2019. augusztus 4., vasárnap

Zsebkendőtartó doboz Folyékony fémmel

A magas fémpigment tartalmú, oldószeres Folyékony fém festékeinkkel tökéletes fémhatást érhettek el. Különféle fa, festett fa, parafa, üveg, műanyag, gipsz és karton felületeket festhettek velük. Ötféle színből (arany, antikarany, ezüst, bronz és réz) választhattok, sőt keverhetitek is az árnyalatokat egymással. Mivel oldószeres termékről van szó, fontos alaposan felrázni és összekeverni a folyékony fémet, hogy szépen fedjen és tökéletesen megszáradjon. Száradás után oldószeres fényes lakkal kell a kissé tapadós festést rögzíteni és tartóssá tenni. Lakkozást követően látható igazán, hogy mennyire fémes hatása van ezeknek a klassz festékeknek.  Most egy zsebkendőtartó dobozon mutatjuk meg nektek, hogy egy fafelület is tökéletesen fémes lehet a folyékony fém segítségével.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Folyékony fém (antikarany)
- Oldószer-terpentines
- Színtelen fényes lakk, oldószeres
- Expressz ragasztó vagy ragasztópisztoly
- Dekupázs ragasztólakk - selyemfényű
- Kontúrozó festék (átlátszó, de bármilyen színű jó)
- Hajlítható fa (dupla csavart csík, cikkszám: 35351)
- Bármilyen dekupázs rizspapír
- Szalvéta és papír zsebkendő tartó (nyitható tetejű 25x13,5x8 cm, cikkszám: 5873)
- Valamint: vonalzó, vágókés vagy olló, ceruza, csiszolóvászon és ecsetek


Szereljük szét a dobozt, majd vágjuk méretre a hajlítható fa bordűrt. 4 db, a doboz szélességével megegyező méretű csíkra van szükségünk.


A végeket csiszolóvászonnal domborítsuk le, majd expressz ragasztóval, vagy ragasztópisztollyal rögzítsük az elemeket a doboz két szélén.


A díszítés végeit a felragasztott felületen még igazíthatjuk smirglivel. Ezután az egész doboztetőt kenjük le dekupázs ragasztólakkal (selyemfényű). Erre azért van szükség, hogy a folyékony fémet ne szívja be a natúr fa. Külön lakkot erre a célra nem kell használni, megfelel a ragasztólakk, amit majd a doboz aljához is használunk. Minél simább a felület és nem porózus, annál szebben érvényesül majd a rákent folyékony fém.


A lakkozott doboztetőt ezután dekoráljuk kontúrozó festékkel, ami ez esetben transzparens, de lehet bármilyen színes is.


Száradás után elkezdhetjük a doboztetőt lefesteni a folyékony fémmel. Fontos tudni, hogy csak abban az esetben fog jól fedni, ha alaposan felrázzuk (az üvegben található egy fémgolyó). Ha a fémgolyó „csörög”, akkor elkeveredett a leülepedett nehezebb fajsúlyú fémpigment. A folyékony fém ennek ellenére tapadós maradhat száradás után. Nem kell megijedni, mert a lakkozást követően ez az esetleges tulajdonsága eltűnik. Az ecsetet terpentines oldószerben moshatjuk ki.


Ebben az új videónkban további ötleteket találhattok a termék használatára:



A folyékony fém száradása függ a levegő hőmérsékletétől. Hajszárítózni nem ajánlott, mert egyes helyeken apró hólyagok keletkezhetnek a közvetlen hő hatására! 24 órás száradási idő elteltével biztosak lehetünk benne, hogy a felület készen áll az oldószeres lakkal való zárásra, még akkor is, ha a felület tapadó maradt! Az új színtelen fényes lakkunk (oldószeres), tökéletesen megfelel a célnak, de használhatunk aeroszolos oldószeres lakkot is. Minden esetben fényeset használjunk, mert így érvényesül a fémes hatás. A felvitt lakkréteg 1-2 óra alatt megszárad.


Kész a doboztető, rátérhetünk a doboz alsó részére. A natúr fára dekupázsoljuk a rizspapírunkat, melyet a szokásos módon csinálunk.


Végül visszaszereljük a pántokat és csatot a dobozra, és készen is vagyunk. Reméljük kedvet kaptatok a folyékony fémek kipróbálására, és azoknak is útmutatót tudtunk nyújtani, akiknek „tapadós” maradt a felületük e fémfestékek használatakor. Pentart Dekor csoportunkban várjuk a folyékony fémmel készült alkotásaitokat!


Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...