2018. december 21., péntek

Bársonyos karácsony - díszek az új matt dekormetál festékekkel és viaszpasztákkal

Pentart Dekor csoportunkban több kérdés merült fel a bársonyporok használatát illetően. Ebben a blogbejegyzésben részletesen megmutatjuk hogyan készíthettek szép, tömör, bársonyos felületet. Írásunkban kitérünk a ragasztózással kapcsolatos tudnivalókra, és a bársonypor alkalmazásának technikájára, valamint dekoratív díszeinken szeretnénk bemutatni nektek, milyen jól kiegészítik a bársonyporokat a viaszpaszták új színei és a matt dekormetál festékek.




 Szükséges anyagok és kellékek:

- Bársonypor (fekete, fehér, zöld, kék, barna)
- Polisztirol (Hungarocell) formák
- Levegőn száradó gyurma (fehér)
- Öntőforma/szilikonforma
- Expressz ragasztó
- Alapozó festék
- Matt akrilfesték (kék, zöld, sötétbarna, fehér, fekete)
- Dekormetál matt festék (rózsaarany, antracit, arany, ezüst, bronz, türkiz)
- Metál viaszpaszta (ezüst, tűzarany, mézarany, teknőszöld, rózsaarany)
- Lapos ecset, festőkés, csiszoló hasáb



Első lépés, készítsük elő a felületet: finom csiszolópapírral a hungarocell öntési jeleit csiszoljuk le, majd alapozzuk egy rétegben, ami után ismét egy finom csiszolás következik.
A hungarocell formát egy kihegyezett hurkapálcára szúrva könnyebb megfogni és dolgozni vele.
A levegőn száradó gyurmával készítsük el a mintát (nyomkodjuk bele alaposan a szilikon formába, ne maradjon levegőbuborék) majd expressz ragasztóval ragasszuk a hungarocell formákra, rögtön miután kivettük. Így a még képlékeny és hajlékony gyurma a felületen szárad majd meg.


Következő lépés, hogy fekete matt akrilfestékkel lefestjük az alsó részt és a gyurmamintát. Olyan színt válasszunk, amilyen bársonyport szeretnénk a felületen alkalmazni. A hasonló alapszín erősíti a hatást, mélyebb, teltebb színe lesz a bársonyos felületnek.


Száradás után egy nekünk tetsző metál waxpasztával egy ecset segítségével simogassuk át a kidomborodó mintát. Egy papírtörlőn oszlassuk el a nagyját és mint a szárazecset technikánál, csak kevés viaszt vigyünk a felületre. Ezt a műveletet elvégezhetjük simán csak a kezünkkel, vagy egy  puha rongydarabbal is.


A felső részen a matt hatású dekormetál festék adja a színt. A metál festékeket (nemcsak a dekormetált) célszerű ecsettel felvinni, akkor adja ki legszebben a metálos csillogását. A metálfesték alá is lehet hasonló színű matt akril alapot festeni, de lehet egyből az alapozott felületre is kenni. Előbbi esetben egy rétegben is elegendő, alapozóra kenve viszont két rétegben fed. Természetesen a második réteget csak az első réteg teljes száradása után vigyük fel. 


 A bársonyos felülethez szükség van egy ragasztóra, amibe beletapad a bársonypor. Erre a legjobb megoldás ívelt felületek esetén az öntapadóra száradó ragasztó.
Pentart Dekor facebook csoportunkban többen kérdeztétek hogyan lesz szép vastag a bársonyréteg?
Mint termékbemutató videónkban is látható, az öntapadó hobbiragasztó áttetszőre száradását ez esetben nem várjuk meg, hanem rögtön, a még nedves ragasztóba szórjuk a bársonyport. Oldalanként érdemes haladni, és hogy ne száradjon meg a ragasztó túl gyorsan, célszerű kicsit vastagabb rétegben kenni. Ez azért is jó, mert így több por tud beletapadni.


 A szórást (egy papírlap fölött) úgy végezzük, hogy levesszük a tubusról a csőrt és bőven meghintjük a felületet a bársonyporral. Így a legegyszerűbb, mivel a por, ami valójában apró szintetikus szálakból áll, a tégelyben néha kis göbökké, golyókká áll össze. Ez nem befolyásolja a végeredményt, maradéktalanul el lehet simogatni és teljesen sima, bársonyos felületet készíthetünk.


A következő mozzanat: jó alaposan belenyomkodjuk a bársony szálait (a golyócskákkal együtt) a felületbe, majd lerázzuk, leütögetjük a felesleget. Ismét nyomkodjuk egy kicsit, a maradékot pedig finoman lesimogatjuk. Ezt megismételhetjük többször is, addig amíg a simogatással a golyók is elsimulnak. Ha végeztünk, a megmaradt bársonyport töltsük vissza a tégelybe. Arra viszont figyeljünk, hogy ne kerüljön bele szennyeződés.


Egy példa arra, ha túl vékonyan kentük a ragasztót és ezért az hamar megszáradt. Öntapadós ugyan, de a túl vékony rétegbe alig tapad a bársonyporból. Ha így járunk, kenjük, ragasztózzuk be újra a felületet. Viszont ha valahol már tapadt a bársonyból és nem is kevés, csak ritkásnak látjuk, inkább csippentsünk fel egy adagot a papírlapra hullott anyagból és nyomkodjuk bele a felületbe, hiszen a szálak összekapaszkodnak és tartják egymást, még ha kevesebb is a ragasztó. Csak végső esetben ragasztózzuk a bársonnyal már borított felületet, hiszen akkor dupla vastag lesz és ezt meglehetősen nehéz eltüntetni.


 A mintadarabbal egyidejűleg készült több színvariáció is, hogy bemutassunk néhány párosítást az új metál viaszpaszták és a matt dekormetál festékek kombinálási lehetőségeire. Természetesen nincs határ, kombináljátok ti is bátran a színeket, anyagokat!


A kínálatunkban elérhető fém fogantyút expressz ragasztóval rögzítettük a díszekre, majd a domború mintán alkalmazott viasszal átsimogatva egységes lesz az összhatás.



Nézzük milyen anyagokat alkalmaztunk:
kék bársonypor - mézarany waxpaszta - antracit matt dekormetál
zöld bársonypor - tűzarany waxpaszta - arany matt dekormetál


barna bársonypor - teknőszöld waxpaszta - bronz matt dekormetál


fekete bársonypor - ezüst waxpaszta - türkiz matt dekormetál


fehér bársonypor - rózsaarany waxpaszta - ezüst matt dekormetál


fekete bársonypor - ezüst waxpaszta - rózsaarany matt dekormetál 


Ötlet, kivitelezés és fotó: Kalmár Tímea - DecoMűhely

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! Mindenképp megpróbálom újra. Az első bársonyporos díszemen nem volt elég vastag a bársonypor. Köszönöm ezt a részletes leírást.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...