.


Ha a festék megszáradt, készítsük elő az antikoló festékeket. A kialakított sorminták közötti részt, és magát a mintát is kenjük át a fehér antikokó festékkel, majd rögtön töröljük is vissza a felesleget. Így szépen a mélyedésekbe beleül a festék, míg a domború részekről kellően le tudjuk törölni.


Ugyanezt a műveletet ismételjük meg a patinazöld antikoló festékkel is, néhol kihagyva a felületet, hogy a fehér szín is látszódjon.


Végül a doboz tetejét vékonyan lakkozzuk le a matt lakkal. A lakk száradása után a kontúrozó festékkel húzzunk apró vonalakat a doboz tetejének széleire, és az alsó dekupázsolt rész szélére, mint egy szegélyt lezárásként.


Ezzel a dobozkával kedveskedhetünk mint ajándék, de akár apróbb karácsonyi díszek tárolására is kiválóan alkalmas.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...