2018. december 23., vasárnap

Karácsonyi párnahuzat

Az ünnepi bekuckózáshoz hozzátartoznak az olyan kiegészítők mint a párna, puha pléd, stb. A készülődés fokozásához most egy karácsonyi hangulatú párnahuzat elkészítésének lépéseit mutatjuk meg. Mivel gyorsan kivitelezhető, így még van idő elkészíteni.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Díszpárnahuzat
- Átlátszó műanyag lap
- Textil és bőrfesték (zöld, fenyőzöld, bordó, piros, fehér)
- Média stencil (KSTDL15, KSTDL13)
- Lassító textil és bőrfestékhez (Retarder)
- Csillogó textil és bőrfesték (piros és zöld)
- 3D dekortoll (rubinvörös és arany)
- Vasaló, sütőpapír
- Stencil ecset, ecset textilhez, festőkés


Mielőtt a párnahuzat díszítéséhez hozzálátnánk, vasaljuk ki, mert csak egyenletes, sima felületen tudunk pontosan dolgozni. Vasalás után helyezzünk egy kartont vagy egy műanyag lapot a párnahuzat belsejébe, hogy a hátoldalát biztosan ne festékezzük össze. Ezután helyezzük fel a stencilt a huzat felső szakaszára és rögzítsük maszkoló szalaggal. Fontos a rögzítés, hogy ne csússzon el a minta a textil felületén. Ha rögzítettük a stencilt, a leveleket fessük meg a zöld és a fenyőzöld textilfestékkel. Azért használjunk a két színt mert így természetesebb hatást tudunk elérni. A stencilen lévő bogyó mintákat fessük meg a bordó és a piros színekkel. Ha készen vagyunk ezzel az oldallal, tisztítsuk meg a stencilt majd ugyanígy stencilezzük a párnahuzat jobb oldalára is a mintát.


Elkészült a minta, de itt még nem állunk meg, mert azt szeretnénk elérni, hogy egy szép leveles, fenyőágas hatást keltsük, amiről majd a későbbiekben lelógnak a díszek. Ismét a két zöld színnel felváltva fessünk fenyőágakat. A stencil mintától kiindulva folytassuk, egészítsük ki a mintát. Az árnyalás kedvéért és azért, hogy igazi havas hatást érjünk el, ha megfestettük a fenyőágakat, pici fehér textilfestékkel emeljük ki, azaz fessünk bele a tűlevelekbe egy kis fehér színt.


Ha elkészültek a fenyőágak is, itt az ideje, hogy fel is díszítsük őket. Ehhez nincs más dolgunk mint egy stencil mintát elővenni, rögzíteni és festeni. De most nézzük, hogyan tegyük ezt meg. Először mérjük ki, hogy hová kerüljenek a mintáink. Picit helyet hagyjunk ki a fenyőágtól, mert így fog szépen mutatni, lelógni a díszünk. Rögzítsük a stencilt és most először a mintát a textilfestékhez való lassítóval kenjük át. Itt nem várunk száradásra, rögtön elkezdjük megfesteni a minta felső részét a fehér színű textilfestékkel az alsó részét pedig foltosan a bordó és a piros színnel. Ha a három színt megfestettük, most sem várunk száradást, hanem azonnal összemossuk a színeket. A fehér színbe picit húzzuk bele a pirosas színeket. Így szép élethű hatása lesz. Ne felejtsük ki a göbm alakú minta felé a masnit is ugyanígy megfesteni.


A stencilen található másik mintát festőkés segítségével töltsük ki a csillámos bordó textilfestékkel. Óvatosan emeljük le a stencilt, tisztítsuk meg langyos vízzel, töröljük szárazra és folytassuk a stencilezést csak most a zöld csillogó festékkel és a negyedik gömböt pedig a zöld és fehér festékkel, ugyanúgy mint a másik gömbnél a fehér bordó kombinációnál.


A gömbökkel elkészültünk, fixáljuk le a festékeket vasalással. Pamut fokozaton sütőpapíron keresztül kb. 20-30mp-ig vasaljuk.


A díszeinknek alakítsuk ki a zsinórját, az arany színű 3D dekortollal húzzunk kis vonalakat egészen a fenyőágak széléig. Szintén a fenyőágaktól kiindulva alakítsunk ki apró pöttyöket, jelképezve mintha egy gyöngysor lenne.



Végül a 3D dekortoll rubinvörös színével emeljük ki a stencilezett bogyó mintákat.


Ezzel a párnával biztosan fokozhatjuk az ünnepek meghitt, meleg pillanatát, akár csak üldögélünk mellette, akár csak a látvány kedvéért készítettük el.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...