2018. december 8., szombat

Karácsonyi koszorú Pouring medium/akrilfesték hígítóval

A Pouring medium (akrilfesték hígító) nem csak márványozott minták képzésére alkalmas. Most egy olyan rendhagyó alkalmazását mutatjuk meg nektek, amellyel érdekes és szép, ünnepi dekorációkat készíthetünk. A polisztirol koszorúalapot és a kiegészítő díszeket ásványporokkal „fűszereztük”, hogy deres, zúzmarás hatást keltsenek. Az akrilfesték hígítóba bármilyen akrilfestéket tehetünk, így folyékonnyá válik és könnyebben bevonhatjuk vele az adott felületet. Az elegybe mártott polisztirolformák elkészítésének módját e bejegyzésben mutatjuk meg nektek. Lássuk, hogyan készül a deres és zúzmarás hatású karácsonyi koszorú!



Szükséges anyagok és kellékek:

- Akrilfesték hígító (Pouring medium)
- Ásványporok (Mineral powder), albit (finom), kvarc (finom)
- Delicate metál akrilfesték (zöldezüst vagy kékezüst)
- Polisztirol koszorúalap (bármilyen méretű)
- Hópihe polisztirolok
- Kontúrozó festék (átlátszó)
- Kiegészítő díszek: Polisztirol gömbök
- Tobozok, termések, dekorszalag és bármilyen dekorációs kellékek
- Drót és hurkapálcika, műanyag tálkák és poharak, nyelvlapoc (keverőpálca), olló, ragasztópisztoly



Az akrilfesték hígítóból (Pouring medium) öntsünk egy műanyag pohárba 1dl-t, majd 3 evőkanálnyi Delicate metál akrilfestéket keverjünk hozzá. Ez a mennyiség elegendő a polisztirol hópihék és gömbök mártására. A polisztirol koszorú alaphoz legalább a dupláját számoljuk attól függően, hogy mekkora az adott tárgy. Ezután alaposan keverjük össze az elegyet, majd a polisztirol díszekbe szúrjunk drótot vagy hurkapálcikát, így könnyen belemárthatjuk a festékbe őket.




Egy nagyobb műanyag edénybe vagy tálcára szórjuk ki az ásványporokat tartalmazó tégely tartalmának a felét. Ha nem keverünk az ásványporba másik színű ásványport, akkor az egészet öntsük a tálkába. Az ásványporhoz keverhetünk egy kevés csillámport is, ha van otthon, hogy jobban csillogjanak az elkészült polisztirol kiegészítők. 

A festékbe mártott és lecsepegtetett díszeket, tartsuk az ásványporos edény fölé, és szórjuk rá az őrleményt. Jó bőven vonjuk be a festékréteget a porral, és a maradékot szórjuk vissza az edénybe. Egy hajszárítóval meggyorsíthatjuk a felületi száradást, de az ásványporral bevont, mártott díszeknek egy éjszaka kell a teljes száradáshoz. Az ásványporozás után a tálkába visszahullott ásványport szitáljuk át, így a belekerült festék eltávolítható. Ezután eltehetjük az ásványport a tégelyébe. A maradék akrilfesték hígítós metál akrilfestéket is eltehetjük egy zárható tetejű üvegbe, és később felhasználhatjuk.




Ha teljesen megszáradtak a díszek és a koszorúalap (24 óra), akkor nekiláthatunk a karácsonyi ajtódísz összeállításának. Ragasztópisztollyal dolgozhatunk a leggyorsabban, az ásványporral bevont polisztirol díszeket nyugodtan ragaszthatjuk a pisztollyal. Néhány díszre, termésre és kiegészítőre tehetünk pár pöttyöt a Kontúrozó festékből (átlátszó), így vízcsepp vagy jeges hatást érhetünk el, mely jó kiegészítője a deres, zúzmarás imitációnak.



Legvégül ragasszuk fel a koszorú dekorszalagját, és ezzel készen is van az ünnepi dekorációnk. Reméljük ti is kipróbáljátok az akrilfesték hígítót, amely igazán sokrétűen használható. Alkotásaitokat ne felejtsétek el megmutatni nekünk Pentart Dekor csoportunkban.
Kellemes alkotást, és kreatív ünnepre hangolódást kívánunk nektek!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...