2017. február 21., kedd

Vidám mini vászonképek, Krémes akrillal

Nem tudom más hogyan van vele, de a hideg tél kellős közepén annyira vágyom a színekre! Szükségem van rájuk, mint a levegőre. Hat éves kis... pardon, nagylányom szobájába szerettünk volna dekorációt. Sok hely már nincs, a méretek igencsak korlátot szabtak. A falak színe zöld, és rengeteg színes pillangó (matrica) repdes mindenfelé. Ezt a motívumot megtartva álmodtam meg egy mini vásznakból álló cukorka színekben pompázó "képsorozatot" a Krémes akrilfestékek segítségével.Szükséges anyagok és eszközök:


Első lépésként maszkolószalaggal rögzítsük ideiglenesen egymáshoz a négy kis vásznat a hátoldalon, majd óvatosan fordítsuk meg a színére.Találjuk ki az elrendezést (kompozíció)! Ez egy nagyon fontos kérdés, mielőtt továbbmegyünk. A kompozíció lényege, hogy a felületen levő díszítőelemeket úgy rendezzük el, hogy az harmóniát árasszon, izgalmas, és kellemes legyen a szemnek. A kompozíció alapos kitárgyalására három teljes cikk is kevés lenne, nem hogy egy rövidke kis bekezdés, ezért most nem mélyedünk jobban bele.

Fújjuk le a vásznakat sima vízzel (természetesen ecsettel is vizezhetjük), majd az előre megálmodott kompozíciónak megfelelően fújjunk rá Média permetfestéket (gyöngyrózsaszín).Az oldalát se felejtsük ki (egyetlen munkafolyamatnál sem)!


Most jöhetnek a Krémes akrilfestékek. Közvetlenül a tubusból dolgoztam, így nem keletkezik felesleg. Egy régi (megsárgult) ragasztórudat használtam segédeszközként, de bármilyen kör alapú tárgy (ceruzavég, kupak stb.) is tökéletesen használható. Kis mennyiségű akrilfestéket nyomjunk a választott eszköz végére a tubusból, majd nyomjuk rá az alapra.
Először mindig egy színnel menjünk végig a vásznakon.


Ha egy színnel végeztünk, töröljük meg a rúd végét, és jöhet a következő tubus.


Ha végigmentünk az összes színnel, keressünk egy kisebb eszközt, és ismételjük meg a műveletet. Én egy ecset végét, és egy toll kupakját választottam (a rétegek között jóformán csak annyi száradási időt hagytam, amíg elkészült egy-egy fotó).

Ha végeztünk, tegyük félre száradni. 

A dekorációhoz szükségünk lesz néhány mintás bélyegzőre. A Stamperia HD bélyegzői (High Definition) nagyon jó minőségű és tartós gumibélyegzők, érdemes áldozni rájuk. Fehér színű kartonra StazOn tintapárnával bélyegeztem a pillangókat. Erről a tintapárnáról már írtam egy előző cikk kapcsán. Száradás után vízoldhatatlan lesz a vele bélyegzett felület, ami azért fontos, mert a pillangókat még enyhén festeni fogjuk.


Vágjuk is ki őket (nem kell, hogy nagyon-nagyon pontos legyen).


A pillangók színezéséhez is a Krémes akrilfestéket fogjuk használni, pici trükkel. Vízhatlan felületre tegyünk ki egy csepp akrilt, és hígítsuk fel alaposan vízzel. A rózsaszín árnyalathoz, ugyanazt a Média permetfestéket használtam, mint az alaphoz.Száradás után (amit hőlégfúvóval, vagy hajszárítóval gyorsíthatunk), keverjünk össze egy kis sűrű gélpasztát (Heavy Body Gel), kevés csillámporral, és húzzuk át a szárnyak egy-egy pici részét. Tegyük félre száradni.A stencilezés következik. A kiválasztott stencilt szorítsuk rá az alapra, és szivacsecset segítségével, körkörös mozdulatokkal dolgozva, dörzsöljük a tintát a stencilen keresztül a felületre.
Vegyük elő az eközben megszáradt alapunkat. Hangjegyes akril bélyegző (de bármilyen más, feliratos, vagy textúra bélyegző is megteszi) és StazOn tintapárna segítségével bélyegezzünk az alapra.Vékony hegyű alkoholos filctollal rajzolgassuk körbe a festék köröket. Nem baj, ha a vonal nem egyenletes, épp ellenkezőleg! Többször is rajzoljunk körbe egy-egy kört.
Már majdnem készen vagyunk. Fordítsuk meg, és szedjük le az ideiglenes ragasztást a vásznakról. 


Itt még akár meg is gondolhatjuk magunkat a falra rendezést illetően. Lehet vízszintesen, a négy vásznat egymás mellé:


Vagy függőlegesen, egymás alá:


Utolsó lépésként vegyük elő a pillangóinkat, helyezzük el, középen picit hajtsuk meg, majd ragasszuk fel a fényes, sűrű gélpasztával (Heavy Body Gel, glossy).


A jó hírem az, hogy ha ügyesek voltunk, akkor még akár a pillangók felragasztása után is variálhatjuk a vásznak elhelyezését.Ötlet, fotó és kivitelezés: Sztarenki Szilvia (beedeescrap)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...