2017. február 18., szombat

Vintage papírzsepi tartó száraz ecsetes technikával




Szükséges anyagok és eszközök:

- Papírzsepi tartó doboz (natúr fa)
- Alapozó festék (primer)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Dekor Paint Soft festék (fehér)
- Lazúr (gesztenye)
- Lazúrgél (gesztenye)
- Vaspaszta (vörösbarna)
- Dekupázs ragasztólakk (selyemfényű)
- Stencil
- Rizspapír szalvéta
- Lapos ecset
- Festőkés
- Fém dobozláb 



Első lépésként szereljük le a fém részeket (pántok és zár). A doboz tetejének külső felületét fessük le az alapozó festékkel, erre fogunk dekupázsolni. A doboz aljának külső felületét kenjük át a gesztenye színű lazúrgéllel. A dobozunk aljának és tetejének teljes belső felületét pedig kenjük át a gesztenye színű lazúrral.


Az alapozó festék száradása után finoman csiszoljuk, majd portalanítsuk le a felületet. A kiválasztott rizspapír szalvétát dekupázsoljuk rá ragasztólakk segítségével a tető külső felületére. A túlnyúló részeket finoman csiszoljuk az éleknél.


A ragasztólakk száradásáig díszítsük a doboz aljának oldalait:
A kiválasztott stencilt rögzítsük, majd töltsük ki festőkés segítségével a vörösbarna vaspasztával. A minta kitöltése után óvatosan emeljük le a sablont, majd mossuk el, így sokszor tudjuk majd használni. Vastagságtól függően 1-2 órát célszerű várnunk a paszta száradására. Ezután a többi oldalait is díszíthetjük.


A dekupázsolt doboztetőre is készítsünk 3D-s mintát a vaspasztával. Ebben az esetben is rögzítsük a stencilt, majd festőkés segítségével töltsük ki a pasztával. Most is óvatosan emeljük le a stencilt és mossuk el.


A doboz oldalain a paszta száradása után finoman csiszoljuk át a mintákat, portalanítsuk, majd egy újabb rétegben kenjük át a lazúrgéllel. Így a két barna szín árnyalatban közelebb kerül egymáshoz.


A száraz ecsetünkkel vegyünk fel egy minimális mennyiségű fehér Dekor Paint Soft dekorfestéket, papírtörlőn itassuk le egy kicsit, ezzel a majdnem száraz ecsettel finoman, a felületet alig érintve hozzuk létre ezt a kopottas hatást. A doboz külső oldalai után a felső, dekupázsolt felületet is fessük meg ezzel a technikával.
Ezután szereljük vissza a pántokat és a zárat, valamint csavarozzunk elegáns fém lábakat a doboz aljára. Ezeket a fém részeket is fessük át ezzel a száraz ecsettel, így jobban illeszkednek ehhez a stílushoz.


Végezetül kenjük le matt lakkal a doboz teljes felületét, így sokáig megőrizhetjük szépségét.


Kicsit vintage, kicsit romantikus, és nem utolsó sorban hasznos kiegészítő született.

 



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...