2019. augusztus 14., szerda

Cicás pillangós póló ragasztófátyollal

Az egyszínű trikókat, pólókat számtalan módon díszíthetjük, színesíthetjük. Remek lehetőséget nyújt erre a célra a ragasztófátyol. Nézzük, hogyan lehetséges a textilt textillel díszíteni.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Póló
- Színes textil
- Textil médium
- Ragasztófátyol
- Média stencil (KSTD013)
- Textil és bőrfesték (rózsaszín és magenta)
- Lapos ecset, sörte ecset
- Vasaló papír, vasaló, kartonlap, ceruza, olló


A díszítendő pólóhoz válasszunk egy mintás textil anyagot, és vágjunk le egy akkora darabot, amire a cicás motívumunk ráfér. Mivel ebből csak egy kisebb darabra van szükségünk, így lehet ez akár valamilyen maradék anyag is.
Ha nem sima a textil, akkor vasaljuk át. A későbbi rojtosodás megelőzése érdekében és a textil védelme miatt védjük le az anyagot, kenjük át a textil médiummal. Várjuk meg a száradást.


Ahhoz, hogy a textilt textilre tudjuk rögzíteni, ragasztófátylat fogunk használni. Először a felragasztandó textil hátuljára fogjuk rögzíteni a ragasztófátylat. Vágjunk le mindkettőből egyforma darabokat és illesszük a textil hátoldalára.


Helyezzük két vasalópapír közé, majd közepes hőmérsékleten vasaljuk át. A hő hatására a ragasztófátyol kissé megolvad és a textilhez ragad. Várjuk meg, amíg kihűl.


 A kinyomtatott cicás mintát rajzoljuk át egy kartonlapra, majd vágjuk ki. Ez lesz a sablonunk.


Én ezt a cuki cicás képet használtam fel:



A cicás sablont rajzoljuk körbe a díszítő textil már ragasztós felén, majd vágjuk ki.


Helyezzük a ragasztós felületével lefelé a pólóra és nézzük meg, hogyan mutat jól. Kivághatunk még egy-két virág alakzatot is.


Rögzítsük a cicás és virágos textileket a pólón. Vasalópapíron keresztül, meleg vasalóval enyhe nyomást kifejtve 20-30 másodpercig vasaljuk.


Egészítsük ki a cicás motívumot pár pillangóval. Ehhez az egyik pillangós média stencilt is használhatjuk. A pillangókat fessük meg a textil és bőrfestékek rózsaszín és magenta színeivel. Használjuk a színeket vegyesen, egyfajta színátmeneteket képezve.


Rögzítsük a textilfestékeket is. Vasalópapíron keresztül, közepes hőmérsékletű vasalóval ugyancsak 20-30 másodpercig vasaljuk át.


Az így díszített textil óvatosan, kézzel mosható.


Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...