2017. február 4., szombat

Díszes üveg az újrahasznosítás jegyében

Az ünnepek elteltével minden háztartásban akad egy pár kidobásra szánt üveg. Egy újabb ötletet mutatunk, hogyan tudjuk ezeket a tárgyakat átformálni, hogy otthonunk díszei lehessenek.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Üres, kidobásra szánt üveg
- Alapozó festék (primer)
- Matt akrilfesték (fekete)
- Delicate metál akrilfesték (ezüst)
- Glamour metál akrilfesékek (antikezüst, ezüstfekete, vörösarany)
- Lazúrgél (ében)
- Metál viaszpaszta (bronz)
- Expressz ragasztó
- Szilikon nyomóforma
- Festőkés
- Fém medál (üveg lencsés)
- Szivacsdarabok (finom és durva)


A levegőn száradó gyurmából alakítsuk ki a mintákat a szilikon nyomóforma segítségével. A gyurmából tépjünk le egy darabot, jól gyúrjuk össze, majd nyomkodjuk bele a nyomóformába. Festőkés segítségével a felesleges részt vágjuk le, ezt majd a következőnél fel tudjuk használni.
Én 6 db mintát készítettem el.


Az üveg alapos zsírtalanítása után a még nedvesen formázható gyurma-mintákat tetszőlegesen, de ízlésesen helyezzük el, majd ragasszuk fel az üveg nyakára, peremére, közepére és aljára. Középre ideiglenesen helyezzük fel a fém medált, mely köré fel tudjuk ragasztani a gyurma mintát. A medált ezután vegyük ki. Várjuk meg, amíg a gyurma megszárad (kb. 2-3 óra)


Következő lépésként az üveg teljes külső felületét alapozzuk le.


Ha az alapozó festék megszáradt, fessük le a teljes felületet az ezüst Delicate akril metál festékkel. Ez az ezüst fogja adni az alapot.


A Delicate száradása után a Glamour metál akrilfestékekkel még csillogóbbá és kicsit árnyaltabb színvilágot adunk az üveg felületének. A minták körül a sötétebb ezüstfekete, a többi részen foltokban antikezüst és vörösarany színeket használtam. Hagyjuk száradni a metál akrilfestékeket kb. 1 órát.


Ha szeretnénk helyenként még egy picit  vörösesebb árnyalatot elérni, akkor használhatjuk a bronz színű metál viaszpasztát. Ezt is csak foltokban egy finom szivacsdarabka segítségével vihetjük fel.


Ahhoz, hogy a minták öregebbnek tűnjenek, az antikoláshoz lazúrgélt fogunk használni. Az ében színű lazúrgélt a domború mintákba ecset segítségével vigyük fel. A felesleget egy nedves puha ronggyal vagy papírtörlővel töröljük vissza.


Azért, hogy a megkopott, öreg hatást fokozzuk, alakítsunk ki apró foltokat az üveg felületén fekete akrilfestékkel, melyhez használjunk durva, keményebb súrolószivacs darabkát. A kevés felvett festéket, először itassuk le egy darabka papíron, és finoman nyomkodjuk át az üveg felületét, a mintákat kikerülve.


A medál üveg lencse hátulját a színben illő hatás kedvéért lefestettem a Glamour antikezüst színével.


  Végül a medált ragasszuk fel az üveg közepére, az elején kialakított helyére.


 Mutatós, elegáns dísz készült, kár lett volna kidobni az üveget.



Ugyanezzel a technikával és színvilággal újítottam fel egy kiürült aromagyertya megmaradt üvegét és egy elárvult kávéscsészét.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

4 megjegyzés:

  1. Csodálatos lett ez az üveg készlet.

    VálaszTörlés
  2. Ez minden részletében gyönyörű! Viszont lenne egy kérdésem. Ez így vízálló? Vagy ahhoz le kéne lakkozni? És ha igen, vízalapú vagy oldószeres lakkal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :)
      Lakkozás nélkül ez így annyira vízálló, hogy nedves ruhával nyugodtan tisztítható, áttörölhető. A Delicate és a Glamour festékek vízállóra száradnak.
      Ettől függetlenül nyugodtan át lehet kenni vizes bázisú fényes lakkal, de akkor sem lesz mosogatógépben tisztítható!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...