2018. december 19., szerda

Karácsonyi harangdíszek 3D mintával és viaszpasztával

Amilyen gyorsan repül az idő, most már tényleg csak pár napot kell aludnunk és itt a Karácsony. Ha eddig nem jutott volna idő a díszek elkészítésére, akkor bizony itt az ideje hozzálátni. Mi most olyan díszeknek az elkészítéséhez mutatunk ötletet, ami nem vesz túl sok időt igénybe, mégis nagyon mutatós.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Polisztirol harangok
- Levegőn száradó gyurma
- Textúráló forma
- Expressz ragasztó
- Matt akrilfesték (bordó)
- Metál akrilfesték (sárgaréz)
- Metál viaszpaszta (bronz és ezüst)
- Selyemszalagok, vékony drót, fogó, nyújtófa
- Lapos ecset, festőkés


Első lépésként készítsük elő a polisztirol harangokat, a levegőre száradó gyurmát, a lágy pvc mintázó formát, a nyújtófát és az expressz ragasztót. A gyurmából vegyünk ki egy darabot, és kicsit gyúrjuk össze a tenyerünkbe, majd kb. 2-3mm vastagságúra nyújtsuk ki a nyújtófa segítségével. Ha nagyjából kinyújtottuk akkora méretűre amekkora a mintázó sablon, óvatosan terítsük rá, és a nyújtófával nyomjuk rá, hogy a minta kialakuljon, a gyurma felvegye a sablon mintáját. Figyeljünk, hogy ne nyújtsuk túl a gyurmát és ne lyukasszuk ki, mert akkor nem lesz szép egyenletes a felülete, és nehezebben tudjuk majd beborítani a harang formát vele.


Óvatosan nyomjuk ki a gyurmát a sablonból. Ha jól dolgoztunk, akkor ilyen szép kontúros mintát kapunk. Ez azért fontos, mert a későbbiekben ezeket a szép domború mintákat fogjuk kiemelni a viaszpasztákkal.


Óvatosan helyezzük rá a harang formára a domborított, megmunkált gyurmát. Figyeljünk, hogy a minta egyenesen és középen legyen, mert a későbbiekben, ha nem jól ragasztjuk fel, látványos lesz az eltérés. A felesleget egyszerűen festőkéssel vágjuk le. Készítsük el a gyurma domborítását a harang másik oldalára is, valamint a második harangnál is járjunk el ugyanígy.


Ha elkészítettük mindkét harangformánkra a domború gyurmamintát, és meggyőződtünk róla, hogy jó helyen, középen vannak, akkor rögzítsük, ragasszuk fel az expressz ragasztóval. Óvatosan nyomjuk rá a gyurmát a harangra (itt még nedves és sérülékeny). Ennél a lépésnél szúrjunk egy fa pálcikát a harangok tetejébe, ide fogjuk a későbbiekben felragasztani az akasztót.
A gyurma felragasztása után várjunk pár órát a száradásra. Csak akkor folytassuk a díszítést ha már megszáradt, kikeményedett. Így biztonságosan dolgozhatunk tovább, nem kell attól tartanunk, hogy a domborított részek deformálódnak.


A gyurma száradása után az egyik harangot fessük le a bordó matt akrilfestékkel, a másikat pedig a sárgaréz metál akrilfestékkel. Ügyeljünk, hogy mindenhol szép egyenletesen fessük be a harangokat.


A festék száradása után a sárgaréz színűre festett harangunk domború részeit emeljük ki az ezüst metál viaszpasztával, a bordóra festett haranghoz pedig használjuk a bronz metál viaszpasztát. Miután megszáradt a viaszpaszta, tovább fényesíthetjük, ha egy puha ronggyal áttörölgetjük.


Ha harangok színezésével is elkészültünk, nincs más dolgunk, mint egy drótból egy hurkot hajlítani, ezt rögzíteni az expressz ragasztóval a harangok tetejére, oda ahol a fa pálcikák voltak. Ezután a tetszőlegesen kiválasztott szalagból kössünk egy masnit, majd ezt is rögzítsük a harang tetejére.


Azt hiszem, bonyolultabb leírni, mint elkészíteni, úgyhogy bátran vágjatok bele, egyszerre több formát és színt is ki lehet próbálni, így még több időt tudunk megspórolni, mert egyszerre meg tudnak száradni a gyurmák és onnan már csak két lépés, és el is készültek a harangjaink.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...