2017. január 31., kedd

Madáretető rozsdás, repedezett tetővel

A hideg még egy ideig eltart, gondoljunk a madarakra is és készítsünk nekik helyes etetőt. Fontos, hogy ha egyszer elkezdjük etetni a madarakat, akkor egész télen át gondoskodjunk nekik élelemről!



Szükséges anyagok és eszközök:

- Madáretető ház (natúr fa)
- Lazúrgél (paliszander)
- Matt akrilfestékek (sötétbarna, sötéthomok, vörös agyag, fekete)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Dekor Paint Soft festékek (lenkék, farmerkék, méregzöld)
- Repedőpaszta (alapozó és fehér)
- 3D por (durva)
- Rozsda effekt por
- Rozsda effekt reagensek szett
- Lapos ecset és festőkés


 Első lépésként a paliszander színű lazúrgéllel fessük át az etető teljes külső felületét. Száradás után finoman csiszoljuk át az egész felületet, majd portalanítsuk le.


A repedő paszta alapozójával kenjük le az etető tetejét. Várjuk meg, amíg megszárad. Nedvesen tejfehér színű, száradás után színtelen lesz.


A fehér repedő pasztát vigyük fel a tetőre és még nedves állapotában szórjunk bele a 3D porból egy keveset. Így vastagabb, strukturáltabb felületet fogunk kapni.


Száradás közben szépen megrepedezik. A teljes száradása 1-2 óra. Vastagabb rétegben felvitt pasztának több időre van szüksége a száradásra.


A tető éleit és a kiálló elemeket maszkoló szalaggal ragasszuk ki, ezek a lazúrgéllel kialakított színűek maradnak.
Ha eső áztatta kopott hatást szeretnénk elérni, azt megtehetjük a Dekor Paint Soft egymással harmonizáló, de mégis egymástól eltérő színeivel. Én a farmerkék, a lenkék és a méregzöld színeket használtam. Vegyünk fel az ecsetünkre nagyon kevés festéket, ezt még itassuk le egy papírtörlővel, majd fessünk meg vele egy ecsetnyi sávot. A következőt egy másik színnel festettem meg. Haladjunk így végig az egész etető homlokzatán.


Ahhoz, hogy úgy nézzen ki az etetőnk, mintha kis falécekből lenne összeszerelve, fessünk vízzel hígított fekete akrillal egy ecsetvastagságnyi csíkokat. Előtte ceruzával bejelölhetjük a csíkok helyét.


 A repedezett tetőn fogunk rozsdás barna felületet kialakítani úgy, hogy a sötétbarna, a vörös agyag és a sötéthomok színeit foltokban fessük meg. A festék még nedves állapotában az ecsettel foltokban vigyük fel a rozsdaport. Ez a por fog később reakcióba lépni a reagensekkel.


A rozsda effekt reagensekből felváltva csöpögtessünk a tetőre.


1-2 óra elteltével már látványosan alakulnak ki a rozsdafoltok, de a végleges hatás kialakulásáig érdemes egy éjszakát pihentetni. Ezután matt lakkal kenjük át a madáretető teljes felületét.


 Lakkozásnál picit letompulnak a rozsda színei, de nem kell megijedni, a teljes száradás után szépen visszajönnek a színek és kialakul a rozsda.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...