2018. december 5., szerda

Téli hangulatú transzferált doboz

Ha tél, akkor hó. Igaz mostanában nem túl sok hóesésben volt részünk, ezért aztán talán még jobban vágyunk a havas látványra. Most egy íves tetejű dobozkát transzferáltunk egy téli képpel és havaztuk be a hópasztával. Az új Kép transzfer lehetőséget ad arra, hogy bármilyen nyomtatott képet átvigyünk a díszítendő felületre, most nézzük hogyan is készült ez a dobozka.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Íves tetejű kincsesláda (22x14x10cm)
- Hajlítható fa
- Lazúr gél (paliszander)
- Lágy dekorfesték (fehér)
- Kép transzfer
- Nyomtatott kép
- Hőlégfúvó vagy hajszárító
- Matt lakk
- Expressz ragasztó
- Hópaszta
- Hótoll
- Flódergumi, maszkoló szalag, szivacsdarab
- Lapos ecset, sörte ecset



Első lépésként lazúrozzuk le a doboz teljes külső és belső felületét, valamint a hajlítható fa mintát. A dobozunk tetejét fessük utoljára, mert itt a még nedves lazúrba fogjuk kialakítani a faerezetet. A faerezet mintázóval (flóder) fentről lefelé a húzás közben csuklónkat billentve tudjuk ezt megtenni.


A lazúr teljes száradása után, maszkoló szalaggal ragasszunk ki sávokat a doboz aljának oldalaira.


Folytassuk a dobozunk tetejének díszítését. Fessük le azt a részt a fehér színű dekor festékkel, ahová szánjuk a kinyomtatott transzfer mintát. Erre azért van szükség, mert a sötét alapon nem lenne jól látható a transzferálásunk. Nem kell teljesen homogénen elfedje a fehér szín a lazúrt, csak picit elnagyolva fessük meg.


Hogy tompítsuk az éles kontúrokat és közelítsünk a télies, havas hangulathoz, mossuk be a doboz tetején a lazúros részeket. Ehhez használjunk bevizezett szivacsdarabkát, melyre nagyon kevés fehér festéket vegyünk fel.


A doboz aljának oldalain kiragasztott sávokat fessük le fehérre a dekor festékkel.


Ha doboz alján megszáradt a fehér dekor festék, távolítsuk el a maszkoló szalagot és szintén mossuk be a kimaradt részeket a fentebb leírt módon.


A doboz alján kialakított fehér sávokat árnyaljuk be vízzel hígított lazúrgéllel. Ehhez használjunk ferde ecset és a doboz alapszínével megegyező lazúrgélt.


Most érkeztünk el a transzferáláshoz, ami nagyon sok lehetőséget rejt magában. Kedvünkre válogathatunk a képek közül és a számunkra legkedvesebb, legmegfelelőbb képet tudjuk átvinni a díszítendő felületre anélkül, hogy a kép minősége tompulna, fakulna a felragasztás után.
Nézzük hogyan is kezdjünk hozzá: gondosan kenjük le a dobozunk tetejét a kép transzferrel. Ügyeljünk, hogy mindenhová kerüljön az anyagból, mert így lesz tökéletes a munkánk. Ha a doboz tetejét átkentük, rögtön kenjük át a nyomtatott képet is, majd borítsuk össze, azaz ragasszuk fel a doboz tetejére. (a nyomtatott kép színét kenjük át) Pontosan illesszük fel a kinyomtatott képet, mert itt nem tudjuk visszaszedni, korrigálni, ami azt jelenti, hogy ahová leragasztjuk az ott is marad. Hogy biztosan mindenhol jól leragadjon a papírunk, egy zsírpapíron keresztül nyomkodjuk át az egész képet. Így biztosan mindenhonnan kiszorítjuk a levegőt a papír alól és így biztos kötést alakítunk ki.




A felragasztás után várjuk meg a  teljes száradást. Picit lehet szárítózni, de az a legjobb, ha magától szárad meg.
Száradás után egy nedves szivaccsal itassuk át a papírt, de ne áztassuk el. Finoman kezdjük el ledörzsölni a papírt. Az első réteg papír eltávolítása után már látszik a nyomtatott kép, de itt még nem állunk meg, hiszen még ezzel csak a papír felső rétegét távolítottuk el.


Picit szárítsuk vissza a benedvesített papírt, egyrészt azért hogy lássuk mennyi papírt kell még leszednünk, másrészt azért, hogy ne áztassuk túl a felületet. Ha így járunk el biztosak lehetünk a kontúros szép minta látványában. Ismételjük ezt a műveletsort addig amíg a teljes papír réteget el nem távolítottuk.


Ha eltávolítottuk, azaz ledörzsöltük a papírt a doboz tetejéről, lakkozzuk le a matt lakkal a teljes külső felületét és az előzőleg megfestett hajlítható fa díszítő elemet is.


A lakk száradása után ragasszuk fel a hajlítható díszítő elemet a doboz alsó peremére. Használjunk hozzá expressz ragasztót. A ragasztásnál a sarkokhoz érve melegítsünk rá a díszítő fa elemre szárítóval, ezáltal könnyen hajlíthatóvá válik és egyszerűen a sarkokra tudjuk majd igazítani.


Mivel a mintán erdős részlet látható, így a lazúrral kialakított faerezet jó alapot képez a hátterünknek, így nincs más dolgunk mint a következő lépésekben a havas részt kialakítani. Festőkés segítségével vigyünk fel a doboz tetejére a minta köré és a doboz tetejének peremére a hópasztából. A havas rész és havas ágakhoz használhatunk hótollat is.
Ízlés szerint használjunk annyi hópasztát, amennyire havasnak szeretnénk látni a dobozunkat.


Most már van saját havas dobozunk, amivel talán elő tudjuk csalogatni az igazi havazást is.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...