2017. február 21., kedd

Vidám mini vászonképek, Krémes akrillal

Nem tudom más hogyan van vele, de a hideg tél kellős közepén annyira vágyom a színekre! Szükségem van rájuk, mint a levegőre. Hat éves kis... pardon, nagylányom szobájába szerettünk volna dekorációt. Sok hely már nincs, a méretek igencsak korlátot szabtak. A falak színe zöld, és rengeteg színes pillangó (matrica) repdes mindenfelé. Ezt a motívumot megtartva álmodtam meg egy mini vásznakból álló cukorka színekben pompázó "képsorozatot" a Krémes akrilfestékek segítségével.



Szükséges anyagok és eszközök:


Első lépésként maszkolószalaggal rögzítsük ideiglenesen egymáshoz a négy kis vásznat a hátoldalon, majd óvatosan fordítsuk meg a színére.



Találjuk ki az elrendezést (kompozíció)! Ez egy nagyon fontos kérdés, mielőtt továbbmegyünk. A kompozíció lényege, hogy a felületen levő díszítőelemeket úgy rendezzük el, hogy az harmóniát árasszon, izgalmas, és kellemes legyen a szemnek. A kompozíció alapos kitárgyalására három teljes cikk is kevés lenne, nem hogy egy rövidke kis bekezdés, ezért most nem mélyedünk jobban bele.

Fújjuk le a vásznakat sima vízzel (természetesen ecsettel is vizezhetjük), majd az előre megálmodott kompozíciónak megfelelően fújjunk rá Média permetfestéket (gyöngyrózsaszín).



Az oldalát se felejtsük ki (egyetlen munkafolyamatnál sem)!


Most jöhetnek a Krémes akrilfestékek. Közvetlenül a tubusból dolgoztam, így nem keletkezik felesleg. Egy régi (megsárgult) ragasztórudat használtam segédeszközként, de bármilyen kör alapú tárgy (ceruzavég, kupak stb.) is tökéletesen használható. Kis mennyiségű akrilfestéket nyomjunk a választott eszköz végére a tubusból, majd nyomjuk rá az alapra.




Először mindig egy színnel menjünk végig a vásznakon.


Ha egy színnel végeztünk, töröljük meg a rúd végét, és jöhet a következő tubus.






Ha végigmentünk az összes színnel, keressünk egy kisebb eszközt, és ismételjük meg a műveletet. Én egy ecset végét, és egy toll kupakját választottam (a rétegek között jóformán csak annyi száradási időt hagytam, amíg elkészült egy-egy fotó).





Ha végeztünk, tegyük félre száradni. 

A dekorációhoz szükségünk lesz néhány mintás bélyegzőre. A Stamperia HD bélyegzői (High Definition) nagyon jó minőségű és tartós gumibélyegzők, érdemes áldozni rájuk. Fehér színű kartonra StazOn tintapárnával bélyegeztem a pillangókat. Erről a tintapárnáról már írtam egy előző cikk kapcsán. Száradás után vízoldhatatlan lesz a vele bélyegzett felület, ami azért fontos, mert a pillangókat még enyhén festeni fogjuk.


Vágjuk is ki őket (nem kell, hogy nagyon-nagyon pontos legyen).


A pillangók színezéséhez is a Krémes akrilfestéket fogjuk használni, pici trükkel. Vízhatlan felületre tegyünk ki egy csepp akrilt, és hígítsuk fel alaposan vízzel. 



A rózsaszín árnyalathoz, ugyanazt a Média permetfestéket használtam, mint az alaphoz.



Száradás után (amit hőlégfúvóval, vagy hajszárítóval gyorsíthatunk), keverjünk össze egy kis sűrű gélpasztát (Heavy Body Gel), kevés csillámporral, és húzzuk át a szárnyak egy-egy pici részét. Tegyük félre száradni.



A stencilezés következik. A kiválasztott stencilt szorítsuk rá az alapra, és szivacsecset segítségével, körkörös mozdulatokkal dolgozva, dörzsöljük a tintát a stencilen keresztül a felületre.




Vegyük elő az eközben megszáradt alapunkat. Hangjegyes akril bélyegző (de bármilyen más, feliratos, vagy textúra bélyegző is megteszi) és StazOn tintapárna segítségével bélyegezzünk az alapra.



Vékony hegyű alkoholos filctollal rajzolgassuk körbe a festék köröket. Nem baj, ha a vonal nem egyenletes, épp ellenkezőleg! Többször is rajzoljunk körbe egy-egy kört.




Már majdnem készen vagyunk. Fordítsuk meg, és szedjük le az ideiglenes ragasztást a vásznakról. 


Itt még akár meg is gondolhatjuk magunkat a falra rendezést illetően. Lehet vízszintesen, a négy vásznat egymás mellé:


Vagy függőlegesen, egymás alá:


Utolsó lépésként vegyük elő a pillangóinkat, helyezzük el, középen picit hajtsuk meg, majd ragasszuk fel a fényes, sűrű gélpasztával (Heavy Body Gel, glossy).


A jó hírem az, hogy ha ügyesek voltunk, akkor még akár a pillangók felragasztása után is variálhatjuk a vásznak elhelyezését.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Sztarenki Szilvia (beedeescrap)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...