2018. december 31., hétfő

Szerencsehozó doboz mohapasztával

Beköszöntött az új év, ezúton is kívánunk mindenkinek sikerekben és alkotásban gazdag új esztendőt! Hogy könnyebb legyen bevonzani a szerencsét, készítsünk el együtt egy olyan dobozt, melyet a szerencse jelképével a négylevelű lóherével díszítünk.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Fadoboz
- Lazúrgél (paliszander)
- Transzparens repedő gél szett
- Moha paszta (világoszöld, sötétzöld)
- Matt akrilfesték (olíva)
- Antikoló festék (fehér)
- Antikoló paszta (umbra)
- Fém fogantyú
- Írásvetítő fólia, alkoholos filc, dekorkés v. kisolló
- Lapos ecset, stencil ecset, festőkés, hőlégfúvó



Első lépésként kenjük át a doboz teljes felületét a paliszander lazúrgéllel.


A lazúrgél teljes száradása után a doboz külső oldalait kenjük át a transzparens repedőgél első fázisával. Várjuk meg a teljes száradást. A felvitelkor tejfehér színű, teljes száradás után színtelenné, áttetszővé válik.


Amíg szárad a repedő első fázisa, addig készítsük el a négylevelű lóherés sablonokat. Írásvetítő fóliára rajzolunk középre egy nagyobb, mellé pedig pár kisebb lóherét. Dekorkéssel vagy kisollóval vágjuk ki ezeket.


A doboz oldalaira illesszük fel a saját készítésű sablonunkat és stencilecset segítségével vigyünk fel a sötét majd a világoszöld moha pasztából. Azért keverjük a színeket, hogy még természetesebb hatást érjünk el.


A pasztát még nedves állapotában hőlégfúvózzuk meg, hogy szépen felpufisodjon, így alakítjuk ki a 3D-s hatást.


Tisztítsuk meg a sablont és helyezzük vissza a sablonunkat. Élénkítsük a lóheréinket az olíva zöld akrilfestékkel, ehhez használjunk stencil ecsetet és minimális festéket.


Most vigyük fel festőkés segítségével a doboz oldalaira a repedő gél második fázisát, gondosan kerüljük ki a lóheréket. A száradást gyorsíthatjuk szárítóval, így gyorsabban kialakulnak a repedések.
Azért csak most kerüljön fel a repedő gél második fázisa, mert a gél struktúrája miatt nehezebb dolgunk lett volna a stencilezéssel.


A repedő teljes száradása után emeljük ki a repedéseket. Ehhez most a fehér antikoló festéket hívjuk segítségül. Vékony rétegben kenjük át a repedezett felületet, majd azonnal töröljük vissza a felesleget. A sötétbarna lazúr és a fehér festék kontrasztja szépen kiemeli a repedéseket.


Mélyítsük el a lóherék szirmainak széleit az antikoló pasztával, így érve el természetesebb hatást.


Hogy még csinosabb legyen a dobozunk, szereljük fel a rövidebb oldalaira a díszes fém fogantyúkat. A sablonunkat felhasználhatjuk további kiegészítők elkészítéséhez: dekorgumiból vagy filcből vágjunk ki további lóhere mintákat, ezzel még fokozhatjuk a szerencseváró összhatást.








Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...