2017. február 27., hétfő

Új Pentart termék, kőhatású paszta



Egy igazán izgalmas új termékünket mutatjuk be nektek, mellyel rusztikus kőhatású felületeket lehet készíteni, szinte minden felületre. A kőhatású paszták, nyolc színárnyalatából választhatunk kedvünkre valót. Az antracit és cement fantázianévvel ellátott kőhatású pasztákból, betonhatású felületeket is készíthetünk. Jól tapad fa felületeken, parafán, kartonon, polisztirolon, gipszöntvényeken, műanyagon, üvegen, fémen (nem mosogatógép álló). A nem nedvszívó felületeken, mint az üveg, műanyag és fém, ajánlott az alapozás (alapozó festék vagy alapozó paszta). Fa és nedvességet jól szívó felületeken, alapozni nem kell. Akrillal vagy dekorfestékkel festett felületekre is kiválóan tapad. A kőhatású pasztákkal készült mintadarabjaink képeinél, részletezzük a főbb tudnivalókat. Ismerjük hát meg, a kőhatású paszta, koránt sem kőkorszaki élettörténetét.



A szemléltető képen láthatjátok a nyolc színárnyalatot, melyek természetesen keverhetőek egymással. Állaguk leginkább a habarcsra hasonlít, ám súlya annál sokkal könnyebb. Festőkéssel, spatulával hordhatjuk fel, az adott felületre őket. Durvább és finomabb ecsetekkel is dolgozhatunk. Több szín egyidejű felvitelével márványos felületeket is készíthetünk.


Ha például műanyag tárgyakat szeretnénk kőhatású pasztával bevonni, mint a műanyag virágcserép, akkor a tartósabb eredmény érdekében, alapozzuk a felületet Pentart alapozó pasztával. Ugyanígy az üveg és fémtárgyakat is alapozzuk. A polisztirol és hungarocell, valamint a terrakotta tárgyakat nem szükséges alapozni. A képen láthattok néhány példát a fent leírt alapanyagokra. 


Fafelületeken nincs szükség az alapozáshoz, egyből dolgozhatunk a kőhatású pasztákkal. Vékony rétegben 20-30 perc alatt szárad meg szobahőmérsékleten (hajszárítóval gyorsítható a folyamat), vastag rétegben 1-2 óra (teljes átszáradás 24 óra). A kőhatású paszták a száradást követően jól csiszolhatóak, így különleges kőhatásokat érhetünk el az egyes rétegek csiszolással való előhívásával. A strukturált felületek még rusztikusabbá tehetőek antikoló pasztákkal, mint pl. a umbra színű antikoló. Stencilezhetünk is vele a már megszáradt kőhatású alapunkra. A kőhatású pasztákkal díszített tárgyak, vízbázisú lakkokkal (pl. Pentart vízbázisú lakk vagy dekorlakkal) fényesebbé tehetőek.


Most lássuk, hogyan készült a szemléltető tárgyunk, melyet a címlapon is láthattok. Amire szükségünk volt:


A fadoboz szétszerelésével kezdjük a munkát. A doboz oldalait kétféle színű kőhatású pasztával (terrakotta és homokkő), kenjük le egy spatulával (festőkéssel) vékonyan. A festőkésre tegyünk mindkét színből. Miután megszáradt a vékony réteg, csiszoljuk vissza egy csiszolópapírral, ami lehet durvább és finomabb is. A csiszolás után a doboz alsó részét antikoló pasztával (umbra) kenjük le, hogy rusztikusabb hatású legyen.


A dobozunk natúran hagyott tetejét, decoupage technikával díszítsük. Mi az új, matt ragasztólakott választottuk, ami jobban illik a kőhatású pasztákhoz.


Egy vastagabb kartonra készítsünk ovális sablont. Az ovális formát könnyen megrajzolhatjuk, ha az írólapunkat félbehajtva csak a felét rajzoljuk fel, majd egy ollóval kivágjuk a formát. A doboztetőt helyezzük a kartonra, rajzoljuk egy ceruzával körbe, így pont akkora stencilező sablont kapunk amekkora a dobozunk. A karton közepére helyezett ovális papírdarabunkat is rajzoljuk körbe és vágjuk ki egy vágókéssel.


Maszkolószalaggal rögzítsük a doboztetőn a karton stencilünket. A festőkésünkre tegyünk több színű kőhatású pasztát, majd húzzuk bele egy mozdulattal az ovális részbe. Több réteget is tehetünk egymásra és keverhetjük is őket hullámzó mozdulatokkal. 


Még nedves állapotba távolítsuk el a karton stencilt. Ha megszáradt az első réteg kőhatású pasztánk, további rétegeket tehetünk a már meglévőekre. A teljesen száraz ovális alakú formánkat visszacsiszolhatjuk, így előtűnhetnek a vékonyan felvitt rétegek alatti eltérő szín árnyaltok. 


Az ovális kámeaszerű „kőberakásunkat” tovább díszíthetjük. Mi most öntapadós gyöngyökkel ékesítettük, de gyöngytollat is lehet használni.


Íme, egy közeli kép a kőhatású pasztákkal készült doboztetőről. Jól látható, hogy a megszólalásig hasonlít az igazi kőfelületre.


Reméljük kedvet kaptatok ennek a fantasztikus készítmény kipróbálására! Kellemes és örömteli alkotást kívánunk nektek!


Ötlet, kivitelezés, fotó és szöveg: Lakbear

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...